S’investiga si el brot de legionel·losi és diferent al que està afectant a Sabadell
El Departament de Salut va fer públic el passat dimarts 23 que s’han registrat cinc casos de persones afectades per legionel·losi a Ripollet i sospiten que es pugui tractar d’un brot diferent al que des del passat dia 12 ha afectat 34 persones a Sabadell.
Dels cinc afectats al nostre municipi tres han mort, un continua ingressat i l’altre ja ha estat donat d’alta. Les víctimes mortals, dos homes i una dona, tenien una edat mitjana de 76 anys, patien malalties prèvies i tenien mobilitat reduïda motiu pel qual no sortien gaire de casa.
Des dels serveis sanitaris han trigat en determinar el cas perquè dels cinc afectats, dos havien estat ingressats al Taulí, un a l’Hospital del Mar, un altre a l’Hospital de Calella i un més a l’Hospital General de Catalunya.
En busca de l’origen del brot
Es desconeix si es tracta del mateix brot de Sabadell o d’un diferent amb origen al municipi. Ambdues possibilitats semblen complicades però els tècnics de Salut Pública del Departament no en descarten cap d’elles. Segons va explicar en roda de premsa el secretari de Salut Públic, Antoni Mateu, és possible que el focus sigui la mateixa instal·lació que es va precintar el passat diumenge a Sabadell perquè els darrers dies ja no s’ha registrat cap nou cas. Però la distància que hi ha entre el nostre municipi i aquesta instal·lació tampoc permet descartar que es tracti d’un brot diferent al de Sabadell.
Per confirmar-ho ja s’han pres mostres a possibles focus d’emissions a Ripollet i s’han activat també les mesures preventives que consisteixen en la suspensió dels regs a parcs, jardins, carrers o camps de futbol i l’aturada de les fonts ornamentals.
Es preveu que a partir d’aquest divendres 26 es puguin donar a conèixer els resultats de les mostres presses a Sabadell per tal d’establir l’origen del brot de legionel·losi de la localitat veïna que fins ara ha provocat quatre morts i ha afectat a 22 persones que continuen ingressades i vuit més que han estat donades d’alta i caldrà esperar fins la setmana vinent per saber el resultat de les mostres presses a Ripollet.
No es transmet entre persones
Cal recordar que la legionel·losi no es transmet de persona a persona. Només ho fa per inhalació d’aigua polvoritzada o aerosols. És per això que es pot beure sense cap perill l’aigua d’abastament públic, tant dels domicilis particulars com de les fonts públiques i que no hi ha cap restricció en l’ús de l’aigua d’abastament públic per a la higiene personal ni per cuinar.
Els símptomes inicials són similars a la grip i en estadis avançats de la malaltia provoquen problemes amb el tracte gastrointestinal podent presentar uns altres símptomes avançats de pneumònia. Però cal assenyalar que la legionel·losi generalment no causa problemes sanitaris greus a la majoria dels individus sans però si pot provocar complicacions en persones amb el sistema immunològic debilitat.