Tribuna: El nou camp de refugiats de Moria
L’incendi del camp de refugiats de Moria, a l’illa grega de Lesbos, a principis de setembre, va ser un cop més a la inhumana situació que pateixen les 13.000 persones que s’amuntegaven sota les seves tendes. Pensàvem que era difícil estar en pitjor situació que en el camp de Moria, però la realitat, de nou, ha colpit la vida d’aquestes persones, majoritàriament procedents de Síria i d’Afganistan d’on fugien de la guerra.
La decisió d’instal·lar un nou camp al costat del mar, en principi provisional però amb tots els números per tornar a ser un camp permanent, i la pressió als refugiats perquè s’hi instal·lessin, tot evitant donar-los menjar o abric si no hi anaven, ha fet visible que la Unió Europea no té cap intenció de millorar la seva situació.
Només la pressió ciutadana pot modificar la política europea. Som conscients que amb la crisi de la Covid, que fa que els recursos econòmics i assistencials es dirigeixin majoritàriament a combatre la pandèmia, i amb greus problemes en el propi territori, de vegades és complicat dedicar atenció a altres col·lectius, però creiem que no podem deixar de demanar un tracte digne per als refugiats al món i, especialment, per a les persones tancades a Lesbos sense, ni tan sols, aigua potable per beure i per a la higiene.
Acció Solidària i Logística i Acollim Cerdanyola –Ripollet, denunciem de manera clara i contundent la situació que es viu en el nou camp de refugiats de Lesbos. Europa no pot continuar mirant cap a una altra banda. Els mitjans de comunicació recullen situacions no sols dramàtiques , sinó inhumanes, pròpies de mons no civilitzats.
La Declaració dels Drets Humans que des del 1968 constitueix una obligació per als membres de la comunitat internacional es fonamenta en el principi del respecte incondicional a la persona, en la seva dignitat i la seva vàlua. És evident que en cap moment se segueixen els seus preceptes i que els Estats només vetllen pels seus interessos.
No podem dir que no sabíem que hi estava passant, cal aturar aquesta vergonya i fer que la situació dels refugiats canviï radicalment.
Per tot això reclamem una intervenció urgent a nivell internacional i demanem que totes les veus s’alcin per fer canviar aquesta situació.
A banda, donem suport al projecte d’ASL per instal·lar una potabilitzadora al nou camp, que permeti fer potable l’aigua del mar, i poder subministrar 13.000 litres d’aigua al dia, i a la tasca de facilitar aliments a famílies que viuen als camps, a través de diferents organitzacions internacionals, que trenquen el bloqueig de les autoritats gregues.
Si voleu fer aportacions econòmiques, podeu fer-ho al CC d’ASL ES35-3140-0001-9000-1457-5000, amb la referència ACOLLIM LESBOS.
Acció Solidària i Logística Delegació a Ripollet – Acollim Cerdanyola – Ripollet
Article d’opinió. La REVISTA DE RIPOLLET no es solidaritza necessàriament ni es fa responsable de l’opinió dels col·laboradors