Satisfacció per la integració a la zona 1 i debat i dubtes sobre com fer l’aplicació

El dimarts en una sessió extraordinària del Consell Metropolità es va aprovar inicialment que els 18 municipis de l’AMB que encara estan a la 2a corona de la zonificació tarifària del transport públic comencin a pagar el Tribut Metropolità i entrin així a partir de l’1 de gener de 2019 en la zona 1. Es va aprovar amb els vots a favor dels partits del govern de l’AMB, és a dir del PSC, grup on hi ha l’exalcalde Juan Parralejo; l’Entesa, grup format per EUiA, ICV, BComú i EPM, i el grup d’ERC, un total de 60 dels 90 consellers. Només va votar en contra el PP, que té quatre consellers i la resta de grups, la CUP, on hi ha l’alcalde JM Osuna; el PDeCAt; Cs; la PCPB, i el CAT Torrelles es van abstenir, en total 26 consellers.
Durant la sessió es va manifestar que hi ha consens en el fet que integrar a tots els municipis de l’AMB en la primera corona és una bona mesura per promocionar el transport públic i per tant per reduir la contaminació i els costos de transport de molts ciutadans. Es calcula que amb la integració s’abaratirà el cost de 80 milions de desplaçaments cada any.
On no hi ha consens és en com es vol fer aquesta integració. Amb l’acord aprovat, a tots els municipis de l’AMB es pagarà el mateix en concepte de Tribut Metropolità, un impost que paguen directament els veïns amb un recàrrec en l’IBI. Fins ara i malgrat que tots els municipis es beneficien ja d’algunes accions de l’AMB, per exemple a Ripollet és aquesta administració la que gestiona i paga el manteniment dels parcs Pinetons i Massot i també la que finança inversions com la reforma del bar del Centre Cultural o els carrils bici, entre d’altres; als 18 municipis de la segona corona encara no es pagava aquest tribut i en implantar-se es va decidir que no ho farien fins que “no disposin d’un sistema de transport anàleg o assimilable” als que pertanyien en aquell moment a l’ETM i que van quedar a la zona 1.
El conseller del PP, Alberto Fernández Diaz, va explicar el vot contrari del seu grup perquè consideren que és “injust i injustificable fer pagar el mateix a municipis que no reben els mateixos serveis”. En la mateixa línia es va manifestar el portaveu de la CUP i alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, qui afirmava estar a favor de la integració però “no així”, “no sense cap compromís ni calendari d’inversions” que permeti millorar la xarxa de transports a tots els municipis. I anunciava que farien al·legacions per tal que el pagament del tribut s’apliqui de manera progressiva i paral·lela a l’execució d’aquestes inversions.
Tots els grups que es van abstenir van insistir en la necessitat de concretar les inversions i el portaveu de Cs, Santiago Alonso, també va criticar que es faci l’aprovació sense haver explicat quin serà l’impacte real del tribut sobre els veïns.
Des del govern de l’AMB van apuntar que es tracta d’un actuació central del PAM metropolità i que és una millora de serveis molt important. El socialista Antoni Poveda va afirmar que el pagament del tribut no afecta només al transport i va recordar que “estar a l’AMB té molts avantatges pels municipis”. El vicepresident del Consell, el també socialista i alcalde de Cornellà Antoni Balmon, va afirmar que potser quan es va establir el tribut “es va cometre un error” en deixar fora aquests 18 municipis i va criticar que es reclamin inversions perquè “quan es va posar el tribut cap municipi dels que el van començar a pagar va reclamar res” i va argumentar que “no és un debat de partits, és un tema de municipis i no s’està reclamant a una administració aliena s’està reclamant als altres municipis i el que uns guanyen ho perden els altres”.
Segons les dades que ha facilitat la mateixa AMB es calcula que l’any vinent es recaptarà a través del Tribut Metropolità, que pujarà un 2,2% respecte aquest curs, un total de 123 milions d’euros, 106 procedents dels municipis de la primera corona i 17 dels 18 que s’incorporaran al gener. També s’apunta que el cost de la integració a la zona 1 d’aquests municipis serà de 23,1 milions d’euros, 5,9 més dels que aportaran, i des del govern metropolità expliquen que s’està analitzant amb la Generalitat que pugui finançar la diferència.
.
.
El govern local es mostra satisfet però reclama inversions
Coincidint amb les argumentacions de la CUP a l’AMB i de les CAV al Vallès el govern de Decidim es mostra satisfet amb la incorporació de Ripollet a la zona 1, una reivindicació del municipi des de fa anys, però reclamen inversions. Consideren que “és injust” pagar igual que els veïns que ja estaven a la primera corona i reivindiquen que no només es tingui en compte la connexió amb Barcelona sinó també amb la resta de la comarca.
.
El PSC considera que per fi “es fa justícia”
Els representants del PSC de Cerdanyola, Badia, Barberà i Ripollet van manifestar la seva opinió respecte a la integració a la zona 1 de manera conjunta. Van explicar que és una acció en la que fa anys que es treballa i van assenyalar la millora que suposa pels veïns de tots aquests municipis perquè el preu del transport públic “s’abaratirà gairebé a la meitat”, va apuntar l’alcaldessa de Badia del Vallès i consellera metropolitana, Eva Menor, en roda de premsa. També va explicar que la integració i el traspàs del transport de la Generalitat a l’AMB ha de permetre més inversions i millores a la xarxa i va apuntar que es treballa en un pla d’inversions de 45 milions d’euros. El portaveu del PSC de Ripollet va afirmar que es dona resposta “a una reivindicació històrica perquè sempre hem viscut com una injustícia no estar a la zona 1 i que sí hi haguessin altres municipis més allunyats de Barcelona que nosaltres”. I pel que fa a si és just o no que a tots els municipis es pagui el mateix tribut, Eva Menor, va assenyalar que “fins ara ens beneficiàvem d’altres serveis sense pagar” i va assegurar que confia que l’AMB “millori el transport a aquests 18 municipis com ho ha fet a la zona 1 des del 2005”.
.
.
Dubtes sobre l’aplicació i sobre el cost del tribut
La única certesa sobre la taula és que estant a la zona 1 viatjar a Barcelona costarà la meitat. La T-10 necessària serà de 10,20€ i no els 20,10€ que costa ara. A més es podrà arribar pagant poc més d’un euro fins a Castelldefels, Molins de Rei o Montgat, per exemple.
La resta d’aspectes de la integració no estan tan clars. Malgrat que l’AMB sí ha facilitat estimacions de recaptació total encara no s’ha informat del cost que el tribut tindrà individualment pels veïns. L’impost s’aplica sobre el valor cadastral de cada veí, “i també tots aquells que paguin IBI, és a dir, també empreses i comerços” i s’aplica segons uns criteris de correcció anual i amb unes bonificacions que, segons Eva Menor, “encara no s’han calculat”. És per això, expliquen, que no s’aplicarà el tribut fins l’últim trimestre del 2019. El govern local sí ha advertit que segons l’AMB “gairebé la meitat dels habitatges de Ripollet quedarien exempts del pagament”. Segons Menor queden exempts tots els valors cadastrals per sota dels 45.000 euros.
Un altre dels dubtes és sí passar a la zona 1 encarirà el preu del viatge cap a Sabadell i Terrassa com marca l’aplicació del sistema de zones actual. Res es va parlar sobre aquest tema al Consell Metropolità i no s’ha explicat com es farà l’aplicació però sí que s’ha manifestat que hi ha la voluntat de no apujar el preu del desplaçament cap als municipis que seguiran sent zona 2. L’alcalde, JM Osuna, ha manifestat que des de l’AMB sempre s’ha assenyalat que “en cap cas la integració a la zona 1 suposarà un encariment del preu” cap a Sabadell o Terrassa. L’alcaldessa de Badia, Eva Menor, explica que s’entra a la zona 1 però es manté la relació amb el Vallès, “tindrem una zona 1-2, és a dir, pagarem com una zona 1 per anar cap a Barcelona i seguirem pagant una zona com fins ara quan el viatge sigui cap a Sabadell”.
.