Daniel Gómez: ‘El concurs suposa un repte i és productiu, perquè aprens molt’
És un jove de 24 anys d’Esplugues de Llobregat i ha estat la primera vegada que es presenta al concurs de Curts Express de Ripollet. Un amic i ell formen ‘El Grupo’, els guanyadors del primer premi de 300€ amb la creació ‘El vampiro Chema’. La trama simula un fals documental sobre un jove vampir que intenta adaptar-se a la societat. Les premisses de la 6a edició dels Express, a més de gravar i editar el curt en un sol dia, van ser que la temàtica fos de vampirs, que hi aparegués un cor de vaca i la frase ‘Siempre nos quedará Cuenca’.
RevistadeRipollet: Qui formeu ‘El Grupo’?
Daniel Gómez: Som dos guionistes, un de Sant Feliu de Guíxols i l’altre d’Esplugues, que ens vam conèixer fa tres anys cursant un màster de guió. Vam començar gravant vídeos per Internet i, com que la cosa anava bé i vam tenir bona acollida, vam decidir començar a presentar-nos a concursos d’aquest tipus, és a dir, en format de curtmetratge. No ens animem amb produccions més grans perquè no tenim ni el material ni l’experiència suficient. Mica en mica.
RdR: I la resta d’integrants que apareixen al curt?
D.G: Són col·legues que han volgut col·laborar amb aquest curt, però més de forma esporàdica. Ho han fet perquè són amics i s’ho passen bé donant-nos un cop de mà. Els membres que organitzem ‘El Grupo’, però, som només dos.
RdR: Com us vau assabentar que es feia un concurs d’aquest tipus a Ripollet?
D.G: Quan fèiem el màster vam estudiar amb un company de Ripollet que ja havia participat en algunes edicions del concurs. Va ser ell el que ens va proposar de presentar-nos, perquè va creure que encaixàvem molt bé en el format. De fet, el tipus de format i d’humor que hem utilitzat pel curt del concurs són molt semblants als que fem servir pels nostres vídeos.
RdR: Us esperàveu guanyar?
D.G: Gens! No ens ho esperàvem per res i la veritat que ens ha fet molta il·lusió, sobretot perquè hi havia curts amb força nivell.
RdR: Així creus que el nivell ha estat alt.
D.G: Sí. Tens vuit hores per tenir una idea, gravar-la i muntar-la, i la veritat és que tots els participants han treballat molt bé per presentar una producció amb cara i ulls.
RdR: Com ha estat el procés de creació de la història?
D.G: A les 9.30h del matí ens han donat les bases del concurs i hem anat a un bar a fer una pluja d’idees col·lectiva. Ens hem exprimit força el cervell perquè no volíem fer la típica història de vampirs i volíem presentar quelcom que destaqués i cridés l’atenció. La idea del fals documental ens ha semblat molt bona, sobretot perquè hem pensat que no se li ocorreria a massa participants. Després hem començat a gravar i després de dinar hem fet el muntatge per presentar-lo abans de les 19h.
RdR: Com que tots sou de fora, on heu editat el material?
D.G: (Riu) Doncs hem anat a un bar i ho hem fet tot des d’allà. Ha estat una situació bastant còmica i estressant, però a la vegada molt divertida. El muntatge és molt tècnic i sempre és minuciós. Li has de dedicar el seu temps, perquè depèn molt de que la teva primera idea agafi la forma que t’agradaria i condiciona a que el resultat sigui millor.
RdR: Què creus que ha fet el vostre curt guanyador?
D.G: Potser, com que ja portem tres anys gravant, tenim experiència en gravar i editar material en molt poc temps. A més, sempre intentem cuidar-ho tot molt a nivell tècnic, varietat de plans, que el volum del so sigui adient i no peti… Suposo que aquests detalls influeixen. D’altra banda, imagino que també deu haver fet gràcia (riu).
RdR: Quin equip tècnic heu utilitzat?
D.G: Molt casolà. Una càmera de vídeo i un ordinador portàtil que qualsevol es pot comprar en una botiga o centre comercial. No tenim un equip de massa qualitat, però tampoc és l’objectiu d’aquest tipus de concursos i això està bé, perquè obre les portes a més participants.
RdR: Creus que les premisses eren gaire difícils?
D.G: Sí. Fàcil no ho eren gens i trobar una història on lligar-ho tot amb sentit ha estat complicat. No obstant, és aquí on hi ha el repte i també fa molta gràcia veure què se li ha ocorregut a l’altra gent amb les mateixes pautes. Això és el que diferencia i enganxa del concurs.
RdR: Què teniu pensat fer amb els 300€ del premi?
D.G: Ho volem invertir en ‘El Grupo’ i, més endavant (ja que suposa un cost econòmic important), poder comprar una càmera de millor qualitat per poder fer els vídeos.
RdR: És la primera vegada que us presenteu als Express de Ripollet, però us heu presentat a concursos similars?
D.G: Fa uns dos mesos ens vam presentar al Freak Express, que és un concurs de curtmetratges de Cerdanyola que s’ha de fer en 24 hores. Vam guanyar el primer premi i també el premi del públic, així que ens va motivar moltíssim de cara a nous concursos. És molt similar a aquest, però la intenció del curt és molt més explícita i et demanen que sigui d’humor freak.
RdR: Repetireu l’any que ve?
D.G: Segur. Ha estat molt divertit i al cap i a la fi ens és igual guanyar. L’experiència és molt divertida i, una vegada has acabat, et sorprens de la quantitat de coses que has fet en vuit hores. El concurs suposa un repte i, guanyis o no, jo crec que tots els participants hem après molt.
‘El vampiro Chema’
En Chema és un jove que es transforma en vampir per transmissió sexual. El curt, que simula un fals documental, explica com és el dia a dia d’aquest vampir amb molts tocs d’humor i introdueix personatges com el dentista del vampir, els seus peculiars pares, amics i fins i tot veïns.
Com a curiositat, la premissa del cor de vaca que exigia el concurs com a objecte és realment un cor de conill, perquè no van poder trobar-ne enlloc. Per a que no es notés, fingeixen que en Chema només pot menjar cor trossejat, ja que li estan sortint els “ullals del seny”.
Per veure més gags d’aquest grup, es pot donar un cop d’ull al seu canal de Youtube (youtube.com/elgrupotube). Hi pengen peces d’humor absurd sobre la vida quotidiana, intentant mostrar sempre la cara satírica i absurda de l’entorn que ens rodeja.