Es presenta el monument a les víctimes de l’amiant que s’instal·larà als Quatre Cantons

Aquest cap de setmana Barcelona acull una trobada internacional de víctimes de l’asbestosi organitzada pel Col·lectiu Ronda i l’Associació de Víctimes d’Asbestosi per Amiant de Catalunya. Hi participen associacions de víctimes d’arreu de l’estat espanyol i també arribades de França, Bèlgica, Anglaterra o el Japó. La cita compta amb un programa de xerrades i reunions i es tancarà diumenge amb una manifestació a la Plaça Sant Jaume a partir de les 11h sota el lema ‘Les víctimes de l’amiant tenen noms. Els responsables de les seves morts, també’. La idea d’aquest eslògan va estar ben present en la recepció que l’Ajuntament de Cerdanyola va fer als participants en la trobada. L’alcalde de la localitat veïna, Carles Escolà, va definir Cerdanyola com “la zona zero de l’amiant perquè de 1910 fins al 1997 va acollir la fàbrica més gran d’Uralita de l’estat espanyol” i l’advocada del col·lectiu Ronda, Raquel Lafuente va assenyalar que “el culpable és Uralita i aquestes empreses mai demanen perdó, per això cal fer actes com aquest perquè vegin a les víctimes”. Precisament les víctimes, la seva afectació i el seu reconeixement van ser un altre dels temes tractats durant els parlament oficials. El doctor Josep Tarrés va posar sobre la taula que cal més inversió per millorar la investigació i facilitar la detecció precoç, que “és necessari i urgent fer un registre d’exposats i afectats” i que porta anys reclamant una unitat específica de tractament però la conselleria de Salut no li fa cas. Tarrés també va posar la mirada cap al futur i va apuntar que les autoritats haurien de fer un cens d’edificis amb amiant, crear un fons urgent per desamiantar i habilitar, “com hi ha en altres països d’Europa”, un segell obligatori que certifiqui que un immoble està lliure d’amiant. Tant l’alcalde de Cerdanyola com el de Ripollet, JM Osuna, van mostrar-se compromesos amb treballar per arribar a ser ciutats lliures d’amiant. Osuna va anunciar que “estem iniciant un cens d’equipaments públics amb amiant per tal de poder començar a desamiantar” i va afirmar que també “toca iniciar les mesures corresponents per fomentar el desamiantat en els edificis privats”.
Malgrat ser prohibit al 2002 l’amiant està encara molt present arreu. En acabar els parlaments oficials des del públic un parell de víctimes van demanar la paraula per fer un retret a l’Ajuntament de Cerdanyola, que durant anys va utilitzar material procedent de la fàbrica per arranjar camins i carrers del municipi, i li van demanar que demanés perdó. Escolà va reconèixer que tenien raó i que el consistori té un deute històric amb aquests afectats i va afirmar que “si des de l’Ajuntament hem de demanar perdó, ho fem”.
.
Monument als Quatre Cantons
L’acte es va utilitzar també per presentar el monument en reconeixement a les víctimes que a iniciativa dels dos ajuntaments s’instal·larà en una vorera dels Quatre Cantons. “En un espai de trobada entre Ripollet i Cerdanyola”, va assenyalar l’alcalde de Ripollet, JM Osuna. Serà un monòlit de quatre metres d’alçada dissenyat per Jordi Andrés, fill d’una víctima mortal per l’amiant. El mateix autor va explicar que no s’hi posarà cap nom “perquè malauradament encara hi haurà més víctimes” però que portarà la inscripció ‘Ripollet i Cerdanyola del Vallès als treballadors i treballadores de la fàbrica Uralita i als veïns i veïnes víctimes de l’amiant’. El monòlit serà metàl·lic i estarà buit per dins. A la nit la il·luminació interior permetrà veure un punts de llum que “representen les víctimes que ja no hi són”.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies