El reglament de la Policia Local només permet dur el cabell llarg a les dones

Amb el vistiplau de tots els grups a excepció del PSC, que es va abstenir, el ple ordinari de juny va aprovar definitivament el reglament intern de la Policia Local. En la seva aprovació inicial l’alcalde i regidor de seguretat ciutadana va explicar que el reglament ajudarà “a millorar el funcionament intern del cos i el servei a la ciutadania”. El reglament regula l’organització del cos, la formació i promoció, els horaris i els torns, l’uniformitat, l’ús de les instal·lacions i també les sancions, premis i recompenses.
Salutació i tracte de vostè en català
Entre els articles del reglament, que en general està basat en el reglament intern dels Mossos d’Esquadra, hi ha els referents al tracte amb el ciutadà que determinen que “s’ha de dispensar als ciutadans i ciutadanes un tracte acurat i cortès, i utilitzar el tractament de vostè”, així com també s’apunta que cal respectar el reglament d’ús de la Llengua Catalana vigent a l’Ajuntament que estableix que s’utilitzarà “preferentment la llengua catalana” per parlar amb els veí llevat que aquest demani ser atès en castellà. També es regula la salutació que l’agent haurà de fer “portant la mà dreta estesa i els dits units de forma natural fins tocar amb el dit del mig el botí lateral dret de la gorra”.
Els homes, amb cabell curt
Sobten més els requisits que marca el reglament pel que fa a la imatge personal dels agents. L’any 2017, en un Ajuntament compromès amb la igualtat i el foment de la diversitat que està encapçalat per un alcalde que porta el cabell llarg és sorprenent que el reglament estipuli diferent tracte als agents segons si són homes o dones. El redactat és ben clar: “en el cas del personal masculí el cabell deixarà veure les orelles i no ultrapassarà el coll de la camisa o el de la peça exterior que correspongui, no ha de permetre formar cua” i que poc després apunta que “les funcionàries que optin per dur el cabell llarg l’hauran de dur recollit, en una cua o trena”. Coincideixen aquestes limitacions amb les que marca una instrucció dels Mossos d’Esquadra aprovada fa 20 anys però que altres municipis han evitat deixant que tant homes com dones portin el cabell llarg, si volen, però sempre recollit. Així al reglament d’Igualada, per exemple, estableix que “el cabell llarg haurà d’anar recollit”, el de Vilanova i la Geltrú ho indica determinant que “duran el cabell net i pentinat. En el cas de sobrepassar l’alçada de l’espatlla, es durà recollit” o com es fa a Palau Solità i Plegamans “el personal es presentarà al servei net i amb els cabells nets i pentinats; en cas de portar els cabells llargs s’hauran de portar recollits”, en tots tres casos, i en altres, no es fa diferència entre homes i dones.
Prohibit fumar i mostrar tatuatges
El reglament és força concret i regula també que si els agents volen dur ulleres de sol, aquestes hauran de ser “d’aspecte discret” i no es podran utilitzar a l’interior d’edificis. S’evitaran “actituds de prepotència”, “la roba no haurà de deixar al descobert cap tatuatge”  i “no podran fumar ni mastegar aliments durant el servei”. Aquesta última norma recorda la intervenció que va fer el portaveu de Ciutadans, Josep Gabarra, al ple de desembre en el debat de l’aprovació inicial del reglament quan va dir que “la policia funciona bé” però va afegir també “a vegades pot semblar ‘el ejército de Pancho Villa’ quan els veus fumant dins el cotxe”.
.

1 Comment on El reglament de la Policia Local només permet dur el cabell llarg a les dones

 1. Obsoleto, retrogrado y anacrónico son sinónimos que definen el Reglamento aprobado en el pasado Pleno Municipal de Ripollet en su acción de regular la organización interna y la imagen de la Policía Local.

  Entiendo que un Reglamento debe configurarse para ayudar al policía y darle las herramientas adecuadas para su trabajo, reconociendo nuevos modos de intervención, regulando todos los elementos de dotación y proveyendo otros como las armas de letalidad reducida, armas eléctricas que redunden en la seguridad jurídica de los agentes, en la defensa de la Ley y los ciudadanos, y adaptadas a la actual problemática.

  Resulta sorprendente que un equipo de gobierno limite una serie de derechos que ellos mismos defienden: igualdad y libertad. Un buen policía no será peor por llevar el pelo largo, teñido o incluso un tatuaje que no resulte ofensivo, de hecho las nuevas bases para acceder al cuerpo policial de los Mossos d’Esquadra permite llevar el pelo largo y los tatuajes visibles.

  Que le parecería si entráramos a regular que un político tuviera una carrera universitaria, llevara traje y corbata, o vestido y pelo corto o recogido las mujeres, se límite a 8 años de mandato en el gobierno, pero claro como son ustedes los que hacen las normas…

  Resulta necesario insistir una vez más en que el precepto medular de una sociedad abierta a la igualdad de derechos es ante la ley y no mediante ella, puesto que esto último significa la liquidación del derecho.

  En resumen, es llamativo e increíble que los llamados “progresistas” se estanquen y bloqueen el progreso con su empecinado uso de lo políticamente correcto (para los demás claro), que, como queda apuntado, se traduce en una anacrónica postura conservadora en el peor sentido de la expresión y en una inaceptable intolerancia.

  PD. La Policía Local es la gran olvidada de este equipo de Gobierno, como resaltó un Regidor en este pasado Pleno Municipal.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies