El ple municipal aprova multar a bancs i grans empreses que tinguin pisos buits

Molt de públic a la sala de plens // DR

El ple ordinari de gener va ser una sessió molt política, amb molt de públic i en la qual es van presentar a debat i aprovació només quatre mocions. Les dues més rellevants i que van ser aprovades sense cap vot en contra estableixen mesures per lluitar contra les conseqüències de la crisi econòmica. L’Ajuntament es compromet a obrir procediments sancionadors contra les entitats financeres i altres grans empreses que tinguin habitatges desocupats al municipi que poden comportar multes coercitives de fins a 100.000 euros. El text aprovat és la moció elaborada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Terrassa i que van presentar al ple els membres de la PAH de Ripollet. Basant-se en el fet que vivim una “situació d'emergència habitacional” i que la llei del Dret a l'Habitatge de Catalunya (LDHC) estableix com a utilització anòmala d'un habitatge la seva desocupació permanent i injustificada el consistori obrirà programes d’inspecció per tal de “detectar, comprovar i registrar els immobles que es troben en situació de permanent desocupació”.

A partir de la inspecció es resoldrà cas per cas si incompleixen la llei i es demanarà als propietaris que cessin en la seva actuació en un termini concret. En cas de no fer-ho es podrà castigar amb la imposició de fins a tres multes. 

Més enllà del procés sancionador la moció també inclou l’aprovació d’un pla municipal d’habitatge que contempli mesures de foment per a evitar la desocupació d’habitatges.
Tots els grups van rebre la moció amb satisfacció. El regidor d’ICV-EUiA Pablo López va assenyalar que  més endavant caldria estendre també aquest raonament a “naus industrials, camps de cultiu o maquinaria” per tal de recuperar per a la ciutadania l’ús d’aquests béns. 
Des de CIU Xavier Peñarando va desitjar que les mesures aprovades serveixin per “posar fi a aquesta injustícia”. 
El PP va ser l’únic partit que no va votar a favor, es va abstenir. El regidor Víctor Diéguez va assegurar que en essència estaven “a favor de la moció” però per qüestions legals referides a les competències locals per fer les inspeccions no podíen votar a favor. 
Des del COP-CpR Antoni Pijuan va assegurar que encara es poden fer moltes cosses i va recordar que també deien que no es podia “amb la dació en pagament, amb la suspensió de la plusvàlua en casos de desnonaments o amb els pisos buits” i va convidar a tots els grups a continuar treballant contra l’especulació dels habitatges. 

Jose Villacañas, de la PAH, llegint la moció // DR

La regidora del PSC Rosa Martín precisament va recordar algunes de les mesures aprovades en relació als habitatges com demanar que els HPO dels Pinetons passin a ser de lloguer, la creació de l’oficina de mediació o l’ajuda per pagar la plusvàlua. 

L’aprovació de la moció va provocar una ovació entre els assistents a la sessió i que omplien la sala ja que s’aplegaven de diversos col·lectius.

Contra la pobresa energètica 
A més dels membres de la PAH hi ha via també els de l’associació d’aturats Ripollet-Cerdanyola. Ells van traslladar al ple a través del COP-CpR i ICV-EUiA una moció on es demana que es posin en marxa els “mecanismes necessaris per evitar que les empreses subministradores d’energia i aigua potable interrompin el subministrament per impagament” en cassos de famílies amb “ingressos inferiors al salari mínim interprofessional i amb l’informe pertinent del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) o de serveis socials”.
La moció va ser aprovada per unanimitat i va rebre el suport explícit de tots els grups que van coincidir en la necessitat d’eradicar la pobresa energètica. 

Les lluites del carrer al ple 
A més d’aquestes dues mocions també van assistir al ple representants d’altres moviments ciutadans i entitats per seguir l’aprovació de les altres dues mocions. 
Un tema que malgrat estar previst des de fa mesos es retarda és la reforma de l’ordenança de convivència. S’havia anunciat que es portaria a aprovació al gener però els canvis que el govern està fent a la seva proposta encara no estan enllestits. L’alcalde va argumentar el retard perquè “hi ha aspectes tècnics que cal tenir en compte”. 
Encara menys explicacions es van donar sobre la negociació del conveni col·lectiu dels treballadors de l’Ajuntament que també van assistir en gran nombre al ple en una mesura de pressió emmarcada en el procés de converses que s’està duent a terme.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies