Lluny del que podria semblar per la desaparició del problema de l’habitatge del discurs públic i polític l’emergència habitacional s’agreuja. Les dades oficials confirmen que aquest 2014 s’estan iniciant més processos d’execució hipotecària i que també augmenten els desnonaments. Catalunya continua sent la comunitat autònoma on s’inicien més processos, una mitjana de 44 al dia només en habitatges residencials. La PAH, Càritas, la Creu Roja i altres entitats del tercer sector estan fent la feina diària d’atenció a les persones, una tasca que s’ha convertit en una xarxa social imprescindible. Potser és menys visible “perquè tenim més instruments” explica el portaveu de la PAH Ripollet, José Villacañas, “ara ja ens coneixen i si anem al jutjat a acompanyar a una família no és com fa anys que no sabien ni qui érem”. A més s’han anat teixint relacions entre entitats, departaments de serveis socials i plataformes per tal de millorar l’assistència als afectats.
Però el problema no desapareix ni es redueix, “ara és més evident que mai que això és una estafa que les elits no volen aturar”, apunta Villacañas. Les mesures polítiques no han ajudat a reduir els casos de desnonament i l’incompliment dels acords o la no aplicació de les iniciatives anunciades i publicitades per les administracions i els governs tampoc permet aplicar solucions.
La Taula del Tercer Sector ha xifrat en 450.000 les vivendes buides que hi ha a Catalunya i en 231.000 les famílies que necessiten un habitatge a un preu assequible. Però només el 2% del parc immobiliari correspon a lloguer social. I res de veritat es fa al respecte. Sense anar més lluny al nostre municipi no hi ha notícies sobre la possibilitat de facilitar l’accés als pisos de protecció oficial dels Pinetons que continuen buits amb una opció de lloguer, ni tampoc del compromís municipal d’iniciar expedients contra els bancs que tinguessin pisos buits. I el temps va passant. I mentrestant a Catalunya més de 30.000 famílies no tenen cap ingrés i l’atur continua.
Pobresa energètica
Amb aquesta situació l’emergència va més enllà de la possibilitat de tenir una vivenda. Preocupa i molt, ara que s’apropa novament el fred, la situació de les famílies que pateixen talls del subministrament de serveis bàsics com l’aigua o la llum. La setmana passada la PAH de Ripollet va haver de sortir al carrer a manifestar-se pel cas d’una família, amb un nadó de sis mesos, a qui havien tallat el subministrament d’aigua. Es van concentrar al Centre Cultural i després de passar per un supermercat els hi van dur aigua potable. Poc després de l’acció els hi van confirmar des de Serveis Socials que li retornarien el subministrament a través d’un comptador solidari.
ILP de mesures urgents
Davant la incompetència demostrada de les administracions públiques per solucionar la situació des de la PAH, l’Al·liança contra la pobressa energètica i l’Observatori dels Drets Econòmics i Social s’ha tramitat una iniciativa legislativa popular, acceptada a debat recentment al Parlament, on es proposen mesures contra el sobreendeutament, els desno- naments i la pobresa energètica. Proposen que l’administració garanteixi els serveis bàsics en casos de vulnerabilitat com a mínim durant tres anys, l’activació d’un lloguer forçós per evitar desnonaments i mesures per pactar pagaments dels deutes.
Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies