Daniel Reguero: ‘Mai he vist el rebost tan buit i sorprèn perquè ve menys gent que altres anys’

Fa més de sis anys Daniel Reguero va participar de voluntari, acompanyat de la seva dona i les seves filles, al Gran Recapte d’Aliments impulsat pel seu interès social. Després de viure l’experiència va voler participar més a fons i millorar el funcionament del Banc d’Aliments des de dins. Per això va encarregar-se de la coordinació a nivell local. Enguany ja està organitzant el Gran Recapte. Any a any aquest acte solidari ha crescut i aquest any més que mai es busquen voluntaris pel gran nombre d’aliments que cal recollir.
.
Revista de Ripollet: Per la gent que no el coneix, en què es basa el Gran Recapte d’Aliments?
Daniel Reguero: El Gran Recapte es basa en recollir aliments per a la gent més desafavorida del poble. En dos dies es recull l’aliment que cobreix a tots els necessitats que hi ha Catalunya durant tres mesos. Tant de bo es pogués fer més. Tot i que no ho sembla hi ha un gran número de persones que necessiten aquests aliments. Concretament a Ripollet també hi ha molta gent que ho necessita i per desgràcia amb el que es reculli al poble no hi haurà prou per tota la gent d’aquí. Fa quinze dies el rebost de Ripollet estava totalment buit, no sabíem què donar i vam haver d’anar a comprar.
.
RdR: Per què no es pot fer més cops aquest acte solidari?
D.R: La gent té altres compromisos amb altres entitats o ONGs. Realment aquesta gent és bastant solidària i seria carregar-la molt. A més, en aquestes dates tothom vol aportar. Però la fam no fa vacances.
RdR: I és una situació normal que el rebost del poble estigui buit?
D.R: No, és un cas excepcional. Mai l’he vist tan buit. I és paradoxal perquè la gent que ve a recollir menjar és menor que altres anys. El 155 ha portat retallades. El coordinador del Vallès m’ha comentat que han retallat a Catalunya 10 milions d’euros en ajudes que ara no arribaran.
RdR: Tots els aliments que es recullen a Ripollet van destinats a la gent necessitada del poble?
D.R: Tot el que es recull aquí es queda al rebost de Ripollet. Els aliments els hem de repartir amb el rebost de Càrites, que està al carrer Montcada, i amb el Centro Reto. Aquesta associació aporta voluntaris  i tot el que reculllen aquests s’ho emporten a la seva seu. Però amb això no hi ha prou, altres poblacions que tenen excedents ens fan arribar els que ens falta. Per cert, Ripollet és l’únic poble on el rebost no pot abastar tot el menjar que arriba del Gran Recapte, això ja ho estem treballant amb l’Ajuntament.
RdR: L’objectiu de fa quatre anys era aconseguir deu quilos per persona. Enguany és el mateix?
D.R: No! Això ja s’ha superat. L’any passat ja vam aconseguir donar vint quilos. Aquest any voldríem fer el mateix. L’objectiu seria recaptar 5.000 tones arreu de Catalunya.
.
RdR: Durant l’any quina activitat feu? 
D.R: Durant tot l’any anem repartint segons el que tenim d’estoc. A més repartim els aliments que arriben amb els camions de la Comunitat Europea i recollim l’excedent que ens faciliten alguns supermercats. Si cal contactem amb empreses per aconseguir productes que estan a punt de caducar o que no són aptes per repartir-se pels supermercats. A vegades els voluntaris es posen als supermercats a recollir aliments com també anem a buscar donacions puntuals. Aquestes s’han de potenciar molt més. No volem apretar massa a la gent però si que hi ha persones que ocasionalment poden comprar una mica més i fer-ho arribar.
I amb tot això que recollim ho emmagatzemem al rebost i mensualment ho repartim.
RdR: Quin és el número de persones apuntades a la llista de Ripollet?
D.R: Tenim apuntades unes 80 famílies d’un a tres membres i 110 famíles de tres a vuit membres. Això es multiplica per quilos, dos cops a la setmana que venen a buscar i surten els quilos que surten. Però després s’ha de tenir en compte altres famílies que necessiten que es facin càrrec del lloguer o una habitació. Altres que necessiten diners per pagar la llum o l’aigua. Això sí, sempre coordinats amb els serveis socials per evitar la duplicitat de les ajudes.
RdR: Més enllà dels números quina és la situació de Ripollet ? 
D.R: Hi ha molt treball precari, molts dels que estaven aturats van trobant feinetes. El treball comença a sortir però les condicions són lamentables. Tot i que treballar i tenir un sou no significa que no puguin rebre ajudes.
.
Abans de recaptar aliments cal recaptar Voluntaris
“L’any passat vam batre el rècord de voluntaris amb més de 80. Però hi ha molta d’aquesta gent que per estudis o perquè han trobat feina i aquesta vegada no poden. Per això necessitem que la borsa de voluntaris creixi amb més gent. M’agradaria incrementar el número i donar una bona cobertura a tots els supermercats”, assegura Reguero. En total a Ripollet són dotze els supermercats que participen en aquest acte solidari: Bon Area, Bonpreu, Caprabo, Consum, Dia, Lidl i Mercadona. Les botigues del poble d’aquestes gran marques tindran un cistell per fer l’aportació. Però per cobrir bé totes les tendes cal superar el rècord: “Per cobrir amb garanties necessitaríem uns 120 voluntaris i ara mateix tenim aproximadament 40”.
“La labor del voluntari és explicar perquè estem allà, repartir bosses per fer l’aportació, seleccionar i col·locar els aliments a les capses. Però sobretot per incentivar l’aportació”, explica el coordinador local. Si algú vol animar-se a participar els propers 1 i 2 de desembre de voluntari pot apuntar-se a la web.
.
Web per fer-se voluntari: www.granrecapte.com/ca/voluntariat/
.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies