Diables de Ripollet: ‘Va arribar el punt en què vam necessitar una bèstia que ens distingís com a poble’
El proper diumenge, 26 d’octubre, els Diables de Ripollet celebraran el 15è aniversari del Poll Foll, en una jornada plena d’activitats que ha mobilitzat bona part de l’associacionisme del poble. Sardanes, castells, ball de gitanes o una cercavila seran algunes de les actuacions que tindran lloc al poble. Tampoc no hi faltarà una mostra espectacular del bestiari popular català, amb bèsties de 200 anys d’antiguitat o que pesen 400 kg. Per assabentar-nos una mica més de la celebració parlem amb el president de Diables, Ricardo Domínguez, i quatre membres més: l’Anna Egea, el Jordi Parra, el Rubén Mohino i la Carme Aldara.
RdR: El 26 d’octubre, doncs, ens espera festa grossa?
Diables de Ripollet: Estem preparant tota una diada cultural catalana, on organitzem la mostra temàtica de foc de Catalunya. Junt amb això, celebrem l’aniversari dels Trabucaires, els quals porten cinc colles. Durant tot el dia també organitzem diferents actes. Pel matí tenim castellers, gegants, balls de gitanes, sardanes, o un esmorzar popular per a tothom: una botifarrada amb preus populars. Així mateix, fem una tabalada i vénen totes les bèsties que hem convidat. En total en seran unes 25, de manera que farem una mostra representativa de totes les bèsties.
RdR: Ens espera així una mobilització de bona part de les associacions ripolletenques.
D.d.R: Sí, vam decidir que volíem que fos més que un aniversari, i que fos una diada cultural on hi estiguessin presents totes les entitats del poble possibles.
RdR: A part, també tenim colles convidades.
D.d.R: Hi ha gent d’Artesa de Lleida, de Bonastre o de Ripoll, per exemple. Hi ha molta colla del barcelonès, però tenim gent de les quatre províncies.
RdR: Quines bèsties conformaran la mostra de bestiari?
D.d.R: N’hi ha bastantes. Cada poble té una bèstia diferent, de manera que hem convidat bèsties de diferents tipus. Hi ha dracs, àguiles i altres bèsties mitològiques. Hi serà representat tot el territori.
Totes les bèsties aniran arribant a la plaça del Molí durant tot el matí, de forma simultània amb les actuacions de les entitats a la plaça Pere Quart. Les bèsties es plantaran a la plaça i tothom les podrà veure. N’hi ha que seran espectaculars, que no surten mai del seu poble. És molt complicat moure-les; hi ha bèsties que tenen 200 anys i d’altres que pesen 400 kg. Tindrem tot el matí per poder apreciar-les i tota la tarda per veure-les com cremen, en una cercavila i una encesa final. Serà un luxe.
RdR: La nostra bèstia és el Poll Foll. Què va impulsar el seu naixement?
D.d.R: El Poll Foll es va crear el 1999. Vam arribar a un punt que ens calia una bèstia que ens identifiqués com a colla i com a poble. L’artesà Ramón Aumedes va fer el disseny del pollet. Volíem una bèstia per fer més gran la colla, i per poder manifestar-nos amb ella durant els nostres correfocs. Primer es va intentar mirar si hi havia alguna referència antiga dins del bestiari mitològic que fes referència a Ripollet, però no es va trobar gaire cosa, exceptuant el cabraboc.
RdR: El Poll Foll és ja un símbol de Ripollet?
D.d.R: És força identificatiu. Els nens a l’escola en parlen. Moltes escoles i esplais ens truquen perquè hi anem. Quan va venir TV3 a Ripollet, a fer el programa Divendres, el Poll Foll hi va aparèixer. Cada vegada té més nom. A les escoles solem fer una tabalada i, amb el Poll, fem una mica de ballada. Els nens també poden mirar com està construït.
Abans utilitzàvem la pirotècnia, però des que ha sortit la famosa llei del foc això s’ha acabat.
RdR: En sou molts a la colla de Diables?
D.d.R: Diables mai ha tingut membres ni associats, tot i que és una entitat que agrada; una associació molt consolidada al poble. Ara mateix, qualsevol festa de Ripollet sense els Diables seria diferent.
A Diables pot venir qui vulgui. Això no obstant, també des de la famosa llei del foc estem obligats a estar acreditats i formats com a experts. Ara al llistat en som més de 90, tot i que no tothom està actiu ara mateix.
RdR: Com ho ha de fer algú que s’hi vulgui apuntar?
D.d.R: Només ha de contactar amb nosaltres i tenir ganes d’implicar-se, venint a les reunions cada dissabte. A més, amb la llei de què parlàvem hem de fer un petit examen. Donem unes petites nocions, unes explicacions, i es fa una formació amb un examen. Llavors et donen un certificat conforme pots estar dins del correfoc. Pots ser músic i no tirar foc, però igualment has de tenir el curs fet, si no no pots participar al correfoc com a diable. L’examen l’han de fer tant els més petits com els més grans.
RdR: Són 29 anys de vida, i esteu més actius que mai.
D.d.R: Quan acabem amb això començarem amb el Quinto. També arribarà de seguida Carnaval. També celebrarem el 5è aniversari de la colla infantil. Tenim uns 15 nens aproximadament. Aquí tot són dates. L’any que ve farem 30 anys, i ara celebrarem el 15è aniversari del Poll Foll. Si vols celebrar, pots celebrar el que vulguis.
RdR: Els nens i el foc són una bona combinació?
D.d.R: Els nens són pitjor que nosaltres! Per Festa Major la gent surt més a veure el correfoc infantil que a nosaltres.
Compromís amb la cultura local i catalana
Els Diables de Ripollet van néixer el 1985, any en què va obrir la Rua del Carnestoltes amb el seu primer correfoc. Deu anys després, per celebrar la seva primera dècada, van organitzar un esdeveniment que va mobilitzar un munt d’organitzacions i esplais locals. El poble va acollir la XIII Trobada de Diables de Catalunya, amb més de 1.200 diables omplint els carrers i les places.
Gairebé 30 anys després del seu naixement, els Diables ja formen part de les festes del municipi. De fet, seria difícil imaginar una celebració local sense ells. I, durant tot aquest temps, un dels seus objectius ha sigut el següent: “Sempre hem treballat per la recuperació i la consolidació de la cultura catalana. Tot el que fem té relació amb la història i la tradició”.