Jordi Valls: ‘Hi ha un munt de coses per col·leccionar, cal veure que t’atrau més’

Des del passat divendres el Centre Cultural acull l’exposició bianual del Cercle Filatèlic i Numismàtic de Ripollet, l’entitat del poble que agrupa als aficionats a col·leccionar tot
tipus d’objectes. Segells, xapes de cava, números de loteria, monedes… No importa. Jordi Valls s’ha encarregat d’organitzar l’exposició d’enguany juntament amb els altres socis del Cercle. Els vaixells són el tema principal d’aquesta edició que es podrà visitar fins al pròxim dia 19.
.
Revista de Ripollet: Què trobarà el visitant a l’exposició?
Jordi Valls: Normalment intentem mostrar segells, monedes i objectes de col·lecció en general. Aquest any hem decidit que la temàtica siguin els vaixells. També hem aconseguit una col·lecció de monedes antigues de l’època dels reis catòlics força difícil de trobar. I tenim un parell de col·leccions de números de l’ONCE i de loteria. Però bàsicament la temàtica són els vaixells.
.
RdR: Per algun motiu en especial?
J.V: Hi ha exposicions que les basem segons l’any. Per exemple si hi ha una celebració especial i tenim segells que tenen relació intentem que aquest sigui el tema principal, com per exemple l’aniversari d’un personatge històric. Si no busquem entre la gent que cedeix les col·leccions quins temes guarden relació. Aquest any hem pogut disposar d’una col·lecció bastant gran de vaixells i per això l’hem fet. També tenim segells del primer correu amb submarí que es va fer entre Maó i Barcelona per la guerra civil.
.
RdR: Totes les col·leccions són de persones de l’entitat?
J.V: Sí, totes les han cedit socis del Cercle.
.
RdR: Com s’organitza la preparació de l’exposició?
J.V: Normalment quan acabem una exposició ja demanem la sala per la següent anys i comencem a moure’ns. La majoria de feina arriba a última hora i és quan arriben els imprevistos.
.
RdR: Per aconseguir alguna d’aquestes col·leccions quant temps i esforç es necessita?
J.V: Hi ha col·leccions que pots acabar en tres o quatre anys i altres que trigues 15 o 20 i mai l’acabes de tancar. La col·lecció de monedes dels reis catòlics és d’una persona que fa molts anys que s’hi dedica, tranquil·lament pot fer 30 anys que busca aquest tipus de moneda.
.
RdR: Quines són les expectatives?
J.V: Com sempre que fem l’exposició esperem que hi vagi un bon nombre de gent. Però sí que és cert que normalment no s’omple gaire. La gent que coneixem i que coneix aquest món la visita sempre, fins i tot ve gent de fora del poble. I la gent que la visita, sempre surt contenta i ens transmet bones valoracions. Sempre intentem mostrar material curiós i això agrada.
.
RdR: Quina és la teva trajectòria dins de l’entitat?
J.V: L’entitat va començar funcionar el 1974. Va créixer a poc a poc però a finals dels vuitanta i a principis dels noranta l’entitat va quedar inactiva. L’any 1998 es va celebrar el 25è aniversari. En aquell moment els socis ens vam tornar a reunir i em va tocar seguir com a president. A partir d’allà vam buscar maneres de reactivar l’entitat: tenir més contacte amb els socis, organitzar l’exposició bianual, una revista interna, el dia del soci cada any… també intentem assessorar col·leccions.
.
RdR: Com neix la teva passió per col·leccionar?
J.V: De ben petit. Vaig començar amb els cromos que venien a les xocolates. D’aquí vaig passar als segells, cada cop que arribava una carta a casa el guardava. Als 16 anys vaig començar ja més seriosament amb col·leccions més grans.
.
RdR: Quina salut té ara l’entitat?
J.V: Som poca gent i la joventut no acaba de fer el relleu. Per això molts de nosaltres fa molts anys que ens encarreguem de l’entitat. La sort que tenim és que comptem amb local propi. El que busquem és tenir nous socis, sembla que el col·leccionisme està a la baixa. Tant de bo puguem comptar amb gent més jove.
.
RdR: Sembla que el col·leccionisme és més de gent gran que de joves.
J.V: Les noves tecnologies, com en tants altres aspectes, fan que la gent perdi l’afició. És una activitat que requereix molta paciència. Sí que és veritat que hi ha gent jove que col·lecciona. De ben petits tots hem col·leccionat alguna cosa. Cap als catorze o quinze anys la majoria de gent ho deixa de banda i un cop ja tens un ritme de vida més tranquil i més estable moltes vegades es reprèn aquesta afició. Des d’aquí animo a la gent a col·leccionar. Realment pot ser qualsevol cosa. El més famós per col·leccionar són segells i monedes però si t’hi fixes, els números de l’ONCE tenen uns dibuixos que conformen un tema al llarg dels mesos o els sobres de sucre o escuradents dels bars. Hi ha un munt de coses, simplement has de buscar allò que t’atrau més.
.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies