Aleix Saló: ‘Les coses en blanc i negre són més fàcils, viure en els matisos és més incòmode’

‘Tots són nazis’ és el nou àlbum del ninotaire local Aleix Saló. El títol es completa amb la frase ‘com Espanya es va omplir de feixistes abans que arribessin els feixistes’. Un llibre sobre la banalització dels termes ‘nazi’ i ‘feixista’. Però no només, perquè també ofereix un recorregut lúcid, documentat i entretingut per les formes de la política en aquests temps de bàndols, crispació i polarització.
RdR: Quina il·lusió torna a gaudir d’un nou llibre teu. Feia set anys de l’últim.
Aleix Saló: Els últims anys m’he dedicat a altres projectes. La promoció dels llibres i tot el que suposa va arribar un punt que m’incomodava. Però també he trigat perquè no soc de seure i pensar de que puc fer un llibre, sinó que no en faig un fins que no hi ha un tema que necessito treure. I això ha passat amb aquest llibre. Havia de parlar de com s’utilitza el terme nazi i feixista en l’actualitat. I va ser molt fort perquè investigant una mica em vaig adonar que no és d’ara, que ve de més lluny, pràcticament des que la dreta va perdre el poder amb Aznar. A partir de llavors la dreta va adoptar mètodes de l’esquerra, per exemple es van començar a manifestar als carrers contra l’avortament o el matrimoni homosexual. I és una tendència que s’ha donat arreu, a Catalunya, a Espanya i també a altres països.
RdR: Es nota un ampli treball de documentació i una clara intenció d’explicar-te bé. És el teu llibre amb més text, veritat?
A.S.: Sí, és el més llarg. Són més de 150 pàgines. En alguns dels meus primers llibres rebia com a crítica que eren massa superficials, que treia conclusions molt ràpides i la veritat és que sí que he intentat explicar més a fons el que vull dir. Però al mateix temps hi ha un esforç d’equilibri per compensar les explicacions amb els dibuixos.
RdR: En el moment de crispació actual l’exercici que fa el llibre no és fàcil.
A.S.: Entrar en política i criticar la dreta, l’esquerra i l’independentisme no és còmode. Però és el que hi ha, no podia fer una altra cosa i si ho fes, no seria interessant. Que potser perd públic, potser. Ara ja hi ha molts llibres de part. Jo no he buscat ser neutre, soc d’esquerres, però no faig militància de bàndol, ni de partit.
RdR: Per què creus que se simplifica i es polaritza tant en aquests moments?
A.S.: No crec que sigui d’ara. És una tendència normal. Suposa menys esforç veure les coses en blanc i negre. Veure els matisos és més incòmode. Sí es veritat que les xarxes socials, les noves tecnologies, les etiquetes, ajuden a reforçar les teves opinions i la teva cosmovisió. Et donen eines, ho fan més fàcil.
RdR: Com estàs interpretant el que estem vivint ara amb la COVID-19?
A.S.: No t’ho sabria dir. És molt d’hora i també estic bastant ocupat amb la promoció del llibre. Però sí és cert que mentre preparava el vídeo de promoció, on parlo de la dreta espanyola en el temps d’Alfons XIII, vaig trobar algun paral·lelisme amb la situació actual. Llavors van donar un cop d’estat i ara no de manera explícita, però tornen a escoltar-se algunes declaracions pròximes. Òbviament la societat és molt diferent però si que es veu que torna a haver una crisi de model.
I sí que tinc moltes ganes de veure si la crisi de la COVID-19 fa canviar al públic, a la gent, com canvien els hàbits de consum de notícies o els temes que interessen.
Ja es pot comprar el llibre en format electrònic. En català i en castellà.
L’edició en paper s’ha ajornat pel confinament. Està prevista la sortida pel 21 de maig.