En la primera part del debat els candidats van valorar l’estat actual del municipi. En tots els discursos es va fer al·lusió a la crisi econòmica i la difícil situació que viuen moltes famílies.
El darrer bloc del debat va estar dedicat a les preguntes del públic assistent. Durant l’acte va haver temps per fer vuit preguntes:
A Juan Parralejo (PSC) – Quina planificació ha fet l’Ajuntament per fer front a la masificació als instituts de secundària els pròxims 10 anys? Per què no doneu suport a la construcció del quart institut?
Escolta la resposta a partir del 1h59:20 de l’àudio del debat.
A Xavier Peñarando (CIU): Per què s’ha remodelat la pista d’atletisme i ara no serveix al club d’atletisme? No s’hauria d’haver pactat amb ells el nou disseny?
Escolta la resposta a partir del 2h03:14 de l’àudio del debat.
A Josep Gabarra (Ciutadans): Com milloraria l’estat del parc Rizal?
Escolta la resposta a partir del 2h06:45 de l’àudio del debat.
A Jose Maria Osuna (Decidim): Pot explicar quins projectes o propostes té pel barri del Pont Vell?
Escolta la resposta a partir del 2h07:23 de l’àudio del debat.
A Jose Maria Osuna (Decidim): Per què el COP no ha signat el compromís de l’Assemblea Nacional Catalana per a les eleccions municipals? Votaria a favor de formar part de l’Assemblea de Municipis per la Independència?
Escolta la resposta a partir del 2h08:55 de l’àudio del debat.
A Josep Gabarra (Ciutadans) i Ramon Martos (ICV): Per què aquests caps de llista han canviat de partit polític?
Escolta la resposta a partir del 2h10:44 de l’àudio del debat.
A Víctor Diéguez (PP): Si tan preocupat està per l’atur, què opina del que està fent el Partit Popular? Amb la reforma laboral i els contractes escombraria?
Escolta la resposta a partir del 2h13:37 de l’àudio del debat.
A Jose Maria Osuna (Decidim): Expliqui per què no han admès anar amb EU en la seva candidatura de forma conjunta, per fer una candidatura d’esquerres més àmplia?
Escolta la resposta, on també intervé Pablo López (EU-IU), a partir del 2h16:53 de l’àudio del debat.
A continuació publiquem la resposta a la resta de preguntes recollides entre el públic i que no va donar temps de respondre durant el debat:
A tots els candidats. Quina serà la vostra política respecte el tractament del patrimoni històric i arqueològic de Ripollet? (tractament dels jaciments, difussió de la història, etc…)
Jose Maria Osuna (Decidim) – El que cal fer és prendre seriosament les qüestions de patrimoni i memòria històrica. Fins ara sembla que només s’han tingut en compte per omplir l’expedient. Cal fer un catàleg d’edificis i espais històrics, rehabilitar-los, conservar-los en la mesura que calgui i que siguin testimonis de la nostra història i la memòria històrica.
Víctor Diéguez (PP) – Recuperarem les destrosses al patrimoni històric urbà com les obres que es van fer a la plaça Clos. Demanarem que es faci efectiu l’arranjament del campanar. Farem promoció continuada de la historia de Ripollet vetllant així per la nostra identitat com a poble.
Xavier Peñarando (CIU) – Per la nostra formació la defensa del patrimoni sempre ha estat un tema fonamental. Volem recordar que nosaltres vam ser part fonamental, no únics evidentment, però si important per aconseguir fer realitat el centre d’interpretació del patrimoni. Equipament sobre el que pivota el reconeixement identitari i històric de la nostra vila. Més recentment en aquest darrer mandat s’ha fet amb conveni amb la Diputació un catàleg de patrimoni. A partir d’aquí el nostre patrimoni històric es ric i el volem defensar i donar a conèixer. Volem però una gestió moderna al respecte, no volem tenir magatzem de relíquies, sinó que volem fer exposicions temporals que facin que qualsevol que ens visiti pugui conèixer la nostra historia. I per descomptat sempre connectat amb el mon cultural i educatiu de la nostra vila. Es fonamental tenir aquesta connexió.
Josep Gabarra (Ciutadans) – Respectarem aquelles decisions que els organs competents de la Generalitat de Catalunya indiquin en cada moment en funció de la importància i/o valor de catalogació. En tot cas, es documentarà el jaciment per la seva difussió.
Iolanda Bethencourt (Solidaritat) – La recuperació i revalorització del patrimoni històric i arqueològic de Ripollet, com ara el jaciment prehistòric dels Pinetons, és un punt cabdal per a nosaltres. Cal donar-lo a conèixer i estudiar-lo, forma part de la nostra riquesa. Respectar el patrimoni històric i arqueològic és una mostra de respecte vers la ciutadania. Tenim previst impulsar la memòria dels fets i llocs històrics, efemèrides, llegendes del poble, tradicions de Ripollet. Donar valor al propi patrimoni cultural i històric, ens ajuda a estimar el nostre poble i el nostre país, i afavoreix l’augment de l’autoestima, el civisme i el respecte pel que és propi dels ripolletencs i ripolletenques.
La resta de candidats encara no ens han fet arribar les seves respostes.
A tots els candidats. Quina serà la política pel que fa a la creació de noves entitats juvenils i com actuareu quan els jovent vulgui fer activitats al poble?
Jose Maria Osuna (Decidim) – El que farem serà posar totes les eines per a que les entitats existents es puguin desenvolupar. No crearem entitats ‘falses’, en algunes ocasions des de l’Ajuntament s’han creat entitats que no tenien gent treballant darrera, només perquè els hi convenia. El que cal és fer un canvi de xip perquè fins ara moltes vegades l’Ajuntament considera que els recursos municipals li pertanyen a ells o el que és pitjor al govern, però no és així són de tots els veïns. Cal deixar treballar a les entitats i considerar les entitats com a majors d’edat, sense desconfiar d’elles. Així com donar tot el suport en l’organització d’actes però també en les gestions burocràtiques i que a vegades incentiven fer més activitats.
Víctor Diéguez (PP) – Retornarem al patronat de cultura el nom i la activitat efectiva de “Patronat de cultura i joventut”. Eliminarem la festa artificial de la Gibrelleta. Fomentarem la entrada activa dels joves a les entitats culturals ja existents. Recolzarem els joves que vulguin participar de forma activa als actes actuals o de nova creació de caire cultural, social i cívic a Ripollet.
Xavier Peñarando (CIU) – El món associatiu local es un dels grans potencials, ho és a nivell general i també ho és a nivell dels joves. Joves que ja estan vinculats a moltes entitats de diferents àmbits. La nostre política serà de recolzament, i d’enfocament transversal, les entitats juvenils tenen un enfoc per l’edat dels seus components i les activitat a qui les projecten però també es necessari el treball amb les àrees sectorials a qui van adreçats, En aquest sentit tenim una àrea amb tècnics per tal de fomentar i ajudar a totes aquestes entitats. En quan a les activitats que els joves organitzin donarem recolzament i ajudarem amb espais per aquestes activitats. Ripollet és un poble viu per la iniciativa del món associatiu, nosaltres apostem per una administració que recolzi i ajudi, no acapari aquesta activitat associativa.
Josep Gabarra (Ciutadans) – A Ripollet cal fer una auditoría sobre oferta i demanda en el sector de les activitats juvenils. El nostre poble te una mancança en oferta i s´han d´establir criteris objectius a l´hora de destinar els recursos pressupostaris.
Iolanda Bethencourt (Solidaritat) – Hi ha una sèrie de mancances importants pel que fa a les polítiques juvenils, i caldrà donar espai i impuls a les iniciatives que es proposin, amb el benentès que sigui compatible amb la resta de la població i compatibles amb les activitats escolars. D’altra banda, cal notar que també hem d’impulsar polítiques que ajudin a potenciar activitats en la franja d’edat preadolescent, que són els més mancats d’espais propis i d’activitats.
La resta de candidats encara no ens han fet arribar les seves respostes.
A tots els candidats – El vot estarà molt segmentat i serà difícil de formar govern. Quin grau de responsabilitat i compromís teniu per fer que Ripollet sigui governable?
Jose Maria Osuna (Decidim) – Davant la fragmentació hem estat els únics capaços de fer un esforç i una feina per sumar. Molts de nosaltres ja estàvem molt còmodes on érem però consideràvem que era important fer-ho. Mantindrem aquesta actitud de confluència, de suma i d’agregació també després de les eleccions però amb unes qüestions prioritàries bàsiques, havent un canvi real i de forma ètica i transparent.
Víctor Diéguez (PP) – El PP sempre ha recolzat les accions de Govern que beneficien els veïns de Ripollet. També hem rebutjat el desviament de temps i diners en malbaratament i en debats fora de les competències municipals i de la legalitat vigent. Per responsabilitat i coherència mantindrem la mateixa línia pel que fa la governavilitat i l’acció del proper govern a la propera legislatura.
Xavier Peñarando (CIU) – El nostre grau de responsabilitat es màxim, i el nostre compromís és absolut com ho ha estat sempre. Als moments de crisis quan el més fàcil hagués estat quedar-se a l’oposició i dedicar-se a lamentar-se de les dificultats i limitacions, ens hem arremangat i hem buscat solucions. El nostre objectiu es fer política en positiu, som gent que busquem solucions als problemes, no problemes a les solucions. Nosaltres presentem un compromís amb tots els ripolletencs, és el nostre programa i a partir d’ell estem disposats a parlar sempre en positiu, sempre amb ànims de sumar, i no restar; construir i no destruir; fer i no desfer. En resum fer passos endavant per Ripollet i no anar contra ningú.
Josep Gabarra (Ciutadans) – Ha de governar la llista més votada.
Iolanda Bethencourt (Solidaritat) – El primer que hem de dir és que la nostra prioritat serà afavorir la conformació d’un govern que assumeixi -com a mínim- els compromisos de l’ANC dels ajuntaments per la independència. Ara bé, un cop dit això, si aquest plantejament no fos possible, aleshores no entrarem en cap pacte de govern, però donarem suport a totes aquelles propostes del govern municipal que creiem que són positives per a Ripollet.
La resta de candidats encara no ens han fet arribar les seves respostes.
A Jose Maria Osuna (Decidim): Pensa Decidim fer una Auditoria Interna de Comptes si guanya les eleccions i forma govern municipal?
Sí tenim previst per una auditoria i no només per conèixer els comptes sino també una de tipus més política o més ètica per saber quin és el deute i establir quina part és legítim i quina no i amb aquesta darrera establir què hem de fer, pagar-ho o prioritzar altres inversions o despeses.
A Juan Parralejo (PSC): Quant costa al poble les denúncies que posa l’Ajuntament a particulars, perdre-les i després tornar-les a recòrrer per tornar-les a perdre? Quina és la despessa en advocats?
Encara no hem rebut la resposta.
A Jose Maria Osuna (Decidim): Com gestionaria Decidim la manca de places de secundària?
Primer establint un diàleg directe amb la comunitat educativa del municipi. El govern ha de fer d’altaveu de la postura consensuada de la comunitat. No acceptem nyaps, ni bolets a les nostres escoles com els darrers anys i no renunciarem a reivindicar i exigir el quart institut.
A Jose Maria Osuna (Decidim): Com s’ha elaborat el seu programa electoral?
Vam crear tres comissions obertes a la participació. Una dedicada a les qüestions de participació i democràcia, una altra a la justícia social i una altra a desenvolupament local. Les tres han treballat primer internament, després han preparat una desena d’actes amb ponents molt potents amb coneixements molt elevats de temes concrets i per altra banda amb reunions amb algunes entitats i persones que considerem referents en els diversos temes que s’han tocat.
A Jose Maria Osuna (Decidim): Al seu programa electoral diuen que limitaran el sou dels càrrecs de confiança. Ara no hi ha. Quants tindran?
La nostra intenció és que no hi hagi càrrecs de confiança ni cap cotxe oficial per subhastar.
A Jose Maria Osuna (Decidim): Al seu programa diuen que no estan d’acord amb el vial del riu Ripoll. Què faran si governen? El tancaran?
La nostra prioritat és el soterrament de l’autopista i l’aprofitament lúdic i cultural pel municipi de l’espai fluvial. Ara mateix el vial del Ripoll suposa un obstacle per fer aquest ús i la connectivitat entre les dues parts del municipi.
A Jose Maria Osuna (Decidim): En aquest model tan utòpic que planteja sobre Ripollet i que tot serà perfecte, també inclou el civisme, l’educació i el respecte al veïnat on es troba la seva seu?
Evidentment fomentarem el civisme. El que no farem és apostar-ho tot a les mesures punitives d’ordenances de civisme fetes sense participació i amb un malestar important d’una part de la població. L’incivisme s’ha de treballar des de moltes vessants, també fomentant un barris on la gent tingui assegurat l’habitatge i unes condicions de vida dignes.
A Jose Maria Osuna (Decidim): Es podrà aconseguir en comú l’hospital comarcal?
En això estem. Crec que si els ajuntaments que necessitem aquest hospital treballem conjuntament i amb valentia, exigim a qui toca l’hospital el podríem tenir. Però cal treballar també amb les plataformes per la sanitat pública. I nosaltres no estarem satisfets només amb un hospital, el volem de gestió pública. De fet, fins ara, per desgràcia només ha servit per fer edificables uns terrenys propers.
A Xavier Peñarando (CIU): Per què heu començat a fer obres als carrers quan s’han apropat les eleccions?
Nosaltres diríem que hem continuat fent obres malgrat esser any electoral. No hem fet obres ara, hem fet obres durant tot el mandat, podem parlar de moltes qüestions que s’han fet durant aquest mandat : parking Can Mas, parking Antic Casino, reasfaltat de carrers, aparcament a la zona posterior del poliesportiu al cami del Riu, canvi a l’accés del pàrquing El Molí, actuacions al parc de la Xemeneia-Can Buxó, carril bici, rambla Sant Esteve, carrer Padro, adequació horts municipals, adequació parcs,… Sense fer esment a les obres fetes a les nostres escoles, equipaments culturals i esportius. Per tant per nosaltres un any d’eleccions es un any més dels quatre d’una mandat, en el qual tambe executem obres i fem millores al nostre municipi.