Diada de celebració i de posicionament sobre el futur nacional

L’acte de celebració de la Diada Nacional de Catalunya ha comptat amb gairebé una vintena d’ofrenes florals, un minut de silenci en homenatge a les víctimes del terratrèmol al Marroc, unes grans interpretacions de ‘Veus del Vallès’, crits a favor de la independència d’alguns dels assistents en varies ocasions i la negociació sobre el nou govern espanyol com a protagonista en els parlaments polítics.
L’acte va començar, com és habitual, amb ofrenes ja fetes. Al monument a Rafael Casanova ja hi havia els rams dipositats per Jovent República i el COP. Dins l’acte oficial van fer ofrenes Decidim, Junts per Catalunya i PSC. Enguany han estat finalment 13 les associacions participants: Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), Penya Barcelonista, Associació Ràdio Ripollet (editora de la Revista de Ripollet), Assemblea Nacional Catalana, Acció Fotogràfica Ripollet, Aula d’Extensió Universitària, Societat Coral ‘El Vallès’, Alegrías del Sur, Amics del Teatre, Ripollet Country, Associació de Sardanistes de Ripollet, Associació d’Espectadors del Teatre del Mercat Vell i Comissió Ripolletenca d’Activitats Culturals (CRAC).
Les ofrenes, acompanyades per una parella de mosses d’esquadra i una d’agents de la Policia Local, han estat amenitzades per les interpretacions del grup Veus del Vallès que a més de ‘Els Segadors’, ‘Cant a Ripollet’ i ‘El Cant a la Senyera’ han ofert altres dues cançons amb lletres de Pere Quart: ‘Corrandes de l’exili’ i ‘Mosques i mosquits’. La peculiaritat d’enguany és que el director del cor, Jordi Giménez, ha utilitzat durant l’actuació l’històric diapasó del primer director de l’entitat, Jeroni Monteys.
Han estat molt aplaudides també les altres dues actuacions culturals del matí, la de Ripollet Country a ritme del ‘Coti per coti’ de The Tyets i el ball dels Gegants.
Discursos sobre el futur de Catalunya
La vessant més política l’han posada els parlaments amb els posicionaments davant la situació política actual. La Francesca Gispert de l’ANC ha afirmat que tenen pressa per aconseguir la independència i ha exigit a Junts i ERC que “es posin d’acord no per escollir president de l’estat repressor, sinó per activar i fer efectiva la independència” perquè només “pot ser assumible” un acord que reconegui l’1 d’octubre com un acte de sobirania i ha advertit que si els partits no ho fan “s’activarà una llista cívica” que ho faci. Un missatge clar: “l’acord que volem és el de la independència i el volem ara”.
La regidora de Decidim Núria Chaves ha fet una intervenció molt social, “el sistema capitalista necessita tenir ciutadans de segona”, ha recordat les víctimes del Marroc i pel que fa al futur de Catalunya ha afirmat que “cal avançar amb una agenda pròpia”, “tenim una oportunitat per una lluita popular i desobedient”.
Els últims parlaments han arribat després de l’ofrena institucional de l’Ajuntament (on només han participat els regidors del PSC, ERC i Decidim). Els han fet dos membres del govern, el regidor de cultura, Roger Bayó, d’ERC i l’alcalde, Luís Tirado, del PSC, mostrant postures ben contraposades.
Bayó ha assenyalat que estem davant “una oportunitat d’or per l’amnistia i l’autodeterminació”, que cal estar en tots els fronts i s’ha preguntat en al·lusió a altres col·lectius independentistes si “s’està disposat per afrontar els reptes” que hi ha plantejats.
Tirado, després de demanar un minut de silenci per les víctimes del terratrèmol al Marroc, ha fet un discurs d’entesa i retrobament. Ha afirmat que cal estar “cohesionats i junts” per “un futur millor per a tothom”.