EAP Ripollet: ‘El gran problema del colesterol és que no fa mal, i quan dóna la cara és massa tard’
Rosa Martínez treballa al CAP Pinetons i Laura Ferrer al CAP Farigola. Elles, juntament amb Esther Moras del CAP I, que no ha pogut acudir a l’entrevista, són les tres infermeres que van dinamitzar el passat 19 de febrer el taller de prevenció del risc cardiovascular al Mercat Municipal. Ambdues infermeres expliquen que durant el taller van intentar transmetre la importància de dur uns hàbits de vida saludables, de fer exercici i de mantenir una bona dieta. Així mateix, defensen la importància de la prevenció, que per anar bé ha de començar per les escoles. “No hem d’oblidar que Espanya és el número 1 en obesitat infantil”, ressalten.
RevistadeRipollet: Com va anar l’assistència al taller de prevenció del risc cardiovascular?
EAPRipollet: Va anar molt bé. Realment es va fer una molt bona difusió, i ha sigut una de les vegades que hi ha hagut més participació. Encara ens falta acabar de fer els registres però calculem que han passat pel taller unes 105 persones. Vam començar a les 9.30 i no vam parar fins les 13h, i perquè vam decidir parar, que si no haguéssim pogut seguir. A més, va estar molt bé perquè era un fluir constant i, per tant, ens vam poder relaxar una mica i donar tota la informació pertinent.
RdR: Què hi van poder aprendre els assistents?
EAPR: Portar un bon control de la tensió arterial i del colesterol, mitjançant la presa de tensió i la prova del colesterol. També explicàvem el risc cardiovascular que les persones podem tenir si la tensió i el colesterol són alts. Així mateix, creiem que va quedar molt clar, tant pel que vam dir com pel material que vam facilitar, la importància de mantenir uns bons hàbits higienodietètics. No tot consisteix a prendre una pastilla, sinó que primer de tot s’han de mantenir uns hàbits saludables tant a nivell de dieta com a nivell d’exercici físic.
RdR: Podeu concretar aquests hàbits saludables?
EAPR: Fer exercici diari i portar una dieta equilibrada i baixa en greixos. Nosaltres els explicàvem què eren els greixos i que, sobretot, han d’evitar el consum habitual d’embotits i brioixos. També s’ha d’evitar l’alcohol i el tabac.
RdR: La gent, però, és conscient de la importància d’aquestes pràctiques?
EAPR: Bé, per això estan aquest tipus d’activitats: per motivar i conscienciar. La majoria d’assistents que va venir eren persones grans, les quals sí que són conscients de la seva pròpia autocura. És la gent jove la que no n’és tan conscient, ja que se sent bé i no sent cap risc. El gran avantatge d’aquestes activitats, però, és que podem captar persones que tenen un paràmetre molt alt de colesterol o d’hipertensió i que no ho sabien. El gran problema del colesterol és que no fa mal, i que quan dóna la cara potser ja és massa tard. El colesterol va taponant les artèries i, quan es manifesta, és quan t’endús un ensurt, com un infart o un accident cerebrovascular.
Nosaltres, a través d’una mostra capil·lar, vam trobar persones amb nivells força elevats. Per això insistim sempre a mantenir uns hàbits higienodietètics. Ara per ara es tira molt de brioixos, menjar ràpid i precuinats. Això es pot fer de forma puntual, però no com a norma. S’ha de fomentar, doncs, l’exercici i la dieta, i sobretot deixar de banda els hàbits tòxics com l’alcohol i el tabac. No hem d’oblidar que aquest tipus de malalties són la primera causa de mort a Espanya.
RdR: Llavors la prevenció ha de jugar també un paper rellevant.
EAPR: Exacte. És molt important, però, que aquesta prevenció comenci per les escoles. Espanya és el número 1 en obesitat infantil. No ens volem imaginar després els problemes que tindran d’adolescents i d’adults aquests nens. Es tira molt als brioixos i a coses molt industrialitzades. Aquí és on s’ha de fer també una bona prevenció.
RdR: Les escoles no estan prou per la labor?
EAPR: S’intenten fer tallers d’alimentació. Nosaltres en fem, però hem de ser realistes del moment que estem vivint.
RdR: Existeix un perfil més propens a patir la malaltia cardiovascular?
EAPR: Sovint es pensa que la gent gran és més propensa. És cert que ells tenen altres malalties associades, com la diabetis, que poden augmentar el risc, però s’estan donant cada vegada més casos de persones joves. Un perfil clar pot ser, per exemple, algú jove, de 30 anys, que fumi, begui i dugui una vida sedentària. Si llavors a sobre li afegim que a vegades tira de precuinats o menjar ràpid, tenim un còctel molotov.
RdR: Tots els factors de risc mencionats, com la hipertensió, el colesterol, l’alcohol o el tabac, s’han de tractar com un tot?
EAPR: El més important és valorar cada persona com un ser únic, ja que el que li va bé a algú a vegades no li funciona a algú altre. Durant les consultes d’infermeria sempre preguntem per tots els hàbits i l’estil de vida que du la persona. Ens podem trobar perfectament, per exemple, amb un cas d’un transportista que fuma, treballa 12 hores, i no pot ni fer exercici ni menjar bé. Llavors, hem de prioritzar: no podem demanar que mengi bé, faci exercici i deixi de fumar. Tot a l’hora no ho farà.
RdR: Hem de ser realistes.
EAPR: Exacte. Els pacients s’han de sentir acollits, no pressionats. Si marques un objectiu realista, la persona ho pot aconseguir i la seva autoestima, en conseqüència, augmenta.
La ruta del colesterol
Tal com han explicat les infermeres de l’EAP Ripollet, una de les formes de prevenir la malaltia cardiovascular és dur una vida activa. Ripollet, en aquest sentit, ofereix un conjunt de rutes ideals per caminar una bona estona. Els diversos CAPs del municipi informen d’aquestes rutes, que ja han sigut denominades com la Ruta del Colesterol.
La ruta més llarga de totes (Ruta 3) és la que passa pel costat del riu Ripoll. De fet, aquest passeig ja és a hores d’ara força transitat per esportistes i, en general, persones que volen abandonar la vida sedentària. També hi ha, però, alternatives, com la Ruta 1, que dóna la volta als Pinetons i passa pel CAP Pinetons, o la Ruta 2, que rodeja el nord del poble i passa pel Centre d’Educació Infantil i Primària E. Tatché o el camp de futbol C.D. Industrial.
.
.