La web municipal segueix suspenent en transparència malgrat el portal específic

Al març de 2013 el primer estudi fet pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB sobre les webs municipals va atorgar un suspens a la pàgina de l’Ajuntament per la manca de transparència. Més de tres anys després, un canvi de govern, una nova legislació al respecte i un portal específic segueixen sense evitar el suspens.
En l’últim informe fet des de la UAB, i corresponent al passat mes de novembre, només hi havia al web 11 dels 52 ítems que van buscar, és a dir, un 21,15%, la pitjor nota dels quatre estudis fets fins ara. En cap s’ha arribat al 60%.
Davant aquest suspens permanent l’anterior govern va anunciar un pla de treball per arribar al 80% en l’estudi de finals de 2014 però es van quedar en el 56%.
Els resultats de l’estudi fet fa sis mesos encara empitjora aquest resultat i situa al nostre municipi entre els pocs que els últims anys han perdut en transparència.
Informació sobre càrrecs electes
Si s’actualitza l’últim estudi fet des de la UAB amb les dades que ara sí es poden trobar a l’apartat de transparència i bon govern habilitat a la web municipal trobem que malgrat aquesta eina es manté el suspens, ja que falten més del 50% dels ítems de l’estudi. El suspens es deu fonamentalment a l’incompliment en els ítems sobre la informació dels càrrecs electes. A la web municipal continua sense haver l’agenda institucional de l’alcalde, no apareixen tampoc fotografies dels regidors, ni biografies, ni adreces de correu electrònic de contacte, ni tampoc les retribucions ni les declaracions d’activitats i béns.
Nou apartat de transparència
Des de l’any passat la Llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern obliga a “garantir la transparència de l’activitat pública” i estableix quin tipus d’informació cal que sigui “fàcilment accessible i comprensible” a través de la web.
Amb el nou apartat de transparència habilitat a la web municipal, una eina que s’inclou en el projecte de seu electrònica, sí que ha millorat la informació disponible en recursos col·lectius, com ara la publicació de les actes dels plens o la relació dels llocs de treball i també en l’apartat econòmic però queda encara molt per fer. No hi ha informació detallada i fàcilment consultable del pressupost d’aquest any, ni sobre el patrimoni, ni les concessions, ni els contractes.
Si es continua carregant d’informació l’apartat de transparència al ritme dels últims mesos aviat s’arribarà a l’aprovat però caldria que l’esforç en transparència no es quedés aquí ja que no es tracta de tenir la informació a la xarxa, ni limitar-se a complir amb els paràmetres legals sinó que si es vol una transparència de veritat cal que la informació sigui comprensible i de fàcil consulta pels veïns i per exemple la web municipal manté un cercador espatllat i el nou apartat de transparència és un recull d’enllaços sense cap més explicació, desaprofitant així una eina molt potent per fomentar el coneixement del funcionament de l’Ajuntament i el municipi.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies