Diferents iniciatives ciutadanes s’organitzen per fabricar i repartir material de protecció

La comunitat ‘maker’ d’arreu del país s’està organitzant durant aquests dies per fabricar, a través d’impressores 3D i talladores làser, material de protecció per a sanitaris, com les ulleres, màscares o viseres protectores. Però també s’estan fabricant tiradors per obrir les portes amb els colzes enlloc de fer-ho amb les mans i peces per a tornar a posar en marxa respiradors que han quedat en desús. De fet, l’Hospital Taulí ha alliberat els dissenys 3D i els detalls tècnics per poder imprimir aquestes peces d’ús sanitari.
A través del fòrum coronavirusmakers.org, s’ha creat una xarxa de milers de voluntaris que estan treballant en equip per fabricar el màxim de material possible. Investiguen, analitzen, imprimeixen, coordinen diferents iniciatives per fer front a la malaltia provocada pel coronavirus.
A Ripollet, diferents persones i col·lectius s’han posat a treballar dins d’aquesta xarxa. L’entitat RipoLab HackLab va recollir fa uns dies, amb l’ajuda de la Policia Local i Protecció Civil, l’impresora 3D que l’entitat té al Centre Cultural per començar a imprimir viseres de protecció. Jorge Pérez, un dels responsables de l’entitat, també està treballant en tasques de coordinació i logística, buscant empreses que proporcionin el filament amb el que treballen les impressores 3D. “CatSalut ens ha donat l’OK amb un model de visera”, explica Pérez. La idea és imprimir les viseres per repartir-les als CAP i als equips sanitaris que treballen a Ripollet. Explica que hi ha altres companys de l’entitat imprimint material de protecció i que un cop hagin aconseguit fabricar viseres pels equips sanitaris locals, “seguirem imprimint viseres per al grup de Barcelona”.
Els instituts tampoc s’han quedat de braços plegats. Professors dels instituts Lluís Companys i Can Mas han recollit les impressores 3D dels centres i també estan fabricant viseres de protecció des de casa seva. En Xavier, un dels professors implicats, explica que “ara mateix el problema és la logística i decidir cap a on van les viseres”, “estem rebent moltes peticions, te n’adones que les necessiten a tot arreu”, comenta.
Els esforços locals no es queden aquí. També hi ha empreses que s’han sumat a la iniciativa. És el cas, per exemple, de l’acadèmia de programació Codelearn Ripollet. Com que mantenen el centre tancat, la seva responsable, la Maria Prados, s’ha endut la impressora a casa i també està fabricant viseres. Explica que estan “intentant optimitzar” la impressió per a poder fer el màxim de viseres possibles al dia. L’empresa de tecnologia en 3D ripolletenca ZWorks també porta dies imprimint aquest tipus de material de protecció per a sanitaris.
Cada granet de sorra compta i el teixit associatiu, educatiu i comercial de Ripollet està demostrant la seva capacitat de treballar en xarxa per intentar fer front a la crisi sanitària que estem patint.
Una xarxa de 200 voluntaris confecciona mascaretes de tela
Fa uns mesos, l’Álex Martos va crear el grup de facebook Ripollet Solidario, amb la intenció de ser una plataforma d’ajuda entre els veïns del municipi. Precisament a través de les xarxes socials va veure que ja hi havia una altra ripolletenca, la Maria José, que estava cosint mascaretes de tela. Així, es van decidir a organitzar una xarxa de voluntaris que ja compta amb gairebé dues-centes persones, “no m’imaginava que arribaria a ser tan gran”, comenta l’Álex.
En aquest grup, que es coordina principalment a través de Whatsapp, hi ha qui disposa de màquina de cosir per confeccionar les mascaretes i hi ha qui dona material com teles, gomes o fil de cosir. Cadascú aporta el seu granet de sorra. I l’Álex s’encarrega de portar el material a qui el necessiti i, un cop fetes les mascaretes, les reparteix. Tot plegat amb permís de l’Ajuntament i la Policia Local.
L’Álex Martos explica que en pocs dies s’han confeccionat més de 600 mascaretes de cotó i s’estan repartint a residències, benzineres, policia, empreses, “a la gent que està més exposada”, comenta. Martos espera poder arribar a més ciutadans que es prestin voluntàriament a fer tasques dins d’aquesta xarxa, “si en comptes de 200, en som 500, millor”.
Mentre que les mascaretes quirúrgiques i FFP es reserven als sanitaris i malalts, les mascaretes de tela sorgeixen com a alternativa per a altres col·lectius davant el desproveïment general d’aquest tipus de protecció. Tot i així, en cas de fer servir aquest tipus de mascaretes cal fer-les servir correctament i mantenint els hàbits d’higiene per a que serveixin com a mesura complementària per evitar el contagi. És a dir, cal ajustar-les bé a la cara, no tocar-les per la part exterior, netejar-les i esterilitzar-les abans d’un nou ús i, sobretot, continuar rentant-se les mans i mantenint el distanciament social.