Agustí Carmona: “Fent pinya fem créixer les festes i ens enorgulleix poder ballar en Sant Antoni”
Carnaval és temps de Gitanes i enguany ho serà també Sant Antoni Abat. La Colla de Ball de Gitanes seran els pregoners de la Festa el pròxim dissabte 24 de febrer i ballaran en una tarda de cultura popular amb sardanes i gegants. Parlem amb l’Agustí Carmona d’aquestes actuacions i també de les que tenen previstes els pròxims mesos
Revista de Ripollet: Comencem amb el Carnaval. La Llegenda del Vell i la Vella en la penjada del Cabraboc és la ballada més divertida de l’any?
Agustí Carmona: Sí, una de les més divertides perquè porta tota la imatgeria tradicional de les Gitanes, amb els diablots. És un ball molt diferent i ens agrada molt participar en la penjada. De fet i malgrat que les Gitanes i el Carnaval estan molt vinculats arreu aquí no fa tant que hi participem, potser quatre o cinc anys, i és un orgull poder fer-ho.
RdR: L’acte va tornar a ser multitudinari, com ho valoreu?
A.C.: Des del punt de vista de la gent, cada vegada hi ha més gent. I això vol dir que s’està fent bé en promoció i malgrat que tots els anys es manté la mateixa estructura tradicional, és un ball que la gent ens demana, que ens van preguntant si ho farem. La gent ja hi compta i això és molt maco.
RdR: És un gust veure ballar al vell.
A.C.: El Vell i la Vella són, salvant les distàncies, els pares del Cabraboc. I en Santi ha ballat Gitanes tota la vida i és molt agraït, ara accepta fer de vell i ho fa molt bé.
RdR: Les Gitanes mostren en Carnaval la seva cara més popular?
A.C.: Sí, la més informal. És el dia que es trenca la barrera entre espectacle i espectador. Quan estem a la pista hi ha distància però quan estem fora la gent es vol fer fotos amb els diablots i ens sentim molt acollits. En la despenjada, on també participem, és diferent perquè fem una ballada més formal. Ballem el velatori, una ballada trista, amb planyideres, una jota de l’Ebre i Castelló més tradicional i més tranquil·la, una cançó que canta el Pep Gimeno ‘Botifarra’, a qui vam poder gaudir al Teatre Auditori.
RdR: Enguany també sereu protagonistes de Sant Antoni Abat. Com heu rebut la proposta de ser pregoners?
A.C.: Si el Carnaval ens fa il·lusió, el Sant Antoni molt també. Perquè participar amb altres entitats del poble sempre ens agrada. Estem acostumats a col·laborar amb els Gegants, les Sardanes i els Diables al Carnaval però amb Sant Antoni no havíem tingut encara l’oportunitat de fer-ho i per nosaltres serà un orgull suprem participar en la festa. Perquè sempre estem contents de participar amb altres entitats, fer pinya entre tots fa més grans les festes, fa mantenir la tradició i fa créixer les celebracions.
RdR: Què ens pots avançar del pregó?
A.C.: Estem encara en la fase de redacció… No puc avançar res.
RdR: I del ball que fareu dissabte a la tarda?
A.C.: D’això sí. Tindrà tots els components tradicionals, com el vell i la vella i els diablots, i comptarem amb la col·laboració de la colla d’antics dansaires de la Colla de Cerdanyola. I serà una actuació una mica diferent perquè farem peces tradicionals i més modernes. Farem un ball amb música de Raffaella Carrà, una dansa que ja hem fet alguna vegada a Ripollet i amb el qual vam rebre algun premi a ball d’innovació en una picada. I cal destacar també que alguns dels balls els farem amb música en directe gràcies a la col·laboració dels grallers dels Gegants.
RdR: I després d’aquest febrer intens, segueix l’activitat. Al març la Ballada?
A.C: Serà el 10 de març. Celebrarem la ballada local amb colles convidades. Som una vintena de colles en l’Agrupació de Colles del Ball de Gitanes del Vallès i anem, com en una roda, participant en les ballades dels altres per compartir i també per mostrar les diferències. I el 13 d’abril farem una actuació al Teatre Auditori. Serà una proposta diferent perquè volem que sigui una obra de teatre amb les Gitanes com a eix vertebrador. No vull dir massa coses perquè encara hi estem treballant però serà un espectacle amb una història darrera i amb danses.
RdR: Explica’ns quins és el dia a dia més quotidià de la colla, el que hi ha darrera d’aquestes jornades d’exhibició.
A.C.: Assagem els dimarts de 20 a 22h al Centre Cultural. I els qui no poden venir els dimarts, es troben els dissabtes de 12 a 13h, una altra sessió també per afinar, ajustar o aprendre a tocar castanyoles. De fet, tenim un parell de persones els dimarts que només venen a aprendre a tocar castanyoles. I tenim dues nenes petites, que ens fan anar de bòlit perquè tenen més energia que nosaltres, i s’ho aprenen tot molt bé, és una passada però només en tenim dues. Estaria molt bé tenir-ne 6 o 8 per a poder muntar una colla de petits i poder muntar balls per a ells.
RdR: Tothom pot ballar gitanes?
A.C.: I tant. Per exemple en la colla de Cerdanyola que ens acompanyarà en Sant Antoni hi ha una nena petita que penso que té nou anys i ja porta tres o quatre ballant i el ballador més gran té 82. Imagina’t, gairebé tothom hi cap entre l’una i l’altra. Ballar gitanes no requereix una forma física massa exigent, pots saltar més o menys a les danses, tothom pot ballar.
RdR: Tu com les vas descobrir?
A.C.: El meu cas és de tradició familiar. Ja ballaven els avis, els pares i els tiets. Jo vaig començar amb nou anys. Les Gitanes tenen molta tradició a Ripollet. Tenim constància gràfica que ja es ballaven al 1.892 i segurament ja hi havia des de mitjans del segle XIX. Va haver després una aturada de la colla entre els anys vuitanta del segle passat i l’any 2004, quan es va recuperar per a la inauguració del monument de la sardana, aquest any celebrem els 20 anys d’aquesta nova etapa.
RdR: Què és el que més t’agrada del ball de Gitanes?
A.C.: Hi ha dues coses que m’agraden molt. La música, amb el xotis i la jota que són molt característiques, mogudes, divertides, maques… tothom les volem ballar. I la germanor i l’aprenentatge mutu durant els assajos. Ara estem preparant l’espectacle del dia 13 i quan hem d’inventar un ball plantegem quatre passos base però després tothom aporta la seva opinió i això fa germanor.