La municipalització del servei de l’aigua segueix aturada a l’AMB

El canvi en la forma de gestió de l’aigua a Ripollet segueix encallada. El govern porta més d’un any esperant que l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) faci un conveni de cessió de competències que permeti al consistori encarregar a l’empresa pública Genera el subministrament de l’aigua.
L’alcalde, JM Osuna, denuncia que “el PSC a l’AMB ho està aturant” i afegeix que “hi ha la voluntat política dels socialistes d’aturar les municipalitzacions en connivència amb altres interessos”. El conflicte, que ara és polític, podria anar més enllà perquè Osuna considera que s’està provocant indefensió i perjudici al municipi i reconeix que “s’estan explorant vies jurídiques i judicials” per resoldre la situació.
Cal recordar que la municipalització de l’aigua va ser aprovada pel ple municipal però el procés per aconseguir el canvi de gestió es va veure afectat per la sentència del TSJC d’octubre de 2020. El Tribunal determinava llavors, estimant parcialment un recurs d’Aigües de Barcelona, que la competència de la gestió integral de l’aigua és de l’AMB. Malgrat la sentència i que l’Àrea Metropolitana va aprovar, en resposta a la mateixa, “iniciar un procés metropolità per definir, amb la participació dels municipis, el model o models de gestió del servei del cicle integral de l’aigua a la metròpolis” el govern local esperava que l’AMB desencallaria la situació abans dels dos anys previstos per acabar l’estudi mitjançant una cessió de competències. Però no ha estat així encara i això està impedint fer efectiu el canvi del model de gestió.
Des del govern seguiran endavant per aconseguir fer realitat la municipalització. Ho faran des de l’Ajuntament i fent xarxa dins l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública (AMAP) on des de finals de gener la tinent d’alcalde Pilar Castillejo ocupa la secretaria.