Santi Sanginés: ‘Hi ha por a una revolució social. Per això es prenen represàlies’

“El gran triomf del sistema és fer creure a la gent que no es pot canviar”, ho va dir el cantant Evaristo molt abans de ser retingut i identificat per insultar a la Guàrdia Civil en un concert. Situacions similars i amb pitjors conseqüències estan vivint els rapers Pablo Hasel i Valtonyc. Com a resposta s’estan organitzant actes sota el lema ‘No Callarem’. A Ripollet serà aquest diumenge, una jornada per reivindicar la llibertat d’expressió.
.
Revista de Ripollet: Com neix la idea de fer la jornada?
Santi Sanguinés: La idea neix d’una conversa amb David Fontanals, el regidor de Comunicació i Patrimoni. Parlant dels casos de Pablo Hásel i Valtonyc em va proposar fer una jornada per reivindicar la llibertat d’expressió i que l’organitzés Kanyapollet. També arran de la plataforma No Callarem que bàsicament recapta fons per aquella gent que ho està passant malament per la falta de llibertat d’expressió.
.
RdR: Què fa la plataforma?
S.S: Treballa en l’àmbit estatal i el nom canvia segons la llengua de cada comunitat. Sincerament conec poc d’ells. Sé que fan petits moviments, sobretot a escala local, i la seva finalitat és recaptar fons sobretot per la defensa jurídica dels afectats.
.
RdR: Per organitzar la jornada heu treballat amb ells?
S.S: No, nosaltres anem una mica per lliure. La plataforma té el seu model de cartell, qualsevol que organitza l’esdeveniment d’aquest tipus l’utilitza, sempre amb el hashtag no callarem, i després fa el seu donatiu.
.
RdR: Tot el que recapteu anirà per la plataforma?
S.S: Una part. S’ha de cobrir alguna despesa.
.
RdR: Tots els que participen en l’acte ho fan de forma altruista?
S.S: Sí, ningú ens ha demanat res. Nosaltres vam llençar la proposta oberta a tothom que volgués participar i de qualsevol estil: literatura, ball, música… Qui ha volgut participar simplement s’ha posat en contacte amb nosaltres.
.
.
RdR: Com es desenvoluparà la jornada?
S.S: El diumenge començarà a les 11h amb un recital de narracions i una jam. Més tard la PAH llegirà un manifest. Epidemic participarà amb una peça en exclusiva per la jornada. Després seguiran els concerts acústics de diversos artistes locals. Més tard hi haurà un bloc de rap, un sector molt afectat. Després les bandes i per tancar la nit un parell de punxa discos. Animo que la gent s’acosti perquè realment serà molt interessant. A més, al migdia organitzarem una fideuada popular.
.
RdR: Com us ajuda l’Ajuntament?
S.S: L’Ajuntament ens ajuda en tema infraestructura, col·labora amb pressupost per tot el tema del so… ens dóna totes les facilitats tot i ser un Ajuntament petit com el nostre. També és curiós que la idea surti d’algú de dins que, ara mateix, no està vinculat amb la música.
.
RdR: Què més es pot fer per reivindicar la problemàtica més enllà de jornades com aquestes?
S.S: Simplement estar al corrent de les activitats que va organitzant la plataforma. El simple fet d’anar i prendre una cervesa s’agraeix molt. I particularment també es poden fer donacions per la web, et faciliten un número de compte i pots ingressar el que vulguis.
.
RdR: Coartar el missatge i reprimir aquests artistes no és, en part, donar-los la raó?
S.S: En part sí. El problema és que s’ha instal·lat el temor que pugui haver-hi una rebel·lió social sobre tot el que està passant i per això es prenen represàlies. Per una altra banda si ajups el cap i calles és donar-los la raó a ells. Realment és una situació molt controvertida.
.
RdR: Amb el nou govern creus que millorarà la situació o és un problema d’aquest país?
S.S: Segueix sent un problema d’aquest país. Tenim una llei mordassa que no sé si el PSOE va donar suport però que no ha lluitat en contra d’ella. Amb el temps veurem si canvia alguna cosa, cal donar-los l’oportunitat de demostrar que poden canviar-ho. Però personalment crec que no.
.
RdR: Com a músic quina és la teva impressió?
S.S: Tot plegat em sembla una vergonya. El cas d’Evaristo és un escàndol. L’home porta quasi quaranta anys cantant sobre el mateix i que ara surti tot això no és normal. Com pot ser que fa 20 anys pogués cantar això i ara el vulguin empaperar? D’aquí poc ja no ens deixaran fer res.
.
RdR: Veus a Ripollet bolcat amb aquest tema?
S.S: Interès hi ha, potser falta una mica de voluntat per fer més coses. Però es comencen a moure coses. Per exemple el Col·lectiu Feminista Belladona està començant a plantar arrels. Tenen la seva lluita però al final aquests tipus de moviments han d’anar de la mà. Sigui la llibertat d’expressió o la igualtat entre gèneres no deixen de ser lluites per aconseguir una societat millor. La lluita d’un acaba sent la de tots.
.
CULTURA PER LA LLIBERTAT
La jornada serà aquest diumenge 17 de juny a la plaça Joan Abad, davant el pavelló Joan Creus. Finalment al cartell s’han sumat més d’una vintena d’artistes, entre bandes, cantants de raps, punxa discos i entitats. L’activitat començarà a les 11h amb la jam poètica, a l’hora de dinar hi haurà una fideuada i a la tarda i a la nit se succeiran els concerts i actuacions musicals.
.