Un any després del brot de legionel·losi hi ha menys risc però manquen respostes

En Luís continua molest i afectat: “Encara pateixo seqüeles i m’han dit que potser seran per sempre”. El brot de legionel·losi li va canviar la vida. “Era molt actiu i ara tinc problemes de mobilitat i respiratoris”, ja no pot cantar a la coral com feia abans i s’ha d’ajudar amb una crossa per caminar. Un any després continua molest amb la manca de respostes. Per als afectats el cas ha evolucionat poc des que el 16 d’octubre de 2014 es donés per tancat el brot i s’apuntés oficialment que l’origen havia estat un camió del servei de neteja viària.
Encara amb seqüeles
Luís Resina, de 68 anys, recorda que es va començar a trobar malament de sobte. Li va pujar la febre, “molt alta, més de 40”. Va visitar el CAP II d’urgències i d’allà el van traslladar en ambulància al Taulí. No li van saber dir que tenia i va tornar a casa. Però no va trigar en tornar a trobar-se malament “tenia problemes fins i tot per veure”. Va pujar novament al Taulí i després de fer-li diverses proves el van traslladar a l’Hospital General de Catalunya, on va estar en zona d’aïllament. “Van ser 16 o 17 dies ingressat” i “als informes ja expliquen que havien quedat seqüeles”.Segons les xifres oficials el brot de legionel·losi a Ripollet va afectar a set persones. Una d’elles va ser el Luís, un altre l’Antonio Martos. Tenia 62 anys, patia del cor i tenia pneumònia. “Estava malalt i prenia medicació però estava controlat”, ens explica el seu germà Jose. Ell va ser qui en veure que l’Antonio no es trobava bé va cridar una ambulància. Primer el van portar al CAP II, li van fer proves i “com no aconseguien que li baixés la febre” el van derivar al Taulí. Després d’hores d’espera a un box d’urgències en Jose va haver de tornar a Ripollet per cuidar de la seva mare. Pujava a l’hospital poques hores després, “em van trucar que anés ràpid”. L’Antonio no va poder superar la legionel·losi.
Falten respostes als afectats
No va ser la única víctima mortal. L’Ana va perdre al seu pare, Luís Acosta. Tenia 92 anys, vivia a Sabadell però els caps de setmana baixava a casa seva. “Sortia molt poc, anava amb una màquina d’oxigen perquè tenia problemes respiratoris però es trobava bé”. De fet, una setmana abans de començar a trobar-se malament “havia anat al metge a fer-se un control”. El van portar a l’hospital i va estar “dos o tres dies” ingressat. Encara no han confirmat a l’Ana si el Luís va ser víctima del brot de Ripollet o del de Sabadell. És una de les tantes incògnites que queden d’aquest episodi de salut pública que va coincidir en el temps amb un altre brot a Sabadell afectant entre els dos més de mig centenar de persones i una quinzena de morts.
L’Ana, el Luís i el Jose han denunciat el cas a la justícia però encara esperen. Al nostre municipi l’Agència de Salut Pública de la Generalitat va determinar que el causant del brot havia estat un vehicle hidronetejador de l’empresa Urbaser, la concessionària del servei de neteja viària. L’Ajuntament li va obrir un expedient informatiu però no s’ha fet públic gaire cosa més.
Les conseqüències del cas als carrers sí van ser evidents durant mesos. Només declarar-se el brot es van aturar les fonts ornamentals i el reg per aspersió.
Controls amb més cura
Van estar molts mesos aturades i un any després les fonts funcionen però ho fan amb nous sistemes de filtratge i es té més cura dels controls de cloració de l’aigua. El reg s’ha modificat. S’ha eliminat tot el reg per aspersió i s’està substituint per reg gota a gota. Amb aquestes mesures el consistori busca reduir el risc que torni a produir-se un brot de legionel·losi però recorden que el risc zero és impossible. Els vehicles hidronetejadors també van estar aturats força temps i de fet no es va utilitzar l’aigua per netejar els carrers durant mesos. Fa un temps que van tornar a la feina i des de l’empresa apliquen ara un pla d’autocontrol més exigent. És a dir, la normativa al respecte del control de legionel·losi no ha canviat però ara s’aplica amb més cura.
Ni indemnitzacions ni informació
Continua obert el procés judicial i entre els afectats lamenten la manca d’informació i suport que van tenir fa un any per part de les administracions. “El propi alcalde (Juan Parralejo) m’ha reconegut després que es van equivocar amb nosaltres i s’ha ofert a col·laborar”, explica el Luís Resina. És per això que agraeixen que el cas no quedi a l’oblit i serveixi per evitar que es torni a repetir un brot i una gestió com la que es va fer.
El fet és que fins i tot mentre la investigació continuava oberta ja es va denunciar la manca d’informació i atenció als afectats i els veïns.
L’administració competent era l’Agència de Salut Pública de la Generalitat que malgrat oferir diverses rodes de premsa i mantenir contactes amb l’Ajuntament no va evitar l’alarma social. Un cop van tancar el cas van restringir tota la informació i malgrat reclamar-ho en més d’una ocasió no han facilitat encara ni els resultats de l’estudi mol·lecular que havia de confirmar l’origen del brot, ni la quantitat exacta d’afectats de cadascun dels dos brots que va haver a la comarca, no s’ha investigat perquè van provocar més morts de l’habitual i cal esperar a la via judicial per a que s’estableixin responsables i indemnitzacions a les persones que van resultar directament afectades.