C. Biosca: ‘La idea era fer un llibre bàsic, que ajudi a prendre consciència sobre la salut’
Clara Biosca treballa al CAP Pinetons com a metgessa. Durant una temporada va formar part d’una associació internacional de medicina i a partir d’una reunió a Atenes va començar a investigar sobre Hipòcrates, el pare de la medicina. Aquest estudi va ser la llavor per portar a terme el llibre ‘Camins de Salut’, una espècie de guia de recursos per viure una vida més saludable a partir d’uns senzills principis amb més de 2.000 anys.
.
.
Revista de Ripollet: Com neix la idea?
Clara Biosca: D’ençà que vaig estudiar la carrera a l’Hospital Clínic de Barcelona, sobretot quan estudiava les malalties, sempre he tingut el pensament que no és normal que hi hagi tantes malalties i que hi ha d’haver més maneres perquè la gent torni cap a la salut. A poc a poc he anat trobant eines. Durant un temps vaig participar amb Reformed, una associació internacional sobre medicina que busca regular les activitats sobre la salut. En una reunió que van organitzar a Atenes m’havia de preparar una conferència i vaig preparar-me-la sobre Hipòcrates, el pare de la medicina, i a partir d’això vaig començar a encaixar totes les peces d’allò que sabia. Em vaig centrar en els quatre principis d’Hipòcrates. Primer vaig fer la conferència d’Atenes i després una altra a l’Hospital de Terrassa. Va agradar molt. Veient l’acollida vaig plantejar-me fer un llibre. Com conec a molta gent que domina sobre diversos àmbits de la medicina vaig demanar a diferents professionals si podien ajudar-me a escriure un llibre.
.
RdR: La conferència va ser la llavor?
RdR: La conferència va ser la llavor?
C.B: Amb la conferència dels treballadors de l’Hospital de Terrassa van entendre la idea i els va agradar molt.
.
RdR: Parleu de recursos infinits per una vida més saludable. Quins són aquests recursos?
C.B: Van en consonància amb els principis d’Hipòcrates. Un dels principis parla de la importància del medi ambient i dels factors ambientals perquè poden afectar a la salut. En la nostra època el més dramàtic són els tòxics ambientals que produeixen més del 80% dels càncers. Ens hem de protegir mentre els governs segueixen de braços plegats. L’altre és la relació entre el cos i la ‘psique’. Moltes vegades els metges descuidem això i no s’està treballant prou bé. Qualsevol mal físic incideix sobre la ‘psique’ i viceversa.
.
RdR: Quins són els altres dos principis?
C.B: El primer de tots és que la salut és un estat d’equilibri. Quan hi ha desequilibri hi ha malaltia. Nosaltres el que diem és que cal fixar-se bé, per exemple cuidar la son. I el quart diu ‘Vix natura medicatrix’ que es refereix al poder curatiu innat de la natura i de l’organisme.
.
RdR: Quins passos hem de seguir per portar a terme aquests principis?
C.B: Primer de tot cal cuidar l’alimentació. Ens estem intoxicant molt. No és bo cuinar amb el microones perquè l’aliment perd capacitat de nodrir-nos. Evitar al màxim aquells aliments amb tòxics. També cal cuidar l’estrès. Ens està fent molt de mal. Vigilar bé el descans i intentar dormir sis o set hores. Resoldre les relacions que no funcionen i no acumular conflictes. Ara mateix hi ha moltes eines psicològiques per aconseguir-ho. I també cal estar en contacte amb la natura.
.
RdR: Com va ser la coordinació del llibre?
C.B: La coordinació del llibre ha estat un treball llarg. Tenia la idea de fer un llibre bàsic sobre salut i vaig contactar amb diferents professionals especialitzats en diferents àmbits. En total són quinze capítols. Quan tothom em va donar la seva part vaig acostar-ho a l’Editorial Pagès. L’editor em va tombar l’original perquè era massa llarg i calia resumir-ho i que tinguessin certa coherència. L’equip em va donar permís per preparar-ho. Llavors he estat dos anys, a poc a poc, refent els capítols. La segona vegada que vaig presentar el llibre el van acceptar i van dir que estava fet amb molta cura, justament per això creien que funcionaria i així ha sigut, anem per la segona edició.
.
RdR: A partir del llibre neix l’associació Salut Desperta?
C.B: Neix en paral·lel. Molts dels professionals que han treballat amb el llibre ja tenien la intenció de crear-la. Aquesta associació està molt relacionada amb el llibre. Té dos objectius: fer que els quatre principis d’Hipòcrates siguin Patrimoni de la Humanitat i fer de pont entre la medicina convencional i la integrativa.
.
RdR: Què és la medicina integrativa?
C.B: En 2008, aquí a Catalunya, la consellera de salut va fer una enquesta per posar en ordre les teràpies complementàries. Les conclusions va ser que un gran percentatge de la població coneixia aquest tipus de medicina i estava molt contenta amb ella. L’estudi es va presentar a Madrid per tal de regular aquest tipus de medicina però es va tombar. Ara fa poc el Parlament de les Canàries ha recollit aquesta idea emmirallant-se en els models mèdics de països com França o Suïssa. Amb això les Canàries a aprovat la llei de medicina integrativa. La medicina integrativa vol dir integrar la medicina complementària dins del que seria la medicina al·lopàtica. Per exemple integrar certes dietes amb pacients amb càncer. Aquesta és la direcció d’Europa.
.
RdR: La feina és donar-li la importància que li correspon a la medicina integrativa?
C.B: La medicina convencional ens ha aportat grans avenços i ens ha ajudat a arribar fins aquí però cal buscar en altres camins i ajudar per seguir avançant i treballar les dues conjuntament.
.
.