Arnau Canal: “Els veïns han de ser especialment respectuosos amb l’entorn fluvial”

Des de fa unes setmanes l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) 301, amb seu a Montcada i Reixac, ja fa patrullatge al nostre municipi. L’entitat, que treballa des del 2006 a diversos espais naturals, es dedicarà a tenir cura de la llera del riu Ripoll després de les tasques de neteja fetes darrerament i com una eina més de la recuperació de l’espais fluvial. Parlem amb l’Arnau, veí de Ripollet, sotscap operatiu de l’ADF i cap de la zona Ripollet, per saber més sobre l’entitat i sobre les feines que farà a l’entorn del riu Ripoll.
Revista de Ripollet: Què és un agent de defensa forestal?
Oriol Serra: Som agents encarregats de la vigilància dels espais naturals, forestals i fluvials. Bàsicament les ADF som entitats participades per Ajuntaments i la Generalitat de Catalunya per fer vigilància, tasques de gestió i també la primera intervenció quan es declaren incendis forestals.
RdR: Com es pot identificar un ADF?
O.S.: Som fàcilment identificables perquè portem els nostres vehicles logotipats en groc i tots els agents porten la vestimenta homologada amb pantaló verd i part superior groga també amb logotip. Se’ns veu prou bé i ens reconeixeran.
RdR: Quines feines feu?
O.S.: Fem un ampli ventall de feines. Des del patrullatge dissuasiu a l’espai natural, fins a l’actuació en incendis forestals passant per la tallada d’arbres que cauen, retirada d’impropis o escombraries, controls per evitar l’accés motoritzat allà on no es pot passar, reparacions de camins en mal estat, reparacions de punts d’aigua perquè estiguin disponibles en cas d’incendi o reg i ara a l’hivern també desbrossades per evitar focs a l’estiu.
Si durant les vigilàncies detectem incidències avisem als cossos d’agents rurals o a les policies locals i també treballem amb una plataforma de control i coordinació de les ADF per a totes les agrupacions i això permet deixar totes les incidències que anem detectant degudament registrades.
RdR: Tot això des d’una associació de voluntaris. Quanta gent sou?
O.S.: Som un total de 30 agents. Tenim sis unitats de patrullatge als diversos municipis on actuem i tenim una sala de control i coordinació.
RdR: Com us organitzeu?
O.S.: A cada municipi tenim uns punts estratègics de vigilància prioritària i uns altres habituals. Cal tenir present que les nostres patrulles treballen cada dia. Donem servei els 365 dies l’any, estem sempre oberts.
A Ripollet la prioritat és el riu i sobretot treballarem per evitar que hi hagi noves ocupacions d’horts i mals comportaments a la llera. També en les zones en naturalització ens encarregarem del reg. S’ha fet al riu una obra exquisida de recuperació i ara cal tenir cura perquè s’implantin noves espècies naturals de ribera.
RdR: Teniu molts anys d’experiència a la zona metropolitana. Quines són les principals agressions que pateix el medi natural?
O.S.: Treballem a Montcada, Santa Coloma de Gramenet, Parets i Mollet i també a l’espai fluvial del Besòs. És a dir, actuem en els espais naturals de la Serralada de Marina, de Collserola i també a Gallecs. Vam néixer al 2006 i ara estem molt contents d’incorporar també Ripollet. En general el que més ens trobem és l’incivisme i el més habitual són els abocaments irregulars. A l’estiu també els incendis forestals, un alt percentatge dels quals es deuen a negligències com ara burilles o focs d’esbarjo mal apagats.

RdR: Els incendis forestals a l’estiu i no només. El passat mes de gener ja vau actuar en un incendi a la serralada de Marina. Ens hem de preocupar per la sequera i el perill d’incendis?
O.S.: Sí, ens han de preocupar molt perquè portem uns anys 2021 i 2022 amb una mitjana de precipitacions molt per sota del que és habitual. La situació actual és molt preocupant. L’última setmana de gener va haver un incendi al parc natural a les 16h en un espai forestal i això ens indica que el bosc té un estrés hídric total per falta de pluja i la manca d’actuació forestal en els terrenys de titularitat privada, que són la majoria.
Hi ha molta càrrega de combustible al bosc i afegint la falta d’aigua la situació es converteix en una bomba de rellotgeria. Estem al febrer i en nivell Alfa 2 d’incendi, com al juliol. Si no canvia la situació, si no plou al març o abril, entrarem en una situació molt i molt crítica. Els veïns hem de tenir especial precaució per evitar ser l’inici d’un foc i causar danys irreparables en els entorns naturals de la nostra zona.
RdR: Més enllà de la precaució per evitar els incendis quina ha de ser la relació dels veïns amb els espais naturals i en concret amb l’entorn fluvial del Ripoll?
O.S.: Ha de ser especialment respectuós per no malmetre el medi natural i perjudicar els processos de naturalització que s’estan fent a la llera. Al riu sobretot cal evitar portar els animals deslligats perquè s’està fent una gran recuperació d’espècies i la presència de gossos lliures hi pot afectar negativament. Al Ripoll hi ha ara espècies que vegetals i animals que abans no hi havia. És com al Besòs, on els últims anys hem recuperat la llúdriga i la presència humana i la dels gossos poden afectar a aquestes espècies que es recuperen a mesura que millora l’estat natural. També cal evitar deixar escombraries o impropis i en general cal seguir les normes establertes i respectar les recomanacions de limitar l’accés a la llera i les limitacions d’activitats que s’hi estableixin.
RdR: Si algú està interessat en ser ADF què ha de fer?
O.S.: Que busquin el nostre contacte a la pàgina web (http://adf301.cat/) i ens ho diguin a través del correu electrònic, nosaltres ens hi posarem en contacte amb ells. Cal tenir present que som una entitat molt reglada i per ser ADF els voluntaris han de passar un curs comarcal on rebran formació sobre legislació i competències i una altra formació a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya a càrrec del cos de Bombers per aconseguir l’habilitació per fer front a incendis forestals.