Àngels Puntas: ‘Tot el que no ens gastem en bon menjar, segur que ens ho gastarem a la farmàcia’

Àngels Puntas és la cuinera de l’escola Martinet, i properament farà varis tallers de cuina de poques hores al Centre Cultural. El proper és aquest dissabte, 20 de desembre, i tracta sobre la cuina nadalenca. L’Àngels és de Montcada, s’ha format a l’escola Hofmann i també s’encarrega de tota la producció d’un programa de ràdio gastronòmic a Montcada Ràdio. Es dedica des de 2007 a la cuina, i es manté fidel als seus valors: la cuina saludable, amb productes de temporada i sostenibles.
Revista de Ripollet: Què podríem cuinar aquest Nadal per sorprendre la família?
Àngels Puntas: Jo sempre proposo plats tradicionals però amb una presentació sorprenent. No s’ha d’oblidar que mengem per la vista. Sobretot, també haurien de ser plats que es poguessin deixar preparades el dia anterior. A qui li toca cuinar no ha d’anar estressat a últim moment.
Amb totes aquestes característiques, hi ha molts plats que podríem preparar. A Ripollet farem un taller en el qual he optat per fer una mousse de fua d’entrant, amb un ‘crumble’. I també farem uns llagostins cruixents, amb salsa romesco. Després hi hauria un plat principal. Jo no posaria molta cosa, sinó que faria un pica-pica i el plat principal. Podríem fer el típic pollastre de nadal, o també tirar per una cosa més lleugera. Aquí a Ripollet prepararem uns pebrots del piquillo farcits de bolets, amb salsa de tòfona i parmesà. Després ja vénen els postres, amb els torrons i la xocolata, de manera que tampoc val la pena posar-se a cuinar molts plats.
RdR: Podrem aprendre aquests plats aquest dissabte?
Àngels Puntas: Alguns d’ells sí. Farem uns entrants, un plat principal i unes postres. Es poden fer mil-i-una coses. Amb un taller de dues o tres hores no tindrem massa temps, però mirarem de donar recursos per a que la gent quedi contenta. Això serà el dissabte que dius al matí, i serà una master class. Hi haurà dos tallers més; un al febrer i un al març. Un serà d’arrossos; es tractaran les varietats i les tècniques de cocció. L’altre tractarà de cuina saludable i sorprenent en 10 minuts.
RdR: En tan poc temps podem aconseguir plats sans?
A.P: Oi tant. A més, la idea és que siguin tallers participatius, on jo pugui dirigir la classe però la gent agafi davantal i ganivet i pugui posar mà a la massa.
RdR: Aquests no seran els primers tallers que organitzis. Ja tens tota una trajectòria al nostre poble.
A.P: Exacte. Havia fet bastants tallers per als pares, dins del Pla d’Entorn. Fèiem tallers de cuina amb els pares, i anàvem rotant per les escoles. També he fet alguns cursos amb adolescents en algun institut, així com altres tallers amb gent jove al Centre Cultural.
RdR: Imagino que s’utilitzen altres mètodes per ensenyar gent jove.
A.P: És diferent. Els has de despertar la inquietud per la cuina amb plats dinàmics i propers, i menjars que els cridin l’atenció. Els pots ensenyar a fer pizzes, amb una bona farina, un bon tomàquet i unes bones verdures. Els postres també els criden molt l’atenció. La veritat és que va sortir gent del taller que després ha optat per la cuina, de manera que va ser profitós.
RdR: Des de quan et dediques a la cuina?
A.P: Des de 2007. Sempre m’havia agradat a nivell amateur, però llavors vaig anar a una escola d’hostaleria, la Hoffman, on vaig aconseguir la titulació per poder ser després formadora. La vessant que més m’agrada és la de la formació gastronòmica, tenint feedback amb la gent.
RdR: Què et va fer replantejar-te la teva vida?
A.P: Jo treballava en un món totalment diferent, i mai m’aixecava amb ganes d’anar a la feina. Sempre m’havia agradat la cuina, i amb un xin-xin de Cap d’Any vaig decidir que era moment de fer un canvi per tal de sentir-me realitzada. Vaig optar pel que més m’agrada: la cuina. Des de llavors que realment estic molt cansada, perquè treballo molt i la cuina és dura, però també estic molt contenta d’haver pres la decisió.
RdR: Què me’n dius de l’Escola Hofmann?
A.P: Vaig sortir amb molt bona base. Sempre dic que les coses que he après les he après allà, amb molt bons professionals. Vaig aprendre una cuina tradicional que després pots adaptar a tota arreu: a la cuina d’avantguarda o a la meva pròpia, més aviat saludable, amb producte de temporada i sostenible. La meva tècnica és de Hofmann, però jo tinc uns valors quan cuino. A més, intento formar-me constantment. Aquest estiu he estat a la Fundació Alícia, de l’Alimentació i la Ciència. Allà investiguen constantment a nivell tecnològic sobre la gastronomia.
RdR: A la cuina també hi ha lloc per l’I+D?
A.P: Exacte, tot i que és cuina i sembla que hagi d’estar estancada, van sortint noves tècniques. El fet és compaginar la cuina tradicional amb els temps que corren. Tan vàlid és fer una pella amb el xup-xup clàssic, ja que el foc són els orígens i com a cuiners no els hem de perdre, però entre setmana la gent jove i la que treballem hem de buscar fórmules més ràpides, sense recórrer al menjar precuinat.
RdR: Potser la manca de temps ens fa acudir al menjar ràpid?
A.P: Sí, però ens hem de conscienciar que podem cuinar menjar saludable en 10 minuts. Molta gent diu que no té temps per cuinar, però té temps per mirar una pel·lícula o descansar al sofà. És important menjar saludable; tot el que no ens gastem en bon menjar, ens ho gastarem en farmàcia. El meu objectiu no és omplir panxes, sinó ensenyar a menjar per alimentar-nos.
Menús ecològics a les escoles
L’Àngels Puntas treballa com a cuinera a l’escola pública de Ripollet El Martinet. El menjar que ofereixen en aquesta escola és ecològic, 100% de proximitat i de temporada. Aquesta forma de treballar és el tarannà de l’empresa on treballa l’Àngels, companyia que també s’encarrega del servei de menjador de més de 6 escoles de Barcelona. L’Àngels, a més, s’ocupa de formar tots els cuiners d’aquesta empresa.
D’acord amb Àngels Puntas, a El Martinet i a la resta d’escoles han de fer mans i mànigues per oferir menús de qualitat i ecològics, i a la vegada complir amb els preus que marca la llei. Això no obstant, no desisteixen dels seus principis i treballen amb productes de qualitat. “No és el mateix obrir una llauna de cigrons que tenir el producte ecològic”, explica.
.
.
.