Ajuda'ns a poder seguir fent la Revista de Ripollet. Oferim un mitjà gratuït però fer informació local no és gratis. Si pots, col·labora.
Alumnes fent una de les activitats // A.Clavé
Innovar en els mètodes que s’utilitzen a les aules és un tema que els professors cada cop tenen més present. Les noves tecnologies i els canvis en la societat fan que a les escoles hi hagi d’haver, necessàriament, novetats. Un bon exemple de la innovació a les aules és el de Jordi Huarte i Òscar Ortego, professors de l’escola Anselm Clavé, que han estat els guanyadors del VII Premi Impuls a la millor experiència innovadora a l’aula, amb el projecte “Fem resums amb la Prehistòria”, en el qual van participar els alumnes de 5è de l’escola durant el curs passat. A banda del premi individual, la Fundació Impuls ha premiat a l’escola amb 3.000 euros que, segons expliquen Jordi Huarte i Òscar Ortego, s’invertiran en materials per promoure aquest tipus de metodologies. “Fem resums amb la Prehistòria” és un projecte en el qual els alumnes preparen materials d’estudi i d’avaluació mitjançant el treball cooperatiu i eines amb Tecnologies d’Informació i Comunicació (TIC), aprenent a elaborar resums, mapes conceptuals, avaluacions i autoavaluacions.
El projecte “Fem resums amb la Prehistòria” ha estat triat el millor d’entre els 62 projectes d’arreu de l’Estat que han participat a la final però no va ser l’únic que van presentar Jordi Huarte i Òscar Ortego. Ambdós professors també van presentar el projecte “El camí de tornada a casa”, que ha quedat entre els 7 millors i que consisteix en històries en stop motion basades en “The way back home” d’Oliver Jeffers i reinventades pels alumnes. “Estem molt contents amb el resultat”, asseguren els professors premiats, “tenir els dos projectes que hem presentat entre els set millors és molt reconeixement”.
Els beneficis del treball cooperatiu
Tots dos projectes estan basats en el treball cooperatiu, on els alumnes tenen clar quin és l’objectiu de cada dia. A l’hora d’emmarcar-lo dins d’una assignatura concreta, els professors destaquen que “hi ha de tot”. Per exemple, al projecte d’stop motion els alumnes treballen la llengua a l’hora d’escriure els guions, les matemàtiques amb el càlcul del temps dels fotogrames i la plàstica per fer els decorats i els personatges. “Amb aquests projectes treballem altres competències, com la d’aprendre a aprendre, ja que els alumnes han de reflexionar sobre la feina que fan cada dia”, expliquen Huarte i Ortego.
Amb el projecte “Fem resums amb la Prehistòria”, els alumnes s’havien de fer especialistes en una de les tres etapes de la prehistòria i havien d’exercir de mestres: preparar les explicacions i resums per als companys i les avaluacions. “S’impliquen molt en el procés i això els fa estar molt motivats amb el que treballen”, expliquen Huarte i Ortego, que afegeixen que els alumnes han assumit la responsabilitat i la importància de fer-ho bé perquè els materials que elaboren els han d’enviar a la resta de companys.
A banda, els alumnes han treballat amb eines TIC i han fet servir diverses aplicacions, com per exemple els formularis de Google o l’eina Kahoot per fer avaluacions als companys o els documents de Google Drive, a través dels ordinadors portàtils i les tauletes de les quals disposa el cicle superior de l’escola.
El dos mestres premiats destaquen que, a banda dels avantatges acadèmics que tenen aquest tipus de projectes, també han vist tot un seguit de beneficis socials i individuals dels alumnes. “Treballem molt amb els pactes amb els alumnes, ells participen molt i s’impliquen en el procés” i afegeixen que “el poder d’autogestió i d’autonomia dels alumnes que aconsegueixes treballant d’aquesta manera és molt gran i això millora la seva autoestima”.
Escolars participant al projecte // A. Clavé
Un sistema educatiu injust
Tant Jordi Huarte com Òscar Ortego coincideixen en què cal un canvi de visió en l’educació. “La societat ha canviat, els nens han canviat i les tecnologies estan aquí: l’escola no es pot quedar enrere”, expliquen ambdós professors, que critiquen que cal un canvi en el sistema educatiu. “Des de la Generalitat només es valoren les competències lingüístiques i matemàtiques i això deixa enrere molts infants que també són vàlids”, critiquen Huarte i Ortego i afegeixen que “el sistema educatiu actual és molt injust i tot i que és molt dur dir-ho, deixa fora a molts infants perquè no s’ajusten al que demana el sistema educatiu, quan hauria de ser al revés, que el sistema educatiu s’adapti a les diferents realitats dels alumnes”. “Si no és així, es condemna al fracàs a molts infants perquè el sistema els hi fa veure que no són vàlids”.
Nous projectes per al nou curs
Després de l’experiència viscuda per Jordi Huarte i Òscar Ortego, els professors de l’escola Anselm Clavé s’estan formant en treball cooperatiu i eines TIC i treballant en projectes per aquest nou curs que ha començat. Huarte i Ortego, per exemple, ja han impulsat nous projectes per als alumnes de 6è de l’escola, dels quals en són tutors. Així doncs, participaran en jocs de rol per preparar-se per a l’institut, desenvoluparan un blog amb notícies i entrevistes i resoldran misteris a través de coordenades i codis QR. Exemples de projectes cada cop més presents a les diferents escoles del municipi.
Aquesta pàgina utilitza galetes ('cookies'). Si continua navegant dóna el seu consentiment i accepta la nostra política de galetes, clica aquí per a més informació.plugin cookies