Centre Ocupacional ASPASUR: ‘El teatre els dóna la possibilitat de fer tot allò que no poden fer. No tenen límits’

Tot sovint els membres del Centre Ocupacional Aspasur , pertanyent al Grup Catalònia, fan el salt als escenaris i ens fan passar una bona estona als qui acudim a veure’ls al teatre. Aquest cop ens sorprenen a tots amb Emocions, una obra que posa de manifest com canalitzar i superar sentiments com la por. Actuen al Teatre Auditori el proper divendres 13 de febrer. Noèlia Alcaraz, treballadora social al Grup Catalònia, ens parla de l’obra i de la labor de reajustament social i personal que porta a terme Aspasur.
RevistadeRipollet: Tenim uns veritables artistes a Aspasur, oi?CentreOcupacionalAspasur: La veritat és que sí. El Centre Ocupacional porta fent teatre des de 1986, o sigui que portem gairebé 30 anys. És una activitat que a poc a poc s’ha anat consolidant. Tothom qui hi participa, tant monitors com els nois i noies, estan molt bolcats amb l’obra de teatre i el que significa. El més bonic és que són ells mateixos qui són els protagonistes. Ells també decideixen el guió, com es fa, els vestuaris, tot. Treballen conjuntament amb els monitors, que s’encarreguen de monitoritzar l’activitat, però són ells qui personalitzen i acaben de definir l’obra de teatre en si.
A més, es parteix des del compromís. La gent que fa teatre és gent molt compromesa amb els seus companys.
RdR: En el cas d’Emocions, com han treballat els membres d’Aspasur per definir l’obra?
C.O.A: Normalment els temes giren segons els anys. Aquest any s’ha parlat molt de les emocions. El que intentem és que ells estiguin sensibilitzats amb la societat, i els problemes que hi ha. En la mesura de les seves possibilitats, volem que siguin el més actius possible i que ho reflecteixin de la seva manera. A més, hi ha determinades emocions que són les grans oblidades. Coneixem les emocions més divertides, però reprimim aquelles que ens fan patir i que no volem dins la nostra vida. L’obra de teatre és una reflexió de tot això. No hi ha emocions bones i dolentes, sinó que totes s’han d’experimentar. A l’obra mostrem com canalitzar-les.
RdR: De quines emocions oblidades parlem?
C.O.A: Una de les emocions que més impacta dins l’obra de teatre és la por: una força que t’impedeix fer moltes coses i no et deixa obrir-te. Aquest sentiment queda representat per una artista que et fa que t’entri el pànic cada cop que la veus. La fúria també té molta força. Totes aquestes emocions es poden canalitzar i les podem treballar. També les podem superar. Dins l’obra hi ha superherois que ens ajudaran.
RdR: Tal com el teatre ajuda els membres d’Aspasur.
C.O.A: El teatre per a nosaltres és una feina d’inclusió social. A nivell personal, per a ells, el teatre els aporta el fet de poder encarnar rols que a la seva vida no tenen. Aquests rols els permeten imaginar i tenir il·lusions, sense cap tipus de censura ni l’estigma del “tu no ho pots fer”. Dins del teatre tot es pot fer. Després està la gratificació que se sent quan s’acaba l’obra de teatre, així com el reconeixement de l’esforç que fan tot l’any. En aquest sentit, sobretot quan es treballa dins l’àmbit de la discapacitat, tendim a tot allò que no poden fer. El teatre els dóna la possibilitat de fer totes les coses que no poden fer. No tenim límits.
RdR: A part del teatre, quines activitats es poden realitzar?
C.O.A: Nosaltres som un centre ocupacional, on tenim a nois que no tenen capacitat laboral. Per això treballem amb dos grans objectius. Per una banda, busquem el reajustament personal i social. Per altra banda, apostem per una petita feina laboral, però que aquesta feina laboral no sigui productiva. Quant al reajustament personal i social, treballem a través de sis àrees: comunicació, psicomotricitat, esports, creativitat, laboral i música. En totes es treballa des del nivell més baix fins al més alt. Per exemple, quant a comunicació, el nivell més alt es basa en formar-se en programes de ràdio i les revistes.
RdR: Són ells qui decideixen què fer?
C.O.A: Exacte. Això és el més important. Es treballa molt el tema de l’autodeterminació i que ells puguin decidir, amb el compromís que mantinguin l’activitat durant un any. Un cop passat aquest temps, ens tornem a asseure a decidir què fa cadascú. Pensa que quasi totes les activitats, a més, es fan dins la comunitat. Hi ha gent que va a fer parcs i jardins. D’altres van a la biblioteca i d’altres a l’hivernacle. Aquesta és la millor manera de treballar la inclusió social i que ells siguin ciutadans actius. Els donem eines per a que ells es puguin desenvolupar dins la comunitat.
RdR: Com va anar l’obra a Cerdanyola?
C.O.A: Vam omplir el teatre! L’obra de teatre de Cerdanyola que es fa per les famílies ha sigut tot un èxit. Hem tingut una mica més de dificultats amb l’obra que representarem per als instituts de Cerdanyola. També és veritat que vam promocionar molt tard l’obra de teatre.
RdR: A Ripollet, però, èxit de convocatòria?
C.O.A: Sí. Fem l’obra el 13 de febrer per a tothom, i el 17 per a les escoles. Vindran col·legis com el Tatché, l’Anselm Clavé, l’Escursell i el Tiana. Aquest any també participa l’escola Anunciata. A més, les escoles també poden venir al nostre centre i treballar la diferència. De fet, el més important és que es treballi la diferència des de ben petits. Solen venir nens de 8 anys. Al principi estan cohibits, ja que no estan acostumats. Després, però, es fa alguna activitat conjunta i tots acaben sent col·legues. És un moment molt emotiu.
Fills del Sol
El centre ocupacional Aspasur de Ripollet forma part del Grup Catalònia, una entitat privada que agrupa quatre associacions sense ànim de lucre que comparteixen un objectiu comú: atendre les persones amb discapacitat intel·lectual, malaltia mental, trastorn de conducta o problema social associats.
El grup es mostra molt actiu durant tot l’any. El passat 2 de novembre, per exemple, van acabar els Jocs Special Olympics Barcelona-Calella. La delegació de 41 esportistes i 9 entrenadors del Grup Catalònia va assolir 19 medalles: 10 d’Or, 6 de Plata i 3 de Bronze, en les modalitats d’handbol, petanca, atletisme i gimnàstica artística. A més, l’entitat celebra els seus 25 anys, motiu pel qual han gravat “Fills del Sol”, un emotiu vídeo musical que mostra la vida dins del Grup Catalònia.
.
.