Elisabet Vàzquez: “La biblioteca ha de ser un espai de trobada de la comunitat’

Aquesta setmana s’han donat a conèixer les estadístiques d’usuaris i activitats a la Biblioteca de Ripollet durant l’any 2016. Un any que, com apunta la directora de l’equipament Elisabet Vàzquez, “és un any de retorn a l’estabilitat, perquè al 2014 amb les obres a Ripollet van baixar les visites i al 2015 amb les obres a la biblioteca de Cerdanyola van pujar, ara tornem a la normalitat”. Una normalitat que situa al municipi en la mitjana pel que fa a la quantitat de veïns amb carnet, “hi ha 13.320 carnets, és a dir un 35% de la població, un percentatge força habitual”. Però els carnets no expliquen tota l’activitat que es fa a les biblioteques, ja que hi ha usuaris que no tenen carnet i al mateix temps només un de cada cinc usuaris amb carnet són usuaris actius i en fan ús. Així que per completar la diagnosi cal tenir en compte que l’equipament va rebre 79.350 visites, hi va haver 51.500 préstecs i que a les 79 activitats culturals que s’hi van organitzar l’any passat hi va haver uns 1.800 assistents.
Perquè una biblioteca és més que llibres, “les biblioteques han de ser un espai de trobada de la comunitat més enllà de la lectura i l’estudi”, afirma Vàzquez, “hem de donar servei a l’aprenentatge al llarg de la vida, hem de ser polivalents, atendre les necessitats de gent de totes les edats i estar preparats pels nous usos que vindran”. Un canvi que ja és veu a la Biblioteca i que ha d’anar més enllà, “en el nostre cas l’espai ens limita, per exemple tenim falta d’espai multimèdia”, explica Vàzquez. Però les possibilitats de les biblioteques segueixen evolucionant, “volem fer més difusió del servei e-biblio, de llibres electrònics, perquè només tenim uns 30 préstecs al mes i també farem noves formacions, volem explicar els avantatges de l’aplicació mòbil que permet portar el carnet al telèfon”, comenta Vàzquez.
La directora, que porta un parell de mesos a Ripollet, explica que per a ella ha estat una novetat el fet de treballar en una biblioteca amb el servei de préstec automatitzat, “perquè tenim menys contacte amb els usuaris, així que els hi hem d’anar a buscar però per altra banda guanyem temps per fer més tasques de formació i de dinamització”.
.
Les dades del 2016 a la Biblioteca
La Biblioteca ha rebut en 2016 79.350 visites, és a dir unes 300 visites al dia.
Hi ha 13.320 ciutadans amb carnet, és a dir el 35% dels veïns en tenen.
Durant tot l’any s’han fet 51.500 préstecs, que suposa una mitjana de 195 cada dia.
S’hi han organitzat 79 activitats culturals amb més de 1.800 assistents.
.
Llibres més prestats:
1.- Un Any i mig, Sílvia Soler
2.- La Isla perdida, D. Preston
3.- El Juego del ángel, C.R. Zafón
.
Pel·lícules més prestades:
1.- It follows
2.- X-Men días del futuro pasado
3.- Sombras tenebrosas
.
Llibres infantils més prestats:
1.- Llegim amb la Teresa, la Laia i en Pol de Teresa Sabaté i Rodié
2.- M’agradaria ser veterinària d’Anna Obiols
3.- Vella escola, de la sèria Diari d’un penjat de Jeff Kinney
.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies