Les mesures per millorar la transparència triguen en arribar a la web municipal

Informació sobre el deute a la web municipal // Ripollet.cat

Fa gairebé dos anys un estudi del Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona suspenia el web municipal, ripollet.cat, per la manca de transparència. Llavors la pàgina de l’Ajuntament només obtenia 46 dels 100 punts possibles a l’estudi. En una segona onada, feta a començaments de l’any passat, la puntuació millorava en deu punts, obtenint 56. Una nota que continua sent baixa si la comparem amb altres municipis catalans de mida semblant. Els resultats d’aquests estudis van portar al ple a aprovar per unanimitat al maig de 2013 una moció presentada pel COP-CpR en la qual el govern es comprometia a publicar a la web, entre altres informacions, els sous dels regidors, dades sobre els ingressos fiscals, el deute públic o el termini mig de pagament que té l’administració amb els seus proveïdors.

Cinc mesos després el govern anunciava la posada en marxa d’un pla de millora que tenia per objectiu arribar a 80 punts en l’estudi de transparència a finals de 2014. 
Però ha començat el 2015 i bona part de la informació que caldria tenir a l’abast d’un clic per arribar als 80 punts continua no apareixent o sent molt difícil de trobar. 

Està augmentat la informació
Per exemple en aquests moments ja hi ha penjada a la web la relació de les retribucions percebudes pels regidors, així com informació sobre la composició d’òrgans de govern que van més enllà del ple detallant quins càrrecs electes formen part de cada comissió, patronat o ponencia. Però no és fàcil de trobar. Sembla lògic que aparegués en l’apartat dedicat a l’Ajuntament, potser dins de l’apartat del cartipàs, un espai que s’ha anat complemenant amb els correus electrònics del regidors i les fotografies de tots els membres del ple,  però no és així. No hi ha cap altra manera d’accedir que fer-ho a través del cercador de la web, que tampoc funciona gaire bé. Així encertant la paraula en la cerca podem accedir també a detalls del pressupost del 2014, encara no del 2015, i altres informacions de caràcter econòmic com l’estat del deute o la relació de contractes de l’Ajuntament. Tampoc és senzill accedir a les actes del plens municipals, el darrer que hem trobat és el de setembre, ni de les juntes de govern locals. Sense enllaç visible, cal accedir novament a través del cercador.
És evident que s’està treballant en millorar la informació que es facilita al web municipal, que hauria de ser el màxim d’actualitzada possible i accessible no només per tenir una ruta d’accès senzilla sinó també per ser fàcilment comprensible.

La transparència, un repte 
Actualment les administracions públiques, a tots els nivells, estan augmentant la seva transparència a través d’internet. Però cal recordar que el repte no és publicar informacions que han de ser públiques i a les quals fins ara només es podia accedir demanant els arxius en paper sinó que cal facilitar l’accés dels ciutadans a la informació per fer que siguin accessibles en qualsevol moment i des de qualsevol indret. La tecnologia permet fer això i molt més però no només és important fer-ho sinó fer-ho bé perquè si una informació no és fàcilment localitzable és com si no existís i si no és comprensible no és transparent.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies