Castillejo: ”L’objectiu és tenir una empresa que gestioni molts serveis ara contractats”

El govern va començar a concretar al ple de juny una de les seves prioritats: les municipalitzacions. Es va aprovar de forma inicial la creació de l’empresa pública ‘Genera, mitjà propi Ripollet SL’ i l’activitat econòmica del servei de neteja d’edificis municipals, el primer servei que es vol gestionar directament des d’aquesta empresa pública.
En aquests moments l’Ajuntament paga més d’un milió d’euros cada any, en concret 1.108.886, a l’empresa Servicios Especiales de Limpieza (SELSA), pertanyent al grup Fomento de Construccions y Contratas per la neteja dels edificis. Hi treballen 49 persones, la majoria dones amb contracte de fixes discontinues. En la memòria presentada al ple es justifica que la nova empresa serà viable i que el primer any hi hauria un estalvi de 9.460 euros, és a dir, un 0,85%. “Té poc sentit ara aquesta municipalització per l’estalvi econòmic”, reconeix la tinent d’alcalde, Pilar Castillejo. Però justifica la decisió de fer-ho mirant més enllà. La municipalització hauria de permetre estalviar el 21% que ara es paga d’IVA i el percentatge corresponent al benefici empresarial. És a dir, més de 250.000 euros però el primer any no serà així perquè en haver de crear l’empresa s’han de tenir en compte les despeses d’estructura que això suposa. És a dir l’empresa pública subrogarà tota la plantilla, “amb les mateixes condicions laborals que tenen ara, com marca la llei”, diu Castillejo, però també haurà de contractar un gerent a jornada completa, una administrativa a mitja jornada i assessorament jurídic també a temps parcial. Això i el lloguer de la seu de la nova empresa, que serà un espai del PMO, fan que el benefici econòmic calculat pel primer any sigui gairebé insignificant.
.
Més serveis a l’empresa
“Els beneficis econòmics augmentaran quan l’empresa incorpori més serveis”, explica Castillejo. La intenció és que aquesta mateixa empresa incorpori la neteja del poliesportiu, que ara es fa amb un contracte diferent al de la resta d’edificis municipals i que l’any vinent es pugui afegir també el servei d’aigua. Si és així els beneficis creixeran perquè es comparteixen les despeses estructurals i augmenta l’estalvi per l’IVA. Serà llavors “quan podrem canviar les condicions de feina dels treballadors”. Castillejo explica que la intenció del govern és “crear una empresa que permeti reduir els nom- brosos contractes petits que ara tenim, per exemple alguns de manteniments”. Es tracta d’una forma d’estalviar diners però també de millorar el control i la gestió dels serveis. “Ara hi ha tants contractes que també es fa molt difícil fer un bon seguiment dels serveis” explica Castillejo, “amb la municipalització estem lligant moltíssim el control públic dels serveis”. Un control que exercirà directament el ple municipal, que fa de junta de l’empresa, i el consell d’administració, on està previst que hi hagi regidors i representants del món empresarial, de l’àmbit social i dels treballadors.
.
Sense pacte garantit
La previsió del govern és que el servei de neteja ja funcioni a càrrec de la nova empresa al febrer o març de 2018 i que també a l’inici del proper any estigui ja enllestit el projecte per a la municipalització del servei d’aigua.
Per aconseguir-ho necessitaran el suport d’altres grups del ple i de moment “no el tenim assegurat”, afirma Castillejo, “però sabem que hi ha grups que entenen que és un objectiu social i sabem que no ho veuen amb mals ulls”.
.
.