DTR Drift Trike Ripollet: ‘No és un esport gaire extès, així que tan sols podem anar a baixades de carretons’

DTR Drift Trike Ripollet és un equip esportiu del municipi que practica un nou esport urbà: el Drift Triking. L’equip està format per en Javier Vico, el José Maria Mur i el Jaume Granados. Per tal de practicar l’esport només es necessita el conegut com a trike, un tricicle amb dues rodes al darrere i una al davant, i una mica de traça, ja que l’objectiu final és fer acrobàcies.
RdR: Com podríem definir el Drift Trike?
Drift Trike Ripollet: És un esport que es podria ubicar dins del món de la inèrcia. N’hi ha alguns que tenen pedals, però la gràcia és la inèrcia i la baixada.
RdR: On té els seus orígens?
D.T.R: A Nova Zelanda. Allà hi ha un grup que és el pioner de tot això. En aquest país és un esport oficial i té patrocinador i tot: Red Bull.
RdR: Quina és l’expansió que té a altres països?
D.T.R: A altres països creiem que passa el mateix que aquí, tot i que a Sud-Amèrica està més estès.
Tot i que sol estar entre la legalitat i la il·legalitat, aquí a Espanya es considera un esport al·legal. No hi ha cap regulació. Depèn de com tingui el dia la policia, potser et paren o potser et deixen seguir practicant. També depèn d’on practiquis l’esport, i de si s’ha tallat el carrer o hi ha circulació.
RdR: Però ja s’organitzen competicions, on podeu practicar-lo.
D.T.R: Sí, però són baixades de carretons en realitat. No és un esport gaire estès, així que només podem participar a baixades de carretons. Tot i això, hi comencen a haver alguns esdeveniments que són només per a Drift Triking, sobretot aquí a Catalunya. Fa poc en van fer un a prop d’Igualada, i també a Sant Cugat. A la resta d’Espanya no hem escoltat que se’n parli gaire, però tenim alguns companys a Madrid, Andalusia i Salamanca.
Així mateix, hi ha una trobada a Polinyà; un esdeveniment força gran que es fa tant a l’estiu com a l’hivern. A l’hivern passat es van arribar a congregar uns 100 trikes de tot Catalunya.
RdR: Es podria comparar un trike amb els carretons?
D.T.R: Sí. Tot pertany al món de la inèrcia, tot i que en el Drift Triking no es competeix en velocitat, sinó en exhibició. El més important és l’espectacle. A la gent li agrada veure piruetes.
RdR: Com quines?
D.T.R: El trike et dóna la facilitat de derrapar, així que donant un cop de volant pots fer vàries piruetes seguides, i després reprendre la recta. És molt divertit. També pots estar a dos rodes, o fer una volta de 360 graus.
RdR: Com es valoren les piruetes a l’hora de guanyar una competició?
D.T.R: A cada poble que se celebra una baixada es cronometra el temps que es triga a baixar, no les piruetes.
Nosaltres, per tant, no anem a guanyar, excepte en Javier, que sí que aposta per la velocitat. Nosaltres dos (José Maria i Jaume), de fet, l’ajudem empenyent-lo al principi.
Nosaltres, a més, ja avisem al principi que no fa falta que ens cronometrin, ja que hi participem per passar-ho bé. De totes maneres, a Martorell vam proposar a l’organització de la baixada de carretons que fessin dues competicions: una de velocitat i l’altra lliure. Els va semblar bé la idea, així que a la pròxima edició podrem anar-hi a divertint-se i fer acrobàcies.
RdR: I què me’n dieu de la construcció del vehicle?
D.T.R: Realment és molt senzilla, tot i que hi ha dues formes de construir-lo. Es pot fer totalment artesanal, a la teva mida i com tu vulguis. La forma fàcil, però, és a partir d’una bicicleta bmx, ja que ja disposes de la forquilla i el xassís. També es pot construir desmuntable, així t’hi cap millor al cotxe. Això és important, ja que nosaltres només acudim a les baixades o competicions a les quals podem accedir. Anem els 3 al cotxe, un Ford Fiesta, i portem un trike a la baca i els altres 2, que són desmuntables, els posem com podem. Tot i això, val la pena, perquè vulguis o no enganxa. A més, l’ambient és molt bo, i hi ha molt bona relació amb la resta de grups. A Barcelona i Catalunya hi ha altres equips, com el Tramuntana, que porten més temps que nosaltres.
RdR: Quan vau néixer com a equip?
D.T.R: Nosaltres no hem complert ni l’any. Vam començar l’estiu passat. Tot va sorgir a la passada baixada de carretons, quan vam veure un tricicle i vam pensar de fer-ne nosaltres un. Solíem participar ja a les baixades, i en Javier ha guanyat tres vegades en velocitat. A la següent hi participarem amb els trikes. Un carretó és més gros, mentre que el Trike és més lleuger. En pesar poc, agafa la velocitat màxima més ràpid. També traça les corbes millor.
RdR: Ho considereu un esport?
D.T.R: Per a nosaltres ho és, però des de fora es veu com un carretó més. Hi ha grups que estan intentant legalitzar-ho aquí. Ho intenten legalitzar com a ciclisme i altres esports similars, però és complicat.
A Galícia hi ha legalització per als carretons. Això no obstant, s’han de complir unes mides i un pes específics. És una normativa molt marcada. El Drift Triking és molt nou, i totalment personalitzable. Hi ha gent que inclús els hi posa llums. Nosaltres, de fet, en tenim. Això ens permet gravar vídeos nocturns.
RdR: Gravar-vos ha acabat formant part de la diversió.
D.T.R: I tant. La càmera sol anar incorporada al casc. Així ajudem nosaltres a que es conegui aquest món. A Internet hi ha molts vídeos. Nosaltres els editem i els publiquem al nostre canal de Youtube.
Properes competicions
El fet de tenir pàgina de Facebook (DTR Drift Trike Ripollet) obre la porta a l’equip esportiu ripolletenc de Drift Triking. Així va ser, de fet, com els van convidar a participar a un esdeveniment de Ripoll.
Així mateix, pròximament els podrem veure tant a la baixada nocturna de carretons de Pallejà, que tindrà lloc el 13 de juliol, com a la propera cursa de carretons de Ripollet, per la Festa Major. A les competicions solen participar amb sobrenoms. En José Maria és The Wasp, el Javier és The White Nigger i el Jaume rep el nom de Pussy Magnet.
Algunes d’aquestes competicions precisen, a més, d’un camió o algun altre vehicle que pugui remolcar els trikes, per col·locar-los altra cop a dalt de tot de la pujada.
.
.