Microscopi: Els criteris de definició d’Estat independent

La Convenció de Montevideo sobre Drets i Deures dels Estats (signat el 1933 a Montevideo, Uruguai) estableix la definició d’Estat i també els seus drets i obligacions. Els articles principals del tractat diuen que l’Estat com a persona de Dret Internacional ha de reunir els següents requisits: una Població permanent, un Territori determinat, un Govern i la capacitat d’entrar en Relacions amb altres estats. Aquests criteris han estat reconeguts pel dret internacional consuetudinari, és a dir, que ja formen part de les normes acceptades pel dret tradicional d’usatges, usos o costums amb caràcter vinculant.
Així doncs, en dret internacional la mera proclamació efectiva d’un Estat independent ja converteix l’estat en qüestió en subjecte de dret internacional, independentment del fet que altres estats el reconeguin o no. En aquest moments existeixen 206 estats sobirans independents al món: 194 estats que gaudeixen d’un ampli reconeixement internacional i 12 estats que, tot i no tenir un reconeixement internacional general ni ser membres de l’ONU, poden ser considerats estats sobirans independents segons els criteris establerts per la Convenció de Montevideo: Abkhàzia, Ossètia del Sud, Kosovo, Palestina, República Àrab Sahrauí Democràtica, República Turca de Xipre del Nord, Taiwan, Somalilàndia, Transdnístria, Alt Karabagh, Niue i Illes Cook. Val a dir que recentment s’han autoproclamat dues repúbliques que no passarien el raser de la Convenció per estar en guerra: la República Popular de Donetsk i la República Popular de Luhans, considerades ocupades militarment per Rússia.
.
La Unió Europea segueix els tres primers criteris de la Convenció de Montevideo per definir Estat: territori, població i autoritat política. Atesa la situació geopolítica de Catalunya i en especial de la capital, Barcelona, així com els interessos empresarials estrangers que hi operen, és fàcil imaginar que Catalunya assolís d’immediat la quarta condició requerida per la convenció de Montevideo: establir relacions amb altres estats, i obtenir el reconeixement formal d’algun dels 194 estats (193 membres de la ONU i la Ciutat del Vaticà) que gaudeixen d’un ampli reconeixement internacional.
I, és clar, abans cal voluntat política per a proclamar la independència i voluntat de fer-la efectiva.
.
Iolanda Bethencourt (SI)
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors
.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies