El Debat Electoral del Teatre deixa propostes i un bon contrast d’idees

Amb el Teatre Auditori ple, el Debat Electoral organitzat per la Revista de Ripollet va tornar a esdevenir l’acte de la campanya de les municipals més multitudinari i que més interès ha despertat entre els veïns. Ha estat l’única oportunitat de veure junts als set alcaldables que es presenten a les eleccions del diumenge. Un acte que va permetre coneixe’ls millor i que va resultar àgil i interessant en escoltar-se nombroses propostes i produir-se estones de debat efectiu. L’Ecoparc, la residència i la neteja de la via pública van ser alguns dels temes més comentats però en les gairebé dues hores de debat també va haver espai per parlar de joventut, la Festa Major, el riu, l’hospital, atur, habitatge, ensenyament, i els equipaments culturals i esportius.
.
Mira el vídeo sencer del debat
.

.
Dues visions del municipi
El torn de valoracions del mandat 2015 – 2019 va enfrontar dues visions ben diferents. Els grups de l’oposició van ser molt crítics amb la gestió municipal. Melodi López (SOM Ripollet) considerava que el govern “no haver fet res en quatre anys i en les últimes setmanes ha posat el poble potes amunt”. Joan Fandos (JxC) descrivia el mandat com “quatre anys perduts” i es preguntava “quins són els nous equipaments o serveis d’aquest mandat?”. La manca d’equipament també va centrar la intervenció de Víctor Dieguez (PP), “l’Ajuntament acaba el mandat amb 28 milions al banc” i malgrat això, afegia, “han estat incapaços de fer nous equipaments”. Per la seva banda, Josep Gabarra (Cs) qualificava el govern com “el de les benzineres” i criticava que “han estat muts en les reivindicacions supramunicipals”. Luís Tirado (PSC) els hi posava un altre qualificatiu, el govern “de les tres i, pels incompliments, la incompetència i estar a favor de la independència”. “Decidim va entrar per canviar-ho tot i el que han fet és empitjorar-ho tot”, assegurava el cap de llista socialista.
Des de l’oposició només ERC feia una valoració més positiva. Eugeni R. Montanuy va posar en valor la feina feta pel seu grup en temes com la taula animalista, el pla de mobilitat o “sent l’eina desllorigadora per aconseguir els instituts escola” però també va apuntar que van apostar per “un govern del canvi, però ens hem trobat amb un canvi de govern i en algunes ocasions, a mig gas”. Jose Maria Osuna (Decidim) va titllar aquesta visió de l’estat de Ripollet de “catastrofista” i va assegurar que demostra “una desconnexió brutal (dels grups de l’oposició) amb la majoria de la població”. Considera que el seu govern “ha recuperat la confiança entre l’Ajuntament i els veïns”, ha resolt “demandes històriques com l’institut escola o la residència, que serà una realitat al següent mandat” i ha posat al centre de les polítiques “a les persones”. Un cop fixades així les posicions, el debat sobre la valoració del mandat es va concretar en retrets sobre el fet de no haver tancat l’Ecoparc i en adjudicar-se qui havia fet més i com s’havia aconseguit la zona 1, els instituts escola o el projecte de la residència. “Estem debatent més ara que en els últims quatre anys”, va apuntar Dieguez. I dos temes van encendre aquesta part del debat a l’escenari i al pati de butaques. Un, si el govern anterior havia deixat o no projectes “al calaix”. Osuna va dir que no havien trobat cap i Tirado i Fandos van recordar que ja hi era la remodelació del carrer Calvari i la planta de l’hotel Ibis. I dos, la sortida de dos regidors del grup de Decidim. Osuna va respondre les crítiques rebudes explicant que “ha estat una decisió valenta prescindint d’una persona que no feia bé la seva feina i d’una altra que tampoc estava al servei del poble i buscava notorietat personal”.
.

.
Allau de propostes i promeses
En el següent bloc del debat es va convidar als participants a explicar les seves propostes pels propers quatre anys i propostes no van faltar. Van coincidir tots en assenyalar que la residència s’ha de fer en aquest pròxim mandat. També tots es van comprometre a prendre mesures per millorar la neteja viària i el manteniment dels carrers i els parcs. En habitatge PSC i Decidim van coincidir en prometre la construcció de 80 habitatges de protecció oficial de lloguer. En ocupació tampoc van faltar idees. Des de la creació d’un centre de negocis (PSC) i la millora dels polígons industrials (Decidim, PSC i JxC), fins assenyalar que tota despesa municipal “ha de buscar generar ocupació al municipi” (PP), en la mateixa línia SOM també aposta per contractar aturats locals per les obres municipals i ERC va parlar d’un pla per millorar l’ocupació. En urbanisme va destacar la proposta de Decidim de començar a treballar per “treure l’amiant del municipi” i la proposta del PSC de construcció de la Ronda Nord, que aniria al costat del camí de la serra i ajudaria a descongestionar de trànsit el centre. Cs va apostar per crear més aparcament públic i JxC per ampliar les places d’aparcament de rotació. També coincidència de tots els partits en la necessitat de remodelar i millorar el manteniment dels equipaments esportius. I moltes propostes de nous equipaments. Ciutadans va proposa una Escola d’Idiomes al Celler Cooperatiu. Decidim vol obrir una nova biblioteca a Can Mas. El PSC promet una nova zona d’oci. JxC vol instal·lar un equipament cultural a l’antic Casino. Tanmateix moltes promeses d’un nou casal de joves. Decidim el vol a Can Mingrat i ERC, en canvi, a la Torre de l’Argentera. També va esmentar que cal aquest nou equipament Som Ripollet. Però no només va haver propostes per inversions. Apostes pel residu zero o la millora del sistema de recollida en gairebé totes les intervencions. Tarifació social a les escoles bressol i l’escola de música (PSC), baixada d’impostos (PP i Cs) i creació d’un Consell de Joventut (ERC) i consells de barri (PSC). També propostes diverses per millorar la seguretat amb patrulles conjuntes entre policia local i Mossos, policia de barri o policia de proximitat.
En el torn de debat sobre les propostes es van posar sobre la taula dos acords. Un el va proposar Jose Maria Osuna i obert a tots els grups del ple demanava consens per reivindicar conjuntament els equipaments que depenen d’altres administracions. Van respondre Gabarra i Tirado. El primer va dir que el govern «no té solvència per demanar aquest acord» i el segon, en canvi, va considerar oportuns els consensos de ciutat. L’altre el va proposar Joan Fandos a ERC i Decidim per fer, en el primer ple del mandat, una declaració de suport al presos polítics i exiliats. Ambdós es van mostrar oberts a estudiar l’acord. Per acabar el debat, els alcaldables van respondre algunes preguntes del públic i van demanar el vot per a la seva formació el pròxim diumenge.
.

.
Xecs nadó, ADN per les caques de gos i APP per queixes
Entre les propostes dels alcaldables va haver algunes que van provocar sorpresa entre el públic. És el cas de la proposta d’implantar un test d’ADN per identificar els excrements de gos, que va fer el PSC. Una mesura que ja s’ha tractar al ple durant aquest mandat a petició de Ciutadans. Precisament Ciutadans va fer una altra proposta sorprenent, va anunciar un xec nadó de 300€ anuals per famílies que ho necessitin i tinguin infants de 0 a 3 anys. ERC i SOM coincideixen en voler implantar una aplicació de mòbil per poder comunicar queixes de la via pública i comentaris a l’Ajuntament. Des de SOM també proposen asfaltar el recinte firal i convertir-lo en espai lúdic i comercial.
.
Preguntes sobre sanitat, la residència i el tancament d’una línia a l’Escursell
El públic assistent al debat va plantejar una trentena de preguntes. Durant el debat els alcaldables van poder respondre només algunes. Es van comprometre amb la residència, van explicar propostes per la modernització de l’administració i l’arxiu, es van pronunciar sobre les llistes d’espera i la manca de pediatria a Pinetons i sobre joventut. Però la pregunta més destacada va ser la referent al tancament previst d’una línia de P3 a l’Escursell. Osuna va explicar que l’Ajuntament havia estat informat d’aquest fet pel Departament i tant ell com Montanuy, Gabarra i Tirado es van mostrar contraris.
.
Preguntes del públic que no es van fer durant el Debat Electoral
Hem agrupat algunes sobre els mateixos temes. Si respostes dels candidats les publicarem aquí mateix.
.
1.- Per tots els candidats – Varies preguntes - Quines polítiques d’habitatge proposau?
.
2.- Per JM Osuna - Per què no es multa als propietaris de gos que no recullen els excrements?
.
3.- Per tots els candidats – Varies preguntes -  Per què els carrers estan tan bruts? Quines mesures proposen?
.
4.- Per JM Osuna – Per què no s’ha convocat el Consell de Serveis Socials?
.
5.- Per JM Osuna – Aquest ajuntament ha fet millores en transport públic, què s’ha fet i què ens falta per ser una ciutat de primera?
.
6.- Per JM Osuna – Quin grau de satisfaccio té vostè respecte les polítiques de drets socials que ha dut a terme?
.
7.- Per Melodi López – Ha dit que només s’han fet polítiques feministes i LGTBI. A Ripollet el 50,6% de la població són dones. De veritat considera que aquestes polítiques no calen?
.
8.- Per JM Osuna – El Pont Vell – Tiana tindrà equipaments culturals?
.
9.- Per JM Osuna – Fa més de 10 anys l’exalcalde Parralejo va dir tenir la clau de l’Ecoparc. Era veritat? Has pogut trobar la clau? El volem tancat ja!
.
10.- Per tots els candidats – Varies preguntes – Què pensen de l’estat de manteniment del pavelló?
.
11.- Per Josep Gabarra – Quines millores proposa per solucionar la massificació al poliesportiu?
.
12.- Per JM Osuna – Com i quan arreglaran l’aparcament del carrer Sant Joan?
.
13.- Per Josep Gabarra – Com pensa solucionar el problema de la recollida d’escombraries?
..
14.- Per Josep Gabarra – Quins mitjans vol utilitzar per evitar el soroll als parcs. En què consisteix la figura del vigilant de parcs?
.
15.- Per Luís Tirado – Ha parlat de fer ADN pels excrements al carrer. Què pasa si l’excrement és d’un humà?
.
16.- Per tots els candidats – Varies preguntes - Què proposen per reformar el poliesportiu?
.
17.- Per JM Osuna – Per què no s’ha municipalitzar l’aigua?
.
18.- Per tots els candidats – Es poden comprometre tots els partits a habilitar una partida pressupostària al primer le per fer la residència?
.
19.- Per JM Osuna – Si torna a ser escollit alcalde, treurà les pintades i la propaganda independentista dels espais públics que són de tots?
.
20.- Per JM Osuna – Què pensen fer per protegir la fauna del riu Ripoll?
.
21.- Per tots els candidats – Què han fet i què faran per aconseguir el soterrament de l’autopista?
.

.

.

Leave a comment

Your email address will not be published.

*Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies

ACCEPTAR
Aviso de cookies