El ple de gener dona llum verda al nou Reglament de Participació Ciutadana
El passat dijous 28 de gener es va celebrar el primer ple ordinari de l’any. Amb una ordre del dia ben curta, tots els punts van prosperar amb cap vot en contra i poques abstencions.
Un dels punts més importants de la jornada va ser l’aprovació del Reglament de Participació Ciutadana. Un reglament que, tal i com va explicar el regidor de Participació, Sergio Linares, s’hauria d’haver aprovat al juny però la declaració de l’estat d’Alarma i la crisi que ha vingut després va dilatar tots els tempos. Linares va exposar que el document que es presentava al ple era “fruit d’un llarg recorregut que es va iniciar al passat mandat”. El text ha comptat amb el reglament tipus de la Diputació de Barcelona de l’any 2017 i s’hi ha afegit les aportacions que han fet partits, entitats, veïns i tècnics municipals.
Linares va explicar que el reglament “compila en un únic document la regulació vigent a Catalunya en matèria de participació ciutadana”, esdevenint un “document de consulta per a que les persones coneguin les seves opcions de participació”. El text també “estableix una estructura per guiar el funcionament de la participació local”, una participació “amb tot el respecte pels drets de les persones”.
El text, aprovat de manera provisional, es pot consultar al portal de l’Ajuntament i s’hi poden fer aportacions i al·legacions en un període de 30 dies hàbils. Si no se’n rep cap, el text passarà a estar aprovat de manera definitiva.
El ple també va aprovar per unanimitat l’adhesió de Ripollet a la Central de Contractació de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, que segons va explicar l’alcalde, José Maria Osuna, ha “d’agilitzar i fer més fàcil la compra de serveis i subministraments”. El darrer punt va ser l’aprovació de la verificació del text refós de la modificació puntual del PGM dels terrenys del carrer Cot, amb l’abstenció de Ciutadans i PSC.
Aprovada una moció en suport de la dansa i l’esport
El darreres restriccions han tornat a afectar al sector de la dansa i l’activitat física. Dos sectors que continuen patint les conseqüències dels diversos tancaments i que han rebut el suport del ple municipal a través d’una moció consensuada per tots els grups municipals i el regidor no adscrit. I és que el col·lectiu d’associacions de dansa, escoles de dansa i gimnasos de Ripollet va traslladar al consistori la seva situació. Defensen que s’han preparat i adaptat a diferents “noves normalitats” i han creat “espais segurs per desenvolupar una activitat que no es pot substituir per un format virtual”. El col·lectiu defensa la dansa i el ball com una “activitat física, social, mental, emocional i artística” davant d’un futur incert. Per això, el ple va aprovar “instar a la Generalitat a adoptar mesures compensatòries a les mesures restrictives i buscar solucions per una obertura segura dels seus espais” i des de l’Ajuntament s’aportaran “mesures d’ajudes i suport als agents afectats”.
Una altra de les mocions que es va aprovar, amb l’abstenció de Ciutadans, és el text que va presentar Decidim per defensar la regulació del mercat elèctric.