Associació Cultural El Local: ‘Volíem ser punt de retrobada amb gent que ha format part d’El Local’
L’Associació Cultural El Local ha complert 20 anys i dissabte passat ho va celebrar amb una gran festa a la Plaça del Molí. Les activitats i actuacions que s’hi van realitzar van transmetre la varietat de grups, col·lectius i entitats que formen part d’aquesta associació. La propera gran fita és el Xiringo de Festa Major que, com cada any, combinarà el servei de barra i sopar amb propostes variades per dinamitzar els dies de festa.
RevistadeRipollet: Com valoreu la celebració dels 20 anys?
El Local: Encara no hem tingut temps per fer una valoració tots plegats, però estem contents perquè va venir força gent i va haver-hi bon ambient. A més, va venir molta gent del poble però també de fora, com Sabadell, Manresa, Badia, Sant Cugat, Ribes… Creiem que hem pogut assolir l’objectiu: agrupar la major quantitat de gent que d’alguna manera ha format part d’El Local durant aquests 20 anys i tots junts gaudir de la festa. És a dir, no volíem que fos una celebració només pels que formem part d’El Local d’ara, sinó que la volíem compartir amb tots aquells que han mantingut una relació al llarg d’aquest temps. Vam fer un punt de retrobament amb gent que ha format part d’El Local però se n’ha desvinculat, ja sigui perquè ha marxat a viure fora o perquè ja no té temps.
RdR: Amb aquest objectiu vau enfocar les activitats.
E.L: Sí. D’altra banda, també volíem reflectir quin tipus d’entitats treballen a El Local, per això totes elles van tenir el seu espai a la festa. Així doncs, vam fer des de tallers de nadons amb Mamicría, fins a concerts de grups ja dissolts que es van formar a El Local.
RdR: L’aniversari va ajuntar grups de música ja dissolts.
E.L: Sí, sobretot els que van tocar a la tarda, van ser concerts de grups que d’alguna manera van marcar El Local. Durant aquests 20 anys han tingut una vinculació molt estreta i la festa ha estat una excusa per reunir-los. Molts d’ells ja no tocaven junts des de feia molt de temps i han tornat a assajar només per fer un concert durant l’aniversari. La veritat és que ha estat una experiència molt maca i gratificant.
RdR: Fins i tot les paradetes tenien relació.
E.L: No eren qualsevol paradeta d’artesania o menjar ecològic. Totes elles tenien un vincle especial amb nosaltres. Per exemple, estava Altermercat, que és una cooperativa de consum que té distribució a El Local, també ARAC, la PAH, una parada solidaria de malalties mitocondrials amb la que col·laborem sovint…
RdR: De quina manera s’ha organitzat tot plegat?
E.L: Vam crear una comissió especial per la festa. Després, durant el dia de la celebració, vam comptar amb la resta de gent i col·laboradors. Va ser una jornada complexa perquè vam haver d’organitzar grups, gestionar una barra gran, coordinar activitats, rebre entitats, preparar les infraestructures i els espais… D’altra banda, també està la feina que han fet les diferents entitats pel seu compte. Les Bruixes, per exemple, van organitzar un espectacle especial pels 20 anys, ja que aquest any s’ha substituït la Nit de Bruixes per l’aniversari d’El Local.
RdR: Quants membres formen l’associació?
E.L: Hi ha diferents nivells de participació. D’una banda, tenim una comissió que s’encarrega de gestionar les activitats d’El Local i una altra d’economia que s’encarrega de les quotes dels socis. D’altra, tenim els socis de l’associació que poden participar tan de forma activa com aportant la seva quota, que és opcional a cada persona. Amb tot, som unes 30 persones que treballem de forma activa i uns 60 socis.
RdR: Com va la salut econòmica?
E.L: No massa bé. Segurament cobrirem despeses amb la celebració dels 20 anys, però no ho sabem perquè encara no hem fet el recompte. Sempre intentem no perdre diners i per aquesta festa havíem estalviat amb les activitats que portàvem fetes des del setembre fins ara per tenir una mica de coixí. De cara al Xiringo, que és la propera celebració important, el pressupost està molt ajustat. Som una entitat autogestionada i no demanem ajuda a l’Ajuntament, de manera que cada any intentem costejar les despeses del Xiringo de Festa Major amb els beneficis que ens aporta.
RdR: Tot enllestit pel Xiringo?
E.L: Gairebé. Ara estem tancant la programació i la infraestructura i els proveïdors seran com sempre. Sí que és veritat que anem un pèl tard, perquè amb la festa de l’aniversari enmig hem tingut molta feina. Tot i així, com que el Xiringo el tenim més per la mà, el procés de preparació i organització el dominem força.
RdR: L’any passat vau demanar més metres a la comissió de FM.
E.L: Sí, però no ens els van donar. Aquest any tampoc ens els han concedit. Nosaltres no els demanem perquè vulguem ser superiors o tenir prevalença sobre la resta de xiringuitos, ho fem perquè la nostra oferta és diferent: a més d’oferir servei de barra i sopar, programem activitats i concerts per dinamitzar. És per això que necessitem més espai. Partint d’aquesta base, ens agradaria que es repartís l’espai en funció de les necessitats de cada entitat i que no s’acotés la zona de xiringuitos a només un carrer.
RdR: Nous projectes en ment?
E.L: Ara n’estem gestant un que es diu Escènica. Serà una escola de teatre i arts escèniques a petit nivell que iniciarem el proper mes de gener. Els promotors del projecte són tres persones, dues han estudiat teatre i l’altra ha estudiat circ i animació. Una altra proposta que ens agradaria recuperar és un taller de memòria per a gent gran. La noia que l’anava a fer (però per ara no ha pogut) és psicòloga i fa aquest mateix taller a un centre cívic.
Els orígens d’El Local
El Local es defineix com una seu social d’entitats oberta a tothom qui tingui un projecte i necessiti un espai. El seu objectiu és dinamitzar les seves instal·lacions amb ofertes variades i proposades per gent amb inquietuds diverses.
L’associació va néixer a l’octubre del 1992 de la mà dels ‘Joves del 36’, un grup de gent jove que va iniciar el projecte promoguts sobretot per la insubmissió que hi havia aleshores. Ara les inquietuds són diferents i El Local s’ha solidaritzat amb causes diferents.
Durant un temps va adoptar el nom de ‘Via Fora!’ perquè la gestió de la barra va passar a una cooperativa que duia aquest nom. No obstant, l’organització de les activitats la va mantenir El Local, igual que altres vegades que ha cedit la barra a un extern. Ara la gestió de la barra es porta des de la mateixa associació.