Kirmen Uribe reivindica les arrels i l’euskera en el primer acte de l’Any del Llibre

La participació de l’escriptor basc Kirmen Uribe a la trobada comarcal de Clubs del Llibre al Teatre Auditori va ser, el passat dimecres, el tret de sortida a l’Any del Llibre. L’encarregada d’obrir l’acte va ser la directora de la Biblioteca de Ripollet, Elisabeth Vàzquez, qui en la seva intervenció va destacar la gran quantitat de clubs de lectura que hi ha al municipi. Després va prendre la paraula l’alcalde, JM Osuna, qui després d’agrair a Vàzquez la seva feina a la Biblioteca i l’empenta que ha donat a l’equipament va explicar que l’objectiu de l’Any del Llibre és “fomentar el plaer de la lectura, augmentar el gust i facilitar que tothom pugui escollir el seu llibre”. Va afegir que cal “fer visible la lectura i l’accés als llibres com un dret bàsic de la ciutadania” i que durant el 2018 es busca “establir vincles sòlids entre Ripollet i els llibres que perdurin més enllà d’aquest any de celebració”.
La presentació de Kirmen Uribe la va fer el seu traductor al català, Pau Joan Hernández, qui va explicar que un dels trets característics de l’autor de ‘Bilbao-Nova York-Bilbao’ és establir la seva literatura en un espai mític, “convertint allò local en quelcom universal” i amb uns personatges “influïts per la família i el país”. Uribe, que va començar la seva xerrada llegint un dels seus poemes en euskera, va confirmar les paraules d’Hernández i va explicar que el seu univers creatiu respon també a la influència del seu poble i la seva família. Natural d’Ondarroa, “un poble de port on malgrat haver molts nouvinguts d’arreu l’euskera està molt viu” i fill d’una “àvia nacionalista basca i perdedora de la guerra i una mare i unes tietes lluitadores dels drets civils, que van viure el maig de 1968”. Uribe, considerat un dels autors destacats de la nova literatura basca, va reivindicar l’ensenyament en euskera i va apuntar que considera que ell mateix ha crescut “al mateix temps que ho ha fet socialment la llengua”.
.
Fotografia de ripollet.cat
.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies