Antonio Herencia: ‘Els professors deien als meus pares que m’enfoqués al dibuix, que tenia un do’

Antonio Herencia amb el cartell guanyador

El disseny d’Antonio Herencia és el cartell que ha resultat guanyador al concurs per escollir el cartell de la Festa Major de Ripollet d’enguany. Amb una afició per al dibuix des de ben petit, recentment s’ha decantat per dedicar-se al seu hobby i presentar-se a diversos concursos. Si la cosa va pel bon camí, ben aviat podria cursar alguna formació i dedicar-se al disseny de forma professional.

RdR: Primer de tot, moltes felicitats. Esperaves guanyar? A.H: No m’esperava estar a la final, ja que en aquests últims anys hi havia hagut molt nivell. Això no obstant, un cop arribat a la final ja t’esperes de tot. A més, els tres cartells finalistes són sotmesos a votació popular, i aquestes votacions ja sabem com van. No té perquè guanyar el millor, sinó el més votat, el que més li agradi a la gent. Això va a gustos.

RdR: És el primer cop que participaves al concurs?
A.H: Sí, és la primera vegada, tot i que m’ho havia plantejat altres vegades. Sempre se m’ha donat molt bé dibuixar, però fa poc vaig començar amb el tema del dibuix de disseny gràfic digitalitzat, a mà, com a hobby.

RdR: Des de ben petit ja dibuixaves, doncs?
A.H: Sí. Se’m donava tan bé que inclús els professors els hi deien als meus pares que m’enfoqués al dibuix, que tenia un do. Això no obstant, no ho he desenvolupat com ho hauria d’haver fet. El que faig, ho faig perquè ho he après jo, no perquè algú me n’hagi ensenyat. Quan era petit veia series de dibuixos, com Dragon Ball o Oliver y Venji, i a les llibretes d’estudiar a la part de darrere hi dibuixava els ninotets. A plàstica, a més, jo anava passant de curs i em deien que tenia una destresa que no tenien els altres.

RdR: Malgrat el teu do, no vas seguir el consell dels professors.
A.H: Antigament les sortides dels dibuixos no eren tantes. Només estava enfocat al tema del còmic. Ara, en canvi, amb el tema del disseny gràfic pots dedicar-te a moltes coses, i em penedeixo de no haver-lo estudiat.

RdR: No et planteges de fer una formació més professionalitzada i recuperar el temps perdut?
A.H: Ara, com que estic a l’atur, tinc més temps. M’he presentat a diversos concursos, i de moment m’està anant bé. Si la cosa flueix, el més segur és que m’ho plantegi. Estic participant a diversos concursos de nivell nacional, com el de Sant Fermí, però per data em vaig quedar curt, em vaig atraçar dos dies. Al País Basc això ho treballen molt; aquí he vist però no és el mateix. Treballen molt això dels temes de concursos de cartells. Participar a Ripollet em feia molta il·lusió perquè és el meu poble, però allà els premis són millors. El de Sant Fermí són 3.600 euros, tot i que és a nivell europeu.

RdR: Com ho has fet per aprendre de forma autodidacta?
A.H: Usualment em baixo algun programa per fer alguna cosa que jo vull aprendre, però que no en sé. Amb tutorials d’Internet tothom aprèn.

RdR: Quins programes sols utilitzar?
A.H: Photoshop oGiNS, tot i que com que m’agrada fer-ho directament a l’ordinador, treballo amb el PaintTool SAI, que em deixa dibuixar a traç, així com també em permet colorejar bastant bé. Encara que no tinc una tableta digital, ho faig tot amb el meu ratolí; és més elaborat però encara que tardi més queda bé.

RdR: Els 3 cartells finalistes reuneixen característiques similars. Què n’opines dels altres 2?
A:H: Bé, en els tres hi ha el més quotidià que sempre es busca a l’hora de fer cartells a Ripollet: posar-hi el pollet. Un dels cartells era molt colorit i viu, però el que m’agradava més era l’altre, el del pollet DJ.

RdR: Quines són les claus per tenir possibilitats de guanyar un concurs aquest?
A.H: El principal sobretot és buscar una idea que t’agradi, però per gustos colors: després el jurat fa una preselecció de tres, però si el criteri del jurat no coincideix amb el teu, per molt que tinguis una idea molt aconseguida et pots quedar fora. Després, amb la votació final popular, sempre hi pot haver un que destaqui més per sobre dels altres en qualitat, però va com va i al final guanyarà el que més vots tingui.

RdR: Vas trobar alguna dificultat a l’hora de dissenyar el teu cartell?
A.H: La idea en si la vaig treure en un parell de dies, però al cartell de la Gibrelleta hi volia afegir la torre de llum. No sabia on posar-la, i no em quedava bé a cap lloc. Jo faig cartells amb fons colorit, amb alguns tons, i no podia afegir-la allà, ja que em matava el cartell sencer. Buscant i buscant idees, al final vaig treure la T de Ripollet i, com que la torre té aquesta forma, la vaig col·locar allà.

RdR: Com et va venir la inspiració?
A.H: Jo tenia molt clar que hi volia afegir el pollet. El que volia buscar també era un to una mica infantil, ja que la Festa Major està dirigida sobretot a un públic infantil. Crec que als nens els hi farà més gràcia veure un cartell amb un pollet que no pas veure focs artificials o tan sols lletres i frases. De fet, m’han dit molts cops que el pollet que he dissenyat s’assembla al Piolin.

RdR: Per a un poble és important l’impuls d’iniciatives de participació ciutadana?
A.H: Estan molt bé. Com més coses facin, més s’implicarà la gent i, en aquest cas, més ganes tindran d’anar a la propera Festa Major. Estaria bé, però, que en fessin més en el sector del disseny i del dibuix, que no n’hi ha gaires.

.

Columbicultura i disseny
La combicultura fa referència, ras i curt, a la competició de coloms esportius. L’esport es basa en deixar anar 98 coloms i una coloma. El colom que passi més estona al costat de la coloma (el temps inclús es cronometra) és l’au que guanya. A part del dibuix i el disseny, un altre hobby de l’Antonio Herencia és aquest curiós esport.
Ara, però, ha aconseguit unir ambdues aficions: diverses amistats seves i entitats esportives relacionades amb l’esport dels coloms li han demanat que dissenyi els seus logotips.

Logotip de la penya “Wanted”

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies