El més joves fan vaga pel planeta i el ple declara l’emergència climàtica

Aquest divendres 27 de setembre hi ha vagues per l’emergència climàtica arreu del món. És un moviment global, un crit d’alarma encapçalat pels més joves. A Ripollet no és diferent. No s’ha convocat cap acció als carrers i la vaga només s’ha deixat veure als centres educatius. Un dels actes més destacats l’han protagonitzat els alumnes de l’escola institut Pinetons que s’han reunit al pati per fer lectura d’un manifest en defensa del planeta. Han estat els alumnes de secundària els encarregats de fer el text, les pancartes i protagonitzar l’acte. Des de fa dies treballen l’emergència climàtica. És un tema que els motiva, els hi preocupa i que estan analitzant des de diversos àmbits. En la seva intervenció han fet una crida a fomentar el reciclatge, la reutilització, la mobilitat sostenible i ho han fet recordant gestos que es poden fer cada dia per evitar “la contaminació, l’extinció d’espècies i malmetre encara més el planeta”. En l’acció han implicat la resta d’alumnes del centre, ara ja són 700 i avui es trobaven tots per primera vegada en un acte, fent que cada grup de l’escola aportés una frase, un lema o un consell amb motiu de l’emergència climàtica.
.
.
La vaga arriba hores després que el ple municipal declarés l’emergència climàtica a Ripollet. Ho va fer aprovant una moció de Decidim que va rebre el suport de tots els grups a excepció de SOM Ripollet, que no va votar perquè la seva regidora no hi era, i Ciutadans que es va abstenir per no contribuir “a l’alarmisme” i perquè no compartien tots els punts del text presentat.
Un text que malgrat declarar una emergència no deixa cap mesura tangible en un horitzó pròxim. De fet, ni esmenta que el nostre municipi ja forma part de la zona de protecció especial de l’ambient atmosfèric per haver-se registrat superacions dels llindars de contaminació. Defensa que cal “la posada en marxa urgent de mesures concretes i de recursos” però no es concreten inversions ni partida pressupostària. Sí que es compromet a “promoure sistemes de recollida de residus eficients que garanteixin un 70% de recollida selectiva”, “desenvolupar estratègies i propostes orientades a conservar, millorar i incrementar els espais verds i agrícoles”, “fomentar l’estalvi i l’eficiència dels edificis i serveis municipals”, “promoure la mobilitat sostenible”, “adoptar l’objectiu de reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle” per donar compliment als objectius europeus establerts pel 2030 i demanar a la Generalitat una llei catalana de residu zero.
.