Veus: Actuar localment i pensar globalment

Des de l’actual Ajuntament, i en concret de la regidoria de Cultura, s’ha impulsat l’esquema d’oferir cada any un marc de coneixement i homenatge a una persona reconeguda culturalment com han estat l’Any Lorca, l’Any Anselm Clavé, o a un tema específic com l`Any del Llibre que han servit no només per una bona acció pedagògica per donar a conèixer o incentivar la cultura per al conjunt de les persones, sinó també per motivar a totes les entitats cíviques i culturals a participar, al llarg de l’any, en aquestes commemoracions. S’han portat a terme per part de les Entitats propostes d’activitats tant pròpies com participatives, moltes d’elles de caràcter transversal i col·laboratiu entre les mateixes entitats. Crec que el resultat ha estat bo, i més a Ripollet on els temes culturals i cívics tenen molta feina per davant i amb aquest treball conjunt i amb l’impuls de continuar amb aquesta línia es poden obtenir molts bons resultats a mig termini que fa possible que Ripollet sigui una ciutat on la cultura esdevingui un element central per la cohesió social, tot construint un Ripollet més amable, més cívic i per tant més democràtic i divers, en definitiva, un lloc on pagui la pena viure.
Però aquest esforç pot anar més enllà de les “fronteres del nostre poble”. Tenim en l’àmbit cultural un gran avantatge, quan no virtut, i és que a la nostra ciutat s’ha aconseguit mantenir algunes de les Entitats històriques, així com tradicions populars d’aquell Ripollet de finals del segle XIX principis dels XX que, combinades amb les noves que han anat apareixent, enforteixen el teixit social. En certa manera, les activitats culturals són per gaudi del poble, i està bé que així sigui, però en alguna d’elles hauríem de ser més ambiciosos.
Em vull referir, com exemple, en concret a dues activitats que, potencialment, poden posar a Ripollet en el mapa cultural del nostre país. Una és els Tres Tombs, considerada ja Festa d’interès Nacional de Catalunya no per casualitat sinó gràcies al treball i l’esforç dels membres de l’organització. Considero que aquesta festa, en la que hi participen un gran nombre de carros i cavalleries, hauria de rebre un millor suport de difusió arreu, especialment als municipis del voltant de Ripollet, ja que, a més de fer any rere any una acció pedagògica sobre el orígens pagesos del poble, té un punt d’atracció prou important per la vistositat i la bona organització de la mateixa.
L’altra activitat que mereix l’atenció i el suport és l’elaboració de catifes de Corpus. És aquesta una activitat diferenciadora, pròpia i original de la nostra ciutat en el seu entorn més proper. No hi ha pels voltants cap poble que tiri endavant una activitat semblant a la que cada any organitza l’Associació Cultura i Tradicions i que mobilitza un munt de persones voluntàries de diferents carrers que elaboren unes catifes totes diferents, amb dissenys originals fets pels mateixos voluntaris que fan que el conjunt del veïnat pugui gaudir d’aquest treball popular i artesanal.
Donar facilitats, difondre la tasca que es fa en un poble en el Vallès que es diu Ripollet amb un alt nivell de qualitat, és un element distintiu que hem d’aprofitar com millor homenatge a les persones que aquells dies gairebé no dormen preparant i fent catifes ha de servir com a referent de tot allò que es pot  aconseguir impulsant la cultura popular i la mobilització de les persones. Les catifes elaborades a Ripollet haurien de ser un punt de referència al Vallès. És el nostre avantatge competitiu, en llenguatge empresarial, i l’hauríem d’aprofitar per fer més rendible tota aquesta feina artística que any rere any es fa a Ripollet.
Aquest 2019, seguin aquesta dinàmica de propostes, es faran entorn del declarat Any de les Arts Escèniques com a marc de referència de les activitats culturals a desenvolupar per part de les Entitats que si vulguin sumar, amb el gran referent de la ballarina i coreògrafa Emma Maleras Gobern (Ripollet 1919- Barcelona 2017) especialment coneguda i reconeguda com a concertista i professora de castanyoles, creadora del mètode d’estudi de castanyoles que porta el seu nom i que es fa servir arreu del món de la música, serà un descobriment per moltes persones de Ripollet i que al voltant d’aquesta personalitat es desenvoluparan actes que ajudaran a conèixer-la i difondre el seu treball musical.
En definitiva, crec que buscar i identificar quines activitats, com les exposades anteriorment com exemple poden ser referents, per la seva especificitat i pel seu nivell de qualitat. Anar més enllà  dels límits de la nostra ciutat és una tasca a desenvolupar per promoure que Ripollet aparegui en el mapa cultural del nostre país. La passió i l’estimació per les activitats culturals i tradicionals del nostre poble amb l’impuls, la implicació i ajut de l’Ajuntament, tal com ha fet amb les activitats dels anys comentats a l’inici, però començant a donar-li una visió més enllà dels límits locals específicament algunes com les comentades, són claus per aconseguir posar Ripollet en el mapa cultural de Catalunya. Hi ha una expressió molt actual que diu “Pensar globalment i actuar localment” en aquest cas podem canviar  l’ordre i dir “Actuar localment i pensar globalment”.
.
Ramon Martos 
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors
.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies