Quatre anys de lluita, reivindicacions i suport als afectats per les hipoteques

“Aquest dia el recordarem tots nosaltres”. Així resumeix el portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), José Villacañas, la celebració del quart aniversari de l’agrupació. I és que, a banda de complir quatre anys, la PAH va inaugurar la seva nova seu al Parc Rizal el dissabte passat, 13 de febrer. La jornada festiva es va iniciar al matí, amb una xocolatada que va continuar amb una cercavila pel barri a càrrec del grup de batucada cerdanyolenc ‘Batúcamela’, que amb molt ritme va anar portant més gent fins al Parc Rizal. La festa va continuar amb més música, amb les actuacions del grup local ‘Animalitos del Bosque’ i del company de la PAH, ‘El Kelu’. Després dels concerts es va iniciar el dinar popular, els beneficis del qual, tal i com va explicar Villacañas, es destinaran a ajudar en Néstor Yuguero, que està portant les cinc reivindicacions de la PAH a tot el territori espanyol fent una volta en bicicleta. Ja per tancar la jornada festiva, la PAH va convidar als Diables de Ripollet, que amb un espectacle de percussió, van posar punt i final al quart aniversari de la plataforma.
A banda dels seus primers quatre anys, la PAH també celebrava la inauguració del seu nou espai, situat al local que l’Ajuntament té al Parc Rizal. “Estem molt contents”, comenta José Villacañas, “ara tenim molt més espai”. La PAH va començar a reunir-se l’any 2012 al Centre Cultural, quan aleshores tractava casos juntament amb Cerdanyola, però tal i com comenta Villacañas, “vam haver de dividir-nos perquè teníem tants casos que ens vam veure desbordats”. La PAH Ripollet va passar a reunir-se a la seu del Centre d’Esplai l’Estel perquè necessitaven més espai i ara s’ha traslladat al nou local, al Parc Rizal. “Ara tenim més infraestructures, podem organitzar-nos molt millor”, comenta Villacañas.
La PAH es reuneix els dimarts a les 17.30h per tractar els casos nous que els arriben i els dijous a la mateixa hora per parlar dels temes del dia a dia.
.

.
Quatre anys d’accions destacades més enllà del treball diari
Any 2012.-
Accions de suport a afectats amb concentracions en bancs i inici de l’activitat regular d’assistència. La PAH es fa visible al municipi.
Any 2013.- Continuen les accions davant els bancs per pressionar a les entitats a negociar amb els afectats. A més l’entitat ‘allibera’ quatre habitatges a Cerdanyola.
Febrer 2014.- El ple municipal aprova multar a bancs i grans empreses que tinguin pisos buits arrel de la moció presentada per la PAH.
Juny 2014.- Prop d’un centenar de persones participen a la rua de la PAH per marcar més de 150 pisos buits al municipi.
Any 2015.- La PAH segueix portant al ple mocions contra els desnonaments i la pobressa energètica. Comença la campanya per la ILP sobre habitatge. Col·labora i dóna suport a la marxa contra l’atur i participa, organitza i acull reunions i assemblees.
Desembre 2015.- La PAH dóna suport al seu portaveu, José Villacañas, davant una acusació d’usurpació de la que va sortir absolt.
2016… Estrenen la nova seu al Parc Rizal i enceten la Volta a Espanya per donar visibilitat a les 5 de la PAH.
.

 

Ripollet – Sevilla – Corunya – Ripollet en bicicleta de PAH en PAH
Passaven pocs minuts de les deu del matí del passat dimecres 10 de febrer quan el Néstor Yuguero pujava a la seva bicicleta en el Parc Rizal disposat a iniciar una marxa de més de 5.000 quilómetres. Ho feia amb il·lusió i satisfet “de sentir-se útil”. Perquè va ser per culpa de l’atur que va decidir iniciar el projecte ‘Grandes hazañas solidarias’ que el va portar a recòrrer Europa en solidaritat amb la Fundació Esclerosi Múltiple. Aquest cop ho fa per “una causa molt justa, no és pot permetre que hi hagi gent sense casa”. Amb la col·laboració de la PAH de Ripollet i el restaurant Cal Pintxo de Cerdanyola obre un nou viatge en solitari i ho fa “amb la bicicleta, ho porto tot, la meva casa és la bici”. L’objectiu és completar una volta a Espanya en tres grans etapes i ho farà visitant seus de la PAH que li donaran allotjament. Però no s’ha marcat calendari, ja que “no tinc pressa, vull anar tranquil, gaudint i m’agrada dedicar temps a les persones que em trobo pel camí, conversar amb ells i conèixer gent.” Abans de sortir espera “estar de tornada al juliol o l’agost, però ja m’han dit que arribi a Cadis i Huelva que no estava previst, i hi ha gent que es mereix que hi pugui anar”. A tot arreu la seva presència servirà per donar visibilitat a les 5 exigències de la PAH. El recorregut previst l’ha de portar cap al sud fins a Sevilla, després pujar fins La Corunya i des d’allà tornar.

Segueix el recorregut a través de l’etiqueta #TourLas5DeLaPah a Twitter

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies