Àgora Ripollet: ‘No podem consentir que no es parli amb altres per tenir idees diferents’

A l’Antiga Grècia existien places que es convertiren en el centre neuràlgic de les ciutats més importants. El comerç, la cultura o la política es debatien i creixien en aquests espais on abundaven filòsofs i erudits de l’època. Aquestes places es coneixien com àgores. Les ciutats del s.XXI no gaudeixen d’aquests espais on el diàleg fa evolucionar la societat. Amb aquesta idea ha nascut l’espai Àgora a Ripollet. El poble ja compta amb un lloc on a partir del diàleg es puguin desenvolupar moviments socials.
.
Revista de Ripollet: Què és Àgora?
Josep Ferrús: Àgora és un espai social fundat per persones vinculades a Podem a títol individual per desenvolupar altres activitats socials. Com persones vinculades a aquest partit tenim unes iniciatives de lluita i treball en matèria social. Per tant, a títol individual hem creat Àgora per promoure la comprensió i l’intercanvi d’idees, la tolerància, la resolució pacífica de conflictes i el respecte als drets humans. Així com la igualtat entre sexes, grups ètnics, classes socials i orientació sexual. Que també pot encabir persones de qualsevol religió, nacionalitat o cultura.
Sergio Linares: Som gent que tenim moltes inquietuds a nivell d’activisme social. Veiem el que s’està vivint a Catalunya i a Espanya i és un dels moments de la història democràtica en el que creiem que és més important l’activisme social. Això s’ha d’impulsar. Per tant, és necessari una plataforma que posi el focus en aquests moviments i veure tot el que es mou a Ripollet. Aquí tenim la PAH, els grups d’aturats i feministes que estan fent una gran feina però creiem que està bé tenir una entitat que s’esforci en donar a conèixer tots els moviments socials.
.
RdR: Com neix aquesta entitat?
S.L: Vam començar a parlar del tema a mitjans del 2017. Però tots els tràmits porten el seu temps i encara ens estem configurant.
J.F: Prepararem una inauguració oficial. Però les circumstàncies ens han portat a començar a treballar amb els moviments socials.
.
RdR: Quants membres sou ara mateix?
S.L: Uns quinze socis. Està prou bé per ser el principi però volem ser molts més. Àgora, com ja he dit, neix de gent vinculada a Podem però és una entitat oberta a tothom, independentment del partit que militin o de les ideologies que tinguin per tant esperem poder créixer molt més.
.
RdR: Que la majoria vingueu de Podem no pot allunyar a certes persones?
S.L: Que pugi tirar a algú enrere ho entenem però la nostra intenció no és agafar protagonisme.
J.F: El que no podem consentir les persones és que per tenir idees diferents no poguem parlar. Tu pots pensar el que tu vulguis però s’ha de poder enraonar sense cap problema. Volem ser constructius.
.
RdR: Àgora és exclusiu de Ripollet o ja ha crescut la idea en altres ciutats?
Alfredo Cano: Actualment hi ha llocs d’Espanya que tenen iniciatives semblants però amb altres noms.
J.F: Àgora com a tal és exclusiu a Ripollet. La idea és donar a conèixer i ajudar les associacions o entitats del poble que ho necessitin. Ripollet és un poble molt ric en entitats però moltes d’elles les mouen una o dos persones i aquestes no tenen molta divulgació. És interessant que els ripolletencs coneguin totes les entitats del poble. El que interessa és que el poble es mogui i aquesta és la feina de les entitats.
.
RdR: Per tant el que us mou és treballar l’associacionisme?
S.L: Això mateix. Fer difusió dels moviments socials i en la mesura que sigui possible que els ciutadans hi participin. Ja siguin qüestions de pensions, de sanitat, culturals… que la gent es faci partícip dels moviments socials.
.
RdR: Cadascú té les seves inquietuds. Com s’aconsegueix moure a la gent per fer-se partícips?
S.L: Ara estem preparant la presentació del llibre “La revolta de les dones” de Toni Álvaro. Es parla com al 1918 les dones de Barcelona van sortir al carrer per protestar pel preu del carbó i dels aliments. És un moviment social que neix per unes necessitats bàsiques i va agafar a tothom per sorpresa. Això ens ha de servir d’exemple. Volem fer la presentació al poble i volem que entitats relacionades amb aquest tema hi participin per fer-ne més ressò i que arribi a més gent. La idea serà fer xerrades, exposicions, presentacions…
.
El primer acte
“Divendres passat vam fer la presentació d’un documental de l’ACIC, l’associació per la integració dels cecs, a la sala d’actes del Centre Cultural. Crèiem que era un tema interessant pel poble perquè fa poc es va formar la taula per la discapacitat a Ripollet. A més, calia donar conèixer un moviment que té membres per tot Catalunya, sobretot per si algun ripolletenc estava interessat en participar” explica Linares sobre la primera activitat d’Àgora. Un dels fundadors de l’entitat recorda com va anar l’activitat: “Vam fer la projecció d’un documental sobre els 25 anys d’història de l’associació. Després vam dinamitzar una xerrada, la idea era veure com un moviment social aguanta tants anys. Des del meu punt de vista va ser molt interessant”.
“ACIC és una associació que porta 25 anys en actiu i poc a poc ha anat creixent. Per nosaltres era important donar-la a conèixer per tot el que ha fet: aconseguir el vot en braille, etiquetatge en braille, la integració dels cecs… i ens serveix de mirall, podem aprendre molt d’ells” reconeix Cano. A més l’experiència va servir per demostrar que la idea d’Àgora pot funcionar molt bé: “De l’acte va sortir la idea de fer un vídeo per la gent jove que pateix problemes de discapacitat per sensibilitzar a la societat sobre els problemes que sofreix aquesta gent. Vam sortir molt contents perquè la idea d’Àgora està funcionant, d’ajuntar experiències ha sortit una nova idea”, assegura Cano.
:

 

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies