PSC, Cs, PP, PDeCAT i Laborda no aproven la reubicació de la benzinera de Can Mas
Quan semblava que la reubicació de la benzinera de Bon Àrea a Can Mas estava a punt de ser una realitat el ple municipal l’ha aturat. El passat dijous el govern portava a la sessió de febrer l’aprovació provisional d’una modificació del Pla General Metropolità (PGM) com a últim requisit per tirar endavant l’acord entre veïns, empresa i ajuntament. Un acord que allunya de l’escola els sortidors de benzina per ubicar-los al solar que ara funciona com aparcament al costat de la comissaria dels Mossos d’Esquadra. La modificació va ser aprovada inicialment al ple de juliol amb el vot a favor de Decidim (Laborda encara hi formava part), ERC i Ciutadans (13). Llavors el PP i el PSC (7) es van abstenir argumentant que ho estudiarien i el PDeCAT (1) va votar en contra exposant dubtes sobre com afectaria al camí escolar el rentat de cotxes, que es mantindria en l’ubicació original. El passat dijous per aprovar el punt calia majoria absoluta (11) i per tant els vots afirmatius de Decidim i ERC (9) no van ser suficients. La regidora no adscrita va votar en contra (1) i la resta de grups es van abstenir (11). Així que el punt no es va aprovar i la situació torna al punt inicial.
.
.
El canvi de vot de Ciutadans
El govern pensava dijous passat que la modificació s’aprovaria i per això la va mantenir a l’ordre del dia del ple. Comptava que com a mínim es repetirien els vots favorables de l’aprovació inicial o inclús “que algun altra partit s’afegiria al sí”.
Segons l’alcalde el dia abans del ple “hi havia majoria absoluta”. JM Osuna ha explicat que va trucar al portaveu de Ciutadans per consultar si mantindrien el vot afirmatiu de l’aprovació inicial “i la resposta va ser que sí”. Una versió diferent de la conversa té l’altre interlocutor, el portaveu de Cs Josep Gabarra. Segons ell li va dir a l’alcalde “que de moment el vot de Cs era l’abstenció, em va demanar el vot afirmatiu i li vaig dir que ho plantejaria a l’executiva però que ho veia complicat”.
Quan al ple es va conèixer l’abstenció de Ciutadans només el vot afirmatiu del PSC podria haver permès l’aprovació, però els socialistes es van mantenir en l’abstenció expressada en l’aprovació inicial.
.
Motius contra la reubicació
Motius contra la reubicació
Entre l’aprovació inicial i la definitiva només s’ha registrat una al·legació. La van presentar els Mossos d’Esquadra i el govern l’ha rebutjat “perquè no tenia cap base legal”. Segons l’alcalde “per no acceptar-la hi havia prou amb l’informe jurídic però vam voler contactar amb el Departament d’Interior i ens van assegurar que no hi havia inconvenient en posar allà la benzinera, ens van dir que aquest tipus d’al·legacions eren rutinàries”.
Unes al·legacions que sí són motiu per l’abstenció, segons alguns partits de l’oposició. La regidora no adscrita Mònica Laborda durant el ple va explicar el seu vot negatiu argumentant només que no vol “cap benzinera”. Després ha emès un comunicat explicant que no veu “lògic” que el govern no “aporti un expedient favorable a la instal·lació al costat dels Mossos” i demana una nova ubicació “amb transparència i rigorositat jurídica i tècnica”. El regidor del PDeCAT, que havia estat l’únic en votar en contra a l’aprovació inicial, es va abstenir al·legant que la reubicació és “una solució parcial” i en relació a les al·legacions dels Mossos va afirmar que “en temes d’urbanisme el govern no transmet confiança”. Per la seva part el regidor del PP, Víctor Diéguez, va explicar la seva abstenció dient que no volien aturar el procés i que s’esperarien al nou termini d’al·legacions. Després del ple, en un comunicat, considera que el resultat de la votació és fruit de “l’immobilisme” del govern. Des de Cs van explicar al ple que tampoc els hi agrada la benzinera al costat dels Mossos. Preguntat després de la sessió pel canvi de vot del partit, Josep Gabarra explica que no volen “defensar cap més benzinera al municipi”, ni tampoc “ser responsables ni de les decisions de l’anterior govern acceptant que es fes al costat de l’escola ni de l’actual, considerem que abstenir-nos ja és un gest important”. El PSC, durant el ple, va defensar la seva abstenció dient que volien mirar amb cura l’expedient. Després, en una nota de premsa, asseguren que troben a faltar “un document amb el vistiplau de la conselleria d’Interior” i també plantegen dubtes sobre l’impacte del renta cotxes en el camí escolar i inclús sobre el col·lapse que pot provocar l’eliminació de l’aparcament al costat dels Mossos.
.
A la recerca del consens
Des d’ERC fan una crida a la calma i es posen a disposició del govern, els veïns, l’escola i l’empresa per trobar una solució. Consideren que la resta de l’oposició ha actuat de forma partidista i “irresponsable”.
Decidim ha interpretat la votació com “la voluntat d’obstaculitzar la tasca del govern” i va més enllà apuntat que “no volen que el poble participi”. En referència als motius de l’abstenció de Ciutadans i el PSC apunten que els primers han fet “pur partidisme” i que “els socialistes no han preguntat per cap dels dubtes que ara expressen” i afegeixen que “tampoc els tenien quan ells governaven i no van fer res per evitar que s’instal·lés la benzinera prop de l’escola”.
Mirant endavant, l’alcalde, JM Osuna, confirma que Bon Àrea podria reprendre les obres a la ubicació original però assegura que “ara no tenen la intenció fer-ho”, “prefereixen la nova ubicació” i “s’han mostrat molt predisposats durant tot el procés de converses”.
Així que anuncia que ho tornaran a portar al ple, “ens tornarem a arremangar i estem convençuts que a la propera ho podrem aprovar”.
.
La Plataforma contra la benzinera repren les mobilitzacions i demana explicacions
Poques hores després del ple la Plataforma contra la Benzinera de Can Mas va lamentar la votació del ple i va condemnar “enèrgicament la posició d’aquests grups municipals i de la regidora no adscrita”. En una nota exigia que els hi donin les explicacions oportunes sobre la seva decisió i afirmaven no entendre “perquè estan posant dificultats ni perquè volen impedir una resolució del procés satisfactòria per tots els agents implicats”. Afegien que han contactat amb les diferents parts implicades en la negociació per a la reubicació i han constatat “la voluntat tant de BonÀrea com del govern municipal de seguir amb l’acord com estava previst”. A més del comunicat la Plataforma reprèn aquest dimecres totes les accions i mobilitzacions “necessàries per a seguir reivindicant el que creiem que és un dret per la salut” de veïns i infants.
.
Els veïns de Tiana preocupats per la manca de solucions reactiven també les protestes
El debat sobre la benzinera de Can mas es va fer al ple mentre entre el públic veïns del barri de Tiana i membres de l’Associació Funcional per a la Integració Social (AFIS) mostraven una pancarta amb el lema ‘No a la Gasolinera’. El president de l’AV Tiana Cristóbal Bernal apuntava somrient en sortir de la sala que “faltava a la pancarta posar que veníem de Tiana”. Potser ho fan la propera vegada perquè la seva intenció es reprendre les protestes contra la benzinera de Petroprix a la carretera de Barcelona. Bernal explica que no s’ha avançat en les converses: “els ajuntaments van dir que proposarien una ubicació alternativa a Cerdanyola però no sabem que hi hagi res”. Davant aquesta manca de solucions tenen clar que tornaran a manifestar-se i protestar “perquè no volem que instal·lin la benzinera al barri”, clou Bernal.
.
.
.
.