Castillejo: “Una majoria silenciosa s’està esforçant en fer el canvi”

Dos mesos després que es comencés a implantar el Ripollet Aporta la tinent d’alcalde, Pilar Castillejo, valora com va el procés, resol dubtes comuns i explica algunes de les novetats previstes.
RdR: Com valores els primers dos mesos amb el Ripollet Aporta en desplegament?
Pilar Castillejo: El que hem fet és posar el nou sistema al sector dels Pinetons però encara no està implementat del tot, manca tancar el contenidor d’orgànica. L’agost ens ha servit per donar molta informació als veïns que hi havia i també per acabar d’ajustar diversos aspectes. I passada Festa Major comencem implantació a la resta de sectors. Aquest cap de setmana ja hem retirat contenidors al sector centre.
RdR: Per què està sent tan lent?
P.C.: Perquè vam decidir consolidar que tothom, veïns i comerços, tingui tota la informació i el material necessari abans de fer el canvi. La previsió que fèiem era potser prioritzar el fer-ho ràpid i després vam canviar a prioritzar que volíem que tothom tingués la informació. Això és més lent. S’ha d’entendre que estem en una fase de transició entre dos sistemes i que implica un canvi d’hàbits i això pot anar generant problemes.
RdR: Què es desprèn de les dades de recollida a Pinetons?
P.C.: Tenim dades però no es poden donar perquè el sistema està a mitges. I tenim només de Pinetons però les anteriors són de tot el municipi, no són encara sòlides ni comparables. Però els números que veiem són molt bons i van en la línia que esperàvem. Podem dir que la millora del percentatge d’orgànica respecte el total va bé i s’ha millorat la separació d’envasos. Crec que els objectius que buscàvem els acabarem assolint però això se sabrà quan el sistema estigui implementat del tot i després d’un temps d’ús.
RdR: I més enllà de les dades quina sensació tens de la rebuda i la participació?
P.C.: La meva sensació és que hi ha poca gent en contra que fa molt de soroll. Però la majoria silenciosa dels veïns està fent un esforç per adaptar-se a aquest nou sistema. I d’aquesta gent ens trobem que hi ha qui té dubtes sobre la separació, sobre on deixar la bossa i altres aspectes que potser no s’han explicat del tot però estan fent el canvi.
RdR: L’ús de les àrees d’emergència és el previst?
P.C.: Sí, a Pinetons està sent com esperàvem i aquest test també ens ha servit per introduir millores en la resta d’àrees.
RdR: S’han resolt tots els problemes en la distribució de les targetes?
P.C.: Creiem que en la major part està solucionat però abans de tancar els contenidors avisarem i quan es decideixi tancar serà perquè estem segurs que es pot fer un ús universal. Falta, això sí, una part de distribució de targetes a Pont Vell i Tiana.
RdR: I ja s’ha repartit tot l’utillatge?
P.C.: Encara estem fent això, estem acabant. A Tiana Pont Vell s’està fent la part domiciliària i al nucli estem repartint als comerços dels sectors que falten i en habitatges també en aquells casos que no s’ha trobat als veïns.
RdR: Quina previsió de calendari teniu pels següents passos?
P.C.: És difícil posar dates. Però preveiem que en properes setmanes es retiraran els contenidors del sector que falta, cap a l’octubre, i després seguirem per Pont Vell. Anirem avisant amb anterioritat de la retirada de contenidors i també del tancament del contenidor d’orgànica. Una altre pas previst és deixar de recollir les bosses que estiguin al carrer quan no toca. Els operaris d’Urbaser no se les emportaran i enganxaran a les bosses uns adhesius avisant de l’error tan sigui pel dia com per la fracció.
RdR: Ens hem d’acostumar a veure bujols comunitaris o d’establiments tot el dia a la vorera? Quina és la norma?
P.C.: S’han de deixar fora el menys temps possible. S’han de treure abans de la recollida i s’han de retirar després. Si la recollida és nocturna es poden treure al matí següent i si és diürna, en el cas dels comerços que es fa també al migdia, doncs es pot tornar a entrar quan obrin a la tarda, per exemple.
RdR: Alguns establiments no tenen espai dins i els estan deixant al carrer.
P.C.: En la recollida comercial estem donant moltes solucions personalitzades però si són gran generadors han de tenir espai. Bars i restaurants tenen l’obligació de tenir una gestió de residus correcta fent separació i hem estat buscant solucions però és responsabilitat seva tenir com fer-ho.
RdR: Les bosses dels veïns també estan generant problemes en alguns casos.
P.C.: La norma general és que la bossa no ha de molestar el pas dels vianants. Si la vorera és ampla, no hi ha molts problemes s’ha de deixar a la banda de calçada o arbres per deixar lliure les façanes, que són la referència pels invidents. Si la vorera és estreta demanem als veïns que deixin les bosses en les entrades dels edificis o espais comunitaris i si això no és possible s’han pintant zones a les calçades intentant no perdre places d’aparcament.
RdR: I quan es donen grans acumulacions de bosses?
P.C.: És semblant al problema que tenien abans els veïns que estaven al costat d’una bateria de contenidors. Amb el nou sistema l’afectació és menor perquè és només uns dies i unes hores i no d’orgànica, que és el que fa pudor. Ara per resoldre les grans acumulacions els educadors estan informant per les nits als veïns. Expliquen que les bosses s’han de deixar a la porta de la pròpia comunitat i no en altres.
RdR: Per què cal activar la targeta si volem fer ús de les bústies de tèxtil sanitari?
P.C.: Perquè és una excepció. La fracció resta té recollida un dia per setmana però s’habiliten aquestes bústies per aquelles persones que generen una part de la fracció resta que no es pot deixar a casa durant una setmana. Si estiguessin oberts per tothom es faria servir com un contenidor de resta.
RdR: On es poden recollir més bosses?
P.C.: A l’Oficina del Ripollet Aporta al carrer Maragall que ha ampliat horari. Ara obre de 9 a 14h i de 16 a 20h. De moment ho mantenim centralitzat però més endavant es possible que s’obrin nous espais i, de fet, hi ha espais que s’han ofert a fer-ho.
RdR: Encara hi ha massa gent que no separava i ara té dubtes. On els poden resoldre?
P.C.: Hem detectat aquests dubtes i reeditarem el tríptic que vam enviar i per a residus concrets adrecem a la web residuonvas.cat.