Veus: Són ultra-nacionalistes castellans

Després del ridícul amb l’informe del “Senyor Orni” -que va ser el riure de tot l’independentisme-, recomanaria a les forces policials i militars espanyoles que varen repartir mastegots a Catalunya l’u d’octubre de l’any passat, que no deixessin de vigilar també, al “Senyor Borni”, al “Senyor Murri”, al “Senyor Dropo”, al “Senyor Brètol” i al “Senyor Pòtol”, tots ells “indepes” perillosos!.
.
D’altra banda i seguint amb temes lingüístics, però més seriosos, Francesc Xavier Vila, doctor en Lingüística, professor del departament de Filologia Catalana de la Universitat de Barcelona i director del CUSC (Centre de Recerca en Sociolingüística) d’aquesta universitat, responia fa unes setmanes a les preguntes d’un periodista sobre la intenció del Partit Popular (PP) d’aprofitar l’aplicació de l’article 155 o no, per incrementar la presència de l’espanyol a l’escola catalana.
.
L’entrevistador li demanava una valoració de l’intent del govern Rajoy d’introduir l’espanyol com a llengua vehicular a l’ensenyament: “Suposo que té diverses lectures”, deia Francesc Xavier Vila: “En primer lloc, el PP i ara també C’s, fa molt de temps que intenten reduir la posició del català a Catalunya per tirar endavant els seus projectes. La segona lectura és que a PP i C’s els molesta especialment l’escola, perquè és l’àrea en què s’ha progressat més en la normalització, i també perquè és l’eina amb què s’ha aconseguit que la pràctica totalitat de la població catalana conegui les dues llengües. I això és poc tolerable per a uns partits que són clarament supremacistes castellans, que creuen que el castellà ha de tenir una posició per sobre de les altres llengües. Ells usen el discurs que el castellà és necessari perquè és la llengua que pot usar-se per comunicar-se entre tothom. Però si tothom sap català, es pot usar el català sense problemes en la vida pública. Ja no poden dir allò que ‘en castellano nos entendemos todos’”.
.
Vila: “Des del 1993 la dreta espanyola intenta trencar el model educatiu català. Ho va intentar amb la tercera hora de castellà, ho va intentar Wert en voler ‘espanyolitzar els nens catalans’… Però el model estava prou blindat jurídicament i socialment, i no van poder. Ara els del PP estan jugant amb Ciutadans a veure quin dels dos partits és més radical. Això sempre pot donar més vots a Espanya, i mentre doni vots a Espanya aquests dos partits continuaran fent ballar la bala. Els defensors de l’Espanya plural hauran d’explicar com resoldran aquesta situació”.
.
Quina ha estat l’aportació de l’escola a la normalització del català?, preguntava el periodista. Vila responia: “En termes de coneixement, és un dels sistemes educatius europeus que millor “bilingüitza” la població. Però pel que fa a l’ús, el balanç és molt més discret. L’escola no ha aconseguit promoure el català entre les noves generacions, però probablement ha aconseguit que no retrocedís més”.
.
El català, és tan present als centres educatius com diuen alguns polítics?, li preguntaven a Vila: “Hi ha instituts on la presència del català és simbòlica, on els nanos no aprenen gens de català. Això existeix, tot i que no és majoritari. I aquí s’ha de fer alguna cosa. A aquests centres educatius ni tan sols s’aplica la normativa que demana Rajoy. Els polítics catalanistes han volgut defensar que la normalització ja s’havia efectuat a l’escola, i això no és cert; i els polítics espanyolistes sempre deien que l’ensenyament està catalanitzat del tot, però sempre ha estat mentida. Tenim moltes vegades un problema de relació entre la realitat i les apreciacions dels polítics: hi ha molt més nivell de castellà a l’ensenyament que allò que es reconeix públicament. Allà on hi ha presència majoritària de descendents de les immigracions dels anys 60 o de les noves migracions del segle XXI, la presència del català és baixa. Poder aplicar un 25% en alguns instituts, ja seria tot un èxit”.
.
Conclusió final d’en Francesc Xavier Vila: “Si diuen que si hi ha més català, desapareixerà Espanya, estan dient que el projecte d’Espanya es basa en una llengua única. Són ultranacionalistes castellans”. I un servidor afirma, que hi estic d’acord!.
.
Jordi Allepuz
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors
.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies