Als carrers i parcs hi ha més de 80 troncs tallats i escocells buits

[Actualització 03/04/2022 – El mapa que hi ha en aquesta notícia ha estat actualitzat gràcies a les aportacions dels lectors]
Enguany s’han plantat un centenar d’arbres però encara hi ha escocells buits i molts troncs tallats a la via pública sense retirar ni substituir
En els temps que corren, d’emergència climàtica, fa molt de mal veure arbres que moren, cauen o emmalalteixen. I malauradament als carrers del municipi no és difícil topar-se amb el tronc tallat d’algun exemplar. Al carrer Maragall en poc més de cent metres hi ha vuit troncs i quatre escocells més buits, a la Rambla Pinetons també hi ha seguits cinc troncs tallats, al carrer Calvari hi ha quatre escocells sense arbre, al parc Primer de Maig sis troncs i al mateix bosquet dels Pinetons més d’una desena de pins trencats o tallats. Són alguns dels punts on més s’hi poden veure però no els únics. Hem localitzat més de 80 arreu del municipi i sabem que no hi són tots. Els hem fotografiat, els hem situat sobre un mapa i queda clar que l’afectació és generalitzada.
Trobes a faltar algun tronc d’arbre tallat o escocell buit al mapa?
Envia’ns una fotografia i l’ubicació a revistaderipollet@gmail.com i l’afegirem
[Actualització 19/05/2022]
Hi ha 89 imatges al mapa que corresponen a 90 troncs tallats o escocells buits.
– Retirem les fotografies de 6 troncs tallats que hi havia a la Rambla dels Pinetons perquè divendres, un dia després de la publicació en l’edició en paper d’aquesta notícia, van ser retirats per la brigada de jardineria. En comptes de les sis imatges dels troncs tallats hem posat una de com queda un dels llocs on hi havia tronc.
– Afegim gràcies a la participació dels lectors dos troncs tallats al Carrer Anselm Clavé; dos més a la Rambla de Sant Andreu; un tronc i dos escocells a l’entorn dels pisos del sindicat, i un tronc i un escocell al carrer Magallanes davant el camp de futbol municipal.
– Afegim gràcies a la participació dels lectors dues fotografies amb escocells buits i un tronc mort al parc Maria Lluïsa Galobart.
– Afegim gràcies a la participació dels lectors una imatge dels nous testos que estan posant al carrer Maragall per substituir arbres per arbustos.
Les causes de la tala poden ser molt variades i la seva substitució pot estar prevista o no fer-se perquè en alguns casos no es plantarà cap altre arbre en el mateix lloc si dificulta el pas o el canvi s’aturarà si hi ha previst fer obres de reforma en el carrer. Per exemple, a la Maragall els troncs tallats no es substituiran per arbres sinó per plantes arbustives. Els del carrer Sant Josep ja no es tornaran a posar per guanyar així espai a la vorera i a Verge de Montserrat s’està a l’espera de la reforma del carrer.
Des del consistori expliquen que aquest any han plantat un centenar d’arbres i que tenen previst plantar uns altres deu en els propers mesos. Entre ells hi ha els que falten al carrer Calvari, el que va caure pel vent la setmana passada al carrer Escoles o els del carrer Anselm Clavé. Caldrien bastants més per aprofitar moltes de les actuals ubicacions, omplir escocells que hi ha buits i poder contrarestar així als exemplars que es van morint.
Des de l’Ajuntament expliquen que quan s’ha de talar un arbre es deixa el tronc perquè s’assequi i sigui més fàcil després treure’l amb les arrels. A més, expliquen que així s’evita que els vianants puguin ensopegar amb el forat o l’escocell buit. El cas és que aquesta situació es pot allargar molt de temps. Cal esperar a que s’assequi i després pot costar trobar exemplars d’algunes espècies o decidir si es substitueix o no. Hi ha troncs tallats que porten més de quatre anys al carrer. Un temps molt preuat si tenim en compte que després passaran anys fins que creixin. A més ocupen espai, donen imatge de deixadesa i, com denuncien sovint alguns veïns, també poden suposar un perill pels vianants.
Per què són importants els arbres en els entorns urbans?
Els arbres són elements fonamentals per evitar la preeminència del gris a les ciutats i fer dels carrers entorns més amables i sostenibles i dels parcs espais refugi per l’estada. Els beneficis de l’arbrat urbà són molt importants i diversos:
Bons pel medi ambient: Els arbres milloren la qualitat de l’aire perquè són un filtre de contaminants en captar CO2. Augmenten la captació d’aigua de pluja perquè la retenen i redueixen així els fluxos de precipitació i l’evaporació. També eviten l’efecte illa de calor i poden arribar a reduir la temperatura entre 2 i 8ºC; redueixen la contaminació acústica i el soroll, i incrementen la biodiversitat ajudant a la creació de corredors verds entre espais naturals.
Positius per a la nostra salut: El contacte amb la natura millora la salut de la comunitat. La reducció de la pol·lució té un efecte evident en la salut física però a més la naturalització, els parcs arbrats i les zones verdes poden ajudar a reduir la sensació d’inseguretat i faciliten la creació de vincles entre el veïnat.
Revaloren l’entorn: Potser són els beneficis menys coneguts però hi ha estudis que estimen que a llarg termini la inversió en arbres suposa un retorn del triple per l’augment patrimonial i el foment del comerç. La presència d’un parc o una avinguda arbrada prop d’un immoble el revalora i augmentar el temps de passeig en carrers amb més verd fomenta el comerç de la zona.