Després de 17 dies sense cap nou cas el passat dijous 9 d’octubre el director general de l’Agència de Salut Pública, Antoni Mateu, acompanyat pel conseller de salut, Boi Ruiz, va donar per resolt el brot de legionel·losi al nostre municipi.
Ho va fer a la comissió de Salut del Parlament de Catalunya on va anunciar que s’havia detectat l’origen del brot i va apuntar que les víctimes mortals podrien ser quatre.
Mateu va afirmar que segons els resultats avançats del Centro Nacional de Microbiologia “hi ha una concordança entre la mostra ambiental d’un camió de neteja concret i una mostra humana” i que per tant i malgrat que falta per establir el patró molecular, “en un molt alt grau de certesa l’origen del focus estava en aquest camió″ i va afegir que no ho podia “assegurar al 100% però que amb molt menys s’ha considerat altres vegades un brot per tancat”.
Un mes amb el brot
Pel que fa a l’afectació del brot també va donar novetats. Va explicar que els primers tres casos van aparèixer el dijous 11 de setembre amb l’ingrés de tres veïns en tres centres hospitalaris diferents (Taulí, General de Catalunya i Calella). El dia 13 i el dia 16 es van afegir dos més, un al Taulí i l’altre a l’Hospital del Mar. En detectar que hi havia cinc cassos de veïns de Ripollet afectats per legionel·losi es va considerar que hi havia un brot al municipi el dia 17 de setembre. Llavors ja havien mort tres dels cinc afectats, un havia estat donat d’alta i l’altre encara estava ingressat a l’hospital, però rebria l’alta vuit dies després.
A partir del dia 18 ja es van posar en marxa les mesures preventives i es van començar a prendre mostres a instal·lacions de risc. S’aturen els regs, les fonts ornamentals i els camions de neteja viària, entre d’altres. En total s’han pres 34 mostres al nostre municipi, havent-se analitzat vuit torres de climatització, que són les instal·lacions de major risc.
Però no és fins el dimarts 23 de setembre que en una roda de premsa Antoni Mateu acompanyat de l’alcalde, Juan Parralejo, anuncia públicament l’existència d’un brot de legionel·losi al municipi i que encara no poden dir si els afectats, tots veïns d’avançada edat i amb poca mobilitat, podrien ser víctimes o no del mateix brot que ja feia setmanes estava actiu a Sabadell.
Dos casos més
Tres dies després d’anunciar la existència del brot l’Agència de Salut Pública el va donar per controlat.
Però els dies 29 i 30 de setembre apareixen dos nous casos que van iniciar símptomes els dies 20 i 22. Un d’ells viu a Sabadell però allunyat de la zona on hi ha afectats a la capital vallesana, va estar 24 hores a Ripollet l’11 de setembre. Va morir el dilluns 6 d’octubre i no es va considerar fins a després de la defunció que “probablement” sigui un afectat del brot de Ripollet. L’altre continua ingressat a l’Hospital Virgen del Rocío a Sevilla i també va estar a Ripollet a mitjans de setembre. Salut Pública sospita que correspon a aquest brot.
Més dubtes que certeses
Tot i que en la seva compareixença Antoni Mateu es va referir al cas de Ripollet com un brot resolt les seves explicacions i la manca de proves concloents deixen encara massa dubtes.
Pel que fa a l’origen del brot s’ha confirmat que hi havia legionel·la en un dels dos camions de neteja viària que l’empresa Urbaser utilitza al nostre municipi. I malgrat no poder-ho confirmar plenament Mateu va relatar que la contaminació s’hauria produït en netejar al costat de les vivendes dels cinc afectats confirmats, que són totes molt properes. Però no s’explica perquè no hi ha casos en altres zones, ja que els camions treballen en més d’un barri.
Des de l’empresa Urbaser, on es van assabentar per la premsa que s’havia trobat legionel·la en una mostra pressa a un dels seus camions, posen èmfasi en el fet que “encara no s’ha confirmat” que sigui l’origen del brot i apunten que no es tenen encara els resultats del patró molecular. No saben quan podran tornar a utilitzar els camions i des del departament de Salut tampoc han explicat quan aixecaran l’aturada.
Des de l’Ajuntament han informat que aquesta setmana si es posarà fi a la resta de mesures preventives, sempre després de les revisions pertinents. L’alcalde, Juan Parralejo, explicava també que la responsabilitat de tenir les instal·lacions en condicions “és de l’empresa”, que és l’encarregada d’un servei municipal a través d’una concessió.
Sí és de l’Ajuntament la responsabilitat d’inspecció en les instal·lacions de baix risc, com els camions de neteja. Els propietaris els han de registrar i és el consistori qui ha de fer les inspeccions pertinents. Mateu va explicar que habitualment es fan revisions anuals malgrat que la llei només obliga a fer cada dos anys.
El divendres passat l’alcalde, Juan Parralejo, afirmava que estaven a l’espera de saber “quina informació requereixi l’Agència de Salut Pública” sobre aquest fet i de moment ni l’Ajuntament, ni l’empresa ni Salut Pública han confirmat si el camió amb legionel·la havia passat totes les inspeccions.
Elevada letalitat
L’altre gran incògnita per resoldre és la duresa del brot. La letalitat a Ripollet està molt per sobre del que és habitual, un 15%. Si considerem cinc afectats i tres morts es tracta d’un 60% i si afegim els dos casos probables serien quatre de set, un 57%. A més si tenim en compte els 48 casos i deu morts entre Ripollet i Sabadell es tracta de l’episodi de legionel·losi més important en nombre d’afectats dels patits recentment a Catalunya.
Malestar per la gestió
Es critica la gestió comunicativa perquè si bé l’Ajuntament explica que des de Salut Pública ha estat contínuament informat no es pot dir el mateix de les comunicacions a la ciutadania. Del 23 al 29 es va informar als mitjans de comunicació per nota de premsa cada dia. Del 29 fins el passat 6 d’octubre no es va dir res més, encara que els mitjans demanàvem informació i es sospitava ja de més afectats.
Tant al Parlament com al municipi els partits polítics també reclamen explicacions i assumpció de responsabilitats.
El grup municipal d’ICV-EUiA ha plantejat preguntes al govern municipal en referència a les revisions que segueixen els camions de neteja, les mesures previstes per evitar brots en el futur, quines responsabilitats es demanaran a l’empresa i si s’han produït altres casos en el passat que no s’ha donat a conèixer.
Des del COP-CpR van més enllà i demanen a l’Ajuntament que “apliqui la màxima sanció a Urbaser, que es posi al costat de les famílies dels difunts i afectats pel brot i presenti denúncia al jutjat” i apunten que “si no hi ha decisions polítiques valentes hi haurà d’intervenir fiscalia i les actuacions judicials que calguin”. Demanen la substitució del regidor responsable de neteja, “ja que no exerceix les seves funcions” i reiteren que cal iniciar un procés de remunicipalització del servei.
Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies