El Ripollet Aporta arriba a Can Mas i les queixes tornen al ple municipal
Veïns contraris al Ripollet Aporta expressen les seves queixes al ple i el govern s’obre a parlar d’horaris i ubicacions i anuncia que donarà solucions individuals a persones grans i amb mobilitat reduïda.
El moviment contrari al nou sistema de recollida de residus segueix ben actiu. El passat dijous van tornar a manifestar-se pels carrers. Novament van aplegar a centenars de veïns, van fer una marxa i en acabar la protesta mentre uns xiulaven des del carrer Balmes uns altres van pujar a la sala de plens per expressar el seu malestar al govern. Ho van poder al final de la sessió. Abans ja s’havia parlat del Ripollet Aporta perquè el portaveu del PSC, Luís Tirado, va preguntar sobre el canvi al carrer Maragall, on finalment el nou sistema serà com al Pont Vell, amb contenidors tancats. Va apuntar que retirar els contenidors també serà problemàtic a algunes zones de Can Mas o en trams dels carrers Tamarit, Monturiol o Montcada on hi ha força densitat de població i voreres estretes. Va respondre la tinent d’alcalde Pilar Castillejo argumentant que la situació del carrer Maragall és “excepcional” “perquè hi ha unes 2.000 persones empadronades en un tram de carrer molt curt”. Però va afegir que segueixen adaptant el sistema i que, per exemple, han posat un dia extra d’orgànica a les escoles i han mirat com reduir els bujols d’alguns comerços. “Anem construint i anem avançant” va afirmar Castillejo i l’alcalde va insistir que és “un sistema flexible” després de tornar a reconèixer que la implantació “ha estat millorable”.
Els veïns expressen les seves queixes
Quatre veïns van prendre la paraula després del ple. Van manifestar la seva desconfiança amb el nou sistema, sobretot si es fa “sense la voluntat dels veïns”, es van queixar perquè és més car, “menys higiènic” i perquè “no permet separar més que l’anterior”, “no es recicla més per deixar la bossa al terra en comptes de ficar-la a un contenidor”.
També van reclamar solucions concretes per a les persones dependents que no poden sortir a deixar la bossa a les nits perquè els seus cuidadors els visiten als matins o per aquells que tenen problemes amb l’acumulació d’envasos a casa tants dies per manca d’espai. Castillejo va respondre que trucaran a tota la gent gran i persones amb mobilitat reduïda per trobar solucions particulars en cada cas. L’alcalde va agrair les intervencions i va explicar que “una de les queixes més habituals és que la recollida d’envasos dos dies a la setmana és poc” i es va comprometre a valorar “la magnitud del problema”. “Tot estava estudiat però fins que no s’implanta no es pot veure com funciona” va dir i va mostrar la seva disponibilitat a seguir parlant amb els veïns per “ajustar i millorar el sistema”.
Es tanquen més contenidors i ja s’estan posant adhesius
La implantació segueix avançant als sectors Pinetons i Centre. A Pinetons després de tancar els contenidors d’orgànica s’han començat també a posar adhesius a les bosses que es troben al carrer quan no toca o de la fracció equivocada. Es tracta d’una mesura pedagògica i que pretén informar als veïns de perquè els camions de recollida no s’han portat aquestes bosses. Una mesura que pot ser molt efectiva amb les bosses que es deixen a la porta però que genera més dubtes quan es tracta de bosses dipositades al costat dels contenidors. Una situació encara molt habitual tant a Pinetons com al Centre. En aquest segon sector ja s’està anunciant també el tancament imminent dels contenidors d’orgànica.
En breu es retiraran els contenidors a Can Mas
Aquest dilluns es van celebrar dues reunions amb veïns al centre cívic de Can Mas per explicar com funciona el nou sistema i repartir cubells i bosses. S’implantarà igual que al sector Centre i a Pinetons, amb contenidor tancat per l’orgànica, obert pel vidre i porta a porta de la resta de fraccions. I està previst que seguint la implantació comenci en breu la retirada dels contenidors.
Les primeres dades mostren una millora considerable
L’Ajuntament va publicar la setmana passada dos gràfics sobre les primeres dades de recollida del nou sistema. No ha publicat les dades, ni les quantitats, només dos gràfics que mostren un descens de la fracció resta i un augment molt important de l’orgànica i els envasos en comparació a la recollida abans de l’estiu i també respecte el setembre de l’any passat. Des del consistori expliquen que són dades que “van en la bona direcció”. La tinent d’alcalde ha publicat alguns gràfics més al seu compte particular de Twitter. En un d’ells es veu que la fracció resta ha passat de més de 150 tones setmanals a mitjans de juliol a menys de 110 a mitjans de setembre. Com els gràfics de l’Ajuntament, es tracta de dades de tot el municipi i que comprenen la recollida domiciliària i la comercial. Encara falta per conèixer en detall els números concrets darrera les gràfiques i també si tot el que s’ha recollit en els contenidors d’orgànica, per exemple, és realment orgànica. Caldrà esperar als estudis de caracterització que el consistori ha demanat a l’Ecoparc-2.