Microscopi: Esquerres i dretes

En aquest país ningú es considera de dretes, són de centre. Partits d’extrema dreta es fan passar per centristes i partits de centre diuen que són d’esquerres, un centre que no existeix, un centre que és un miratge per confondre la concurrència. El que sí és cert és que tenim una dreta disfressada i una esquerra aigualida.
Alguns diuen que en política municipal no hi ha dretes i esquerres, que tothom vol el poble ben polit i arreglat. Tenen una part de raó però n’obliden d’altra molt important. L’ajuntament presta serveis com la neteja, la recollida de la brossa, el subministrament de l’aigua, els serveis funeraris, etc. Si vols saber si el teu ajuntament actua com un partit de dreta o d’esquerra ho tens molt fàcil, pregunta si aquests serveis són de gestió pública o privada i sabràs si els beneficis se’ls queden els  ciutadans o una empresa privada. La dreta, adoradora del mercat, protegeix i incentiva l’enriquiment individual en front del progrés col·lectiu, sota el dogma que el mercat ens enriquirà a tots;  en realitat el pastís dels beneficis és cada vegada més gran però la porció que toca a les classes treballadores és cada cop més reduït . El capitalisme es basa en l’individualisme que troba que la solidaritat des incentiva la població, la pobresa avança i és el mercat qui abona cada vegada més les bosses de misèria a la nostra societat.
Podríem dir que som el què fem i no pas el què diem.
Un exemple clar de polítiques de progrés social són les polítiques d’habitatge. Si una institució pública promou habitatges ho pot fer pensant en un sector determinat de la població o en aconseguir que el poder públic moderi l’agressiu mercat immobiliari o en atendre les franges de població amb més dificultats per accedir a un pis. Si promou el lloguer social o la compra hipotecària està defensant un model més social o un model de propietat privada.
Ja veieu com de diferent pot ser un ajuntament escorat cap a la dreta o cap a l’esquerra. No hi ha dubte la dreta prima el benefici d’empreses privades amb els diners de tots i l’esquerra busca que els beneficis reverteixin cap al progrés social fent que els serveis públics siguin gestionats directament per les institucions democràtiques.
.
Jacint Padró – Decidim Ripollet
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors
.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies