Cristina Carod: “Les Urgències han quedat petites, la manca d’espai és incòmoda”

Està sent un altre hivern de col·lapse al servei d’urgències de l’Hospital Taulí de Sabadell. Durant la campanya de la grip el volum de persones ateses al servei augmenta més d’un 30% i a començament d’any s’ha arribat alguns dies a superar els 530 malalts, quan la mitjana durant tot l’any està per sota dels 380.
Entrevistem a la doctora Cristina Carod, directora executiva de l’Hospital de Sabadell i el doctor Gilberto Alonso, director del servei d’Urgències.
.
Revista de Ripollet: Quina és ara la situació a les Urgències?
.
Revista de Ripollet: Quina és ara la situació a les Urgències?
Gilberto Alonso: Es va normalitzant però aquesta setmana passada encara vam tenir un repunt important. Notem que ja ha baixat l’afectació de la grip però el fet que faci fred encara porta molta gent. Hem registrat dies de 420 o 430 pacients, inclús en dies de la setmana que no és tan habitual.
.
RdR: Es mantenen llavors les mesures extraordinàries de la campanya d’hivern?
Cristina Carod: Sí, es mantindran activats els recursos del PIUC (Pla Integral d’Urgències a Catalunya) fins el 31 de març. Aquest any hem habilitat 14 llits més a l’Albada i 12 que hi havia al servei d’oftalmologia, que hem pogut traslladar a Santa Fe.
.
RdR: Quin és el temps d’espera mig d’un pacient a les urgències?
G.A.: L’espera depèn molt de cada cas. Sabem que el servei d’urgències pateix de problemes estructurals però no tenim un problema d’espera greu per a la primera assistència. Tampoc el tenim per als casos més greus, aquí els qualifiquem de l’1 al 5 de més a menys urgència i de l’1 al 3 tenim temps correctes.
.
RdR: La percepció dels pacients és que hem d’esperar massa.
G.A.: Es dóna també un cas de crisi d’expectatives. Els pacients menys greus pensen sempre que pel que tenen haurien d’acabar ràpid però el cert és que en un servei d’urgències hospitalàries són els últims. L’afluència a les urgències té dos pics molt marcats, al migdia i a mitja tarda, això fa que algun dia a les 19h arribem a tenir unes 150 persones al servei. Si a més comptem amb l’arribada d’unes 130 ambulàncies durant el dia, és difícil tenir l’espai adequat per atendre aquesta afluència.
.
RdR: L’espai és un dels problemes del servei?
C.C.: Les urgències actuals han quedat petites. Amb els mateixos punts d’atenció que tenim ara, necessitaríem 3.000 metres quadrats. Amb l’ampliació prevista podrem fer també remodelació a urgències per millorar això. La manca d’espai actual suposa una gran incomoditat pels professionals i també pels propis pacients, fet que empitjora l’experiència a les urgències.
.
RdR: També hi ha un problema de manca de llits on derivar?
C.C.: Només un 12 o 13% dels pacients d’urgències passen a ingrés. És una taxa normal. Però amb l’ampliació tots aquests aspectes es podran millorar.
.
RdR: Encara hi haurà un altre hivern abans de l’ampliació.
C.C.: Les obres no estaran acabades, és cert, però potser ja s’ha pogut habilitar algun nou espai i podem gaudir d’alguna millora.
.
.
El projecte d’ampliació, amb un pressupost de 5,2 milions d’euros, s’acaba d’adjudicar. Està previst que les obres, que tindran una durada de 15 mesos, comencin a l’abril. Es faran dues noves plantes damunt de les urgències actuals. Es guanyen gairebé 2.000 metres quadrats que es destinaran a llits de curta estada. Aquest espais han de servir per reorganitzar també les urgències.
.
RdR: Cada cop hi ha més pacients a Urgències.
C.C.: Portem tres anys que pugen les urgències, malgrat que també augmenten els recursos dedicats a les urgències als CUAP (Centres d’Urgències d’Atenció Primària).
G.A.: És cert que s’ha notat una disminució dels pacients menys greus. També cal deixar clar que només hi ha problemes d’espera a les urgències mèdiques, aquí també oferim serveis d’urgències de cirurgia, oftalmologia o pediatria, entre d’altres, i en aquests no hi ha espera. Però dins la urgència mèdica ens trobem cada cop amb un malalt més complex. Venen més malalts crònics complexos o plurimalalts que potser no haurien de ser tractats a les urgències mèdiques si tinguessin millors sistemes de cures i acompanyament o també si hi hagués un hospital de dia de crònics, que és un projecte en el qual ja estem treballant. Estem entomant molta part social. Potser no és una quantitat de persones important però qualitativament sí és important perquè necessiten moltes atencions.
Llistes d’espera per operacions, proves diagnòstiques i especialistes
Més enllà de les urgències també preocupen a la ciutadania les llistes d’espera. Al desembre hi havia esperant per fer-se una colonoscòpia al Taulí 892 persones, els temps mig que hauran d’esperar és 197 dies. Per ser atès pel traumatòleg esperen 3.493 persones i hauran d’esperar una mitjana de 149 dies. Més encara esperaran els que han d’anar a l’uròleg, 323 dies.
Més enllà de les urgències també preocupen a la ciutadania les llistes d’espera. Al desembre hi havia esperant per fer-se una colonoscòpia al Taulí 892 persones, els temps mig que hauran d’esperar és 197 dies. Per ser atès pel traumatòleg esperen 3.493 persones i hauran d’esperar una mitjana de 149 dies. Més encara esperaran els que han d’anar a l’uròleg, 323 dies.
.
RdR: Estan satisfets amb les llistes d’espera?
C.C.: No. Ens agradaria poder complir els terminis i estem fent molta feina. Les llistes d’espera estant millor que fa 3 o 5 anys. S’ha millorat en les llistes quirúrgiques, però encara tenim malalts de més d’un any i ens agradaria no tenir-ne.
.
RdR: Han millorat les quirúrgiques però empitjoren les dels especialistes.
C.C.: Les llistes d’espera per especialistes són llistes “brutes”, vull dir que hi ha persones que no estan esperant per a la primera visita. És evident que amb més recursos tindríem menys espera però també cal fomentar les visites virtuals des de la primària, és a dir que sigui el metge de família qui consulti a l’especialista. Amb això millorarem. Però cal tenir en compte, per exemple, que ara atenem 600 visites de traumatologia cada mes, és una xifra molt elevada. Hem de seguir treballant en la millora de la primària.
.
Cristina Carod: “Cal un recurs amb més capacitat resolutiva però potser no cal un nou hospital”
Durant tota la conversa tant Carod com Alonso apunten que cal empoderar l’atenció primària i dotar de més recursos als CUAP. També consideren que els ciutadans haurien de confiar més en aquests serveis d’atenció mèdica.
.
RdR: Com veu la reivindicació d’un nou hospital, el promès Ernest Lluch, que doni servei a municipis com Ripollet, Cerdanyola o Montcada? O l’Hospital General?
C.C.: No sóc la persona adient per respondre aquesta pregunta. Però el cert és que no se si és la solució. És evident que es necessita un recurs amb més capacitat resolutiva, tecnològica i de qualitat a la zona però potser no cal que sigui un nou hospital amb llits i habitacions, potser no cal si s’enforteix el CUAP, ubicat al CAP II, i s’amplien els serveis que ofereix, podent fer més proves diagnòstiques i inclús algun tipus d’intervencions quirúrgiques i tenint alguns llits de curta estada.
.
.
Des de fa 1 setmana i fins a nova ordre sha tret un metge de les guàrdies d’Urgències (les mateixes que estan col·lapsades) rematant ja del tot la capacitat del servei per a poder atendre malalts. Podreu comprovar la ràtio de metges-pacients d’urgències a les guàrdies mèdiques i comparar-les amb qualsevol altre Centre similar? Gràcies