L’IMPSOL posarà una part dels HPO buits dels Pinetons a lloguer amb opció a compra

Set anys després del primer sorteig, a les dues promocions de protecció oficial dels Pinetons encara hi ha 121 pisos per vendre. 121 habitatges buits, és a dir, el 42% dels 287 existents.
Des de l’IMPSOL, la promotora pública responsable dels habitatges, i l’Autoritat Metropolitana de Barcelona (AMB), l’administració de la qual depèn, expliquen que no és una situació fàcil de solucionar perquè aquestes dues promocions responen a “un model precrisi que ara no funciona” en paraules del gerent de l’AMB, Ramon M. Torra, “la dinàmica ha canviat i costa molt de comercialitzar”.
Davant aquesta situació plantegen un canvi de model, diversificant els règims de tinença i les fórmules de finançament per a les promocions que es construeixin en el futur i “canvis de matís” per als que queden en estoc. Un d’aquests canvis serà el lloguer amb opció a compra als tres anys, “abans que acabi el 2014 farem una prova amb una part dels 121 pisos buits dels Pinetons”, afirma el gerent de l’IMPSOL, Amadeu Iglesias, “estem estudiant encara les condicions i amb quants pisos però si funciona es podria ampliar”, “fins ara no s’havia pogut fer perquè implica canvis en la fiscalitat i cal negociar-ho amb el banc i la situació del sistema financer no ho permetia”.

Pel que fa als preus, Torras ho té clar, “no és un tema de preu, no es venen els pisos perquè la gent no vol endeutar-se, els pisos continuen sent barats” i afegeix “l’IMPSOL treballa a preu de cost així que en cas de rebaixar el preu seria assumint pèrdues” i des de l’AMB s’està intentant “no haver de posar més recursos públics en habitatge, aguantar l’IMPSOL sense que gravi a l’economia metropolitana, perquè en aquests moments els diners s’haurien de treure d’altres polítiques que sí són competència de les administracions locals”.
Sense detalls encara de les condicions que tindrà la nova opció de comercialització dels HPO dels Pinetons des de l’AMB tenen clar que en el futur cal “oferir més opcions per accedir a l’habitatge. Abans tot era compra i ara sembla que tot ha de ser lloguer, però el que cal és obrir el ventall i oferir opcions diverses” tenint en compte que “l’habitatge s’ha de pagar” però es poden fer polítiques públiques per evitar que “calgui hipotecar-se vàries vides per poder accedir a un habitatge”, comenta Torras.