El CIP Molí d’en Rata inaugura una exposició sobre el paper de la vinya

Les portes del CIP Molí d’en Rata van tornar a obrir per Festa Major, amb una nova exposició sobre la vinya. Però no ha estat fins el passat cap de setmana que la mostra, sota el títol “Al Vallès, som gent de vinya!”, ha quedat inaugurada.
L’exposició és una coproducció del CIP amb altres equipaments de Castellbisbal, Cerdanyola, Rubí i Montcada i Reixac. Es tracta de la primera coproducció que lidera el CIP Molí d’en Rata i després de passar per Ripollet, on s’hi estarà fins el 9 de gener, anirà girant per les altres localitats, adaptant el contingut a cada població. Elena Vilalta, tècnica de patrimoni, explica que és una mostra que “té molt potencial”.
La inauguració també va comptar amb la intervenció de Laura Costa, de la Xarxa de Museus de la Diputació de Barcelona; Sergio Linares, regidor de Patrimoni; i de Josep Martínez i Ramon Martos, que han fet la recerca històrica que serveix de base per a l’exposició. Una recerca que aviat es veurà també plasmada en la publicació del llibre “Mil anys del cultiu de la vinya a Ripollet”.
Després dels parlaments, Paula Solé, encarregada de la redacció dels textos de la mostra, va oferir als assistents a l’acte una petita visita guiada per l’exposició.
“El llibre explica una gran part de la història social de Ripollet a través de la vinya”
Els ripolletencs Ramon Martos i Josep Martínez han estat els encarregats de la recerca històrica, que aviat sortirà publicada en forma de llibre. Parlem amb tots dos sobre el projecte.
Revista de Ripollet: D’on sorgeix la idea de fer un llibre sobre la vinya?
Ramon Martos: El Josep i jo tenim força contacte perquè a tots dos ens interessa la història. Al 2020 es complia el centenari de la cooperativa del celler i volíem fer un llibre, amb la pandèmia vam fer molta feina i com teníem molta informació i molt bona des del segle X, vam decidir ampliar-ho.
Josep Martínez: A mi m’agrada molt fer recerca, encara que no es publiqui, però amb el Ramon vam decidir fer el llibre. Ho vam anar a presentar al CIP, i l’Elena Vilalta ho va trobar molt interessant i a partir d’aquí ha sortit tot el projecte de l’exposició i la publicació del llibre.
RdR: Què hi podrem trobar a la publicació?
J.M.: Hi ha una part que parla de l’origen del cultiu de la vinya i del naixement dels masos a l’època medieval, amb els noms que tenien antigament. En aquella època, el cultiu de la vinya era molt important. També parlem del daltabaix que va suposar la plaga de la fil·loxera i de la fundació del celler.
R.M.: Volem deixar per escrit el Ripollet de pagès per als que vinguin darrere, per això hem intentat que el llibre sigui molt amable, que molta gent el pugui llegir. A més, no parlem gaire de tècniques ni tipus de producte, ens hem volgut centrar en la història de la vida social de Ripollet, des dels alouers fins als rabassaires, els remences i els parcers.